Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η παράλυση, ή πάρεση του Todd, συμβαίνει μετά από μια κρίση και συνήθως επηρεάζει άτομα με επιληψία. Περιλαμβάνει την προσωρινή αδυναμία κίνησης ολόκληρου ή μέρους του σώματος.

Η επιληψία προκαλεί αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου που μπορεί να τον σταματήσουν να λειτουργεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι μια επιληπτική κρίση, η οποία μερικές φορές ονομάζεται σπασμός.

Στη συνέχεια, το άτομο μπορεί να εμφανίσει αδυναμία ή παράλυση και αυτό είναι γνωστό ως παράλυση Todd.

Μπορεί να επηρεάζει μόνο ένα μέρος του σώματος, όπως η μία πλευρά.

Δεν υπάρχει σαφής αιτία.

Ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προσωρινά προβλήματα όρασης ή ομιλίας, καθώς και απώλεια κινητικότητας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, άτομα που δεν έχουν επιληψία αναπτύσσουν παράλυση Todd.

Συμβαίνει πάντα μετά από μια κρίση και η κρίση μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού στο κεφάλι, για παράδειγμα. Αυτή η παράλυση εμφανίζεται μετά από περίπου 13% όλων των επιληπτικών κρίσεων.

Σε αυτό το άρθρο, μαθαίνουμε περισσότερα για την πάθηση, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων και των πιθανών αιτιών της.

Τι είναι η παράλυση του Todd;

Η παράλυση του Todd είναι επίσης γνωστή ως πάρεση του Todd.

Πρόκειται για μια νευρολογική πάθηση, που σημαίνει ότι σχετίζεται με τον εγκέφαλο και τα νεύρα.

Διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου ελέγχουν διαφορετικές διαδικασίες και δραστηριότητες στο σώμα, όπως η ομιλία και η κίνηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν παράλυση Todd έχουν επιληψία και η παράλυση εμφανίζεται αμέσως μετά από μια επιληπτική κρίση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει από μια κρίση, η οποία μπορεί να έχει παρατεταμένες επιπτώσεις.

Η παράλυση μπορεί να περιορίζεται σε ένα χέρι, ή πόδι, αλλά μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας πλήρη απώλεια της κίνησης και της αίσθησης.

Μπορεί επίσης να επηρεάσει την όραση και την ομιλία.

Το άτομο που βιώνει την παράλυση Todd μπορεί να μην μπορεί να μιλήσει ή να έχει συγκεχυμένη ομιλία.

Μπορεί να μην μπορεί να δει, να έχει θολή όραση ή να βλέπει φώτα ή χρώματα που αναβοσβήνουν.

Συμπτώματα

Οι επιληπτικές κρίσεις έχουν διαφορετικά στάδια:

  • μια αύρα ή προειδοποίηση, αν και μερικοί άνθρωποι με επιληψία δεν το βιώνουν αυτό
  • η ίδια η κρίση
  • η ανάρρωση

Η παράλυση του Todd συμβαίνει κατά τη διάρκεια της φάσης ανάρρωσης.

Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται ότι επανέρχονται στο φυσιολογικό αμέσως μετά από μια επιληπτική κρίση. Για άλλους, η ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει λεπτά ή ώρες.

Κατά τη φάση της ανάρρωσης, είναι σύνηθες για ένα άτομο με επιληψία να παρουσιάζει σύγχυση, κούραση ή ζάλη.

Η παράλυση του Todd εμφανίζεται μετά από περίπου 13% όλων των επιληπτικών κρίσεων. Η παράλυση μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 30 λεπτών και 36 ωρών, μετά την οποία η αίσθηση και η κίνηση θα επανέλθουν πλήρως, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου. Η μέση διάρκεια της παράλυσης είναι 15 ώρες, αναφέρει το ινστιτούτο.

Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει παράλυση Todd μόνο στη μία πλευρά του σώματός του. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μοιάζει με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαφορές από το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η παράλυση του Todd συνήθως επηρεάζει τη μία πλευρά του σώματος, προκαλώντας αδυναμία ή απώλεια της αίσθησης, και μπορεί να κάνει την ομιλία δυσνόητη. Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα. Τα δύο προβλήματα υγείας μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες.

Ένα άτομο που πάσχει από εγκεφαλικό επεισόδιο χρειάζεται επείγουσα περίθαλψη. Οι γιατροί χρησιμοποιούν φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια απαιτούν χρόνο για να αναρρώσουν και πολλοί άνθρωποι χρειάζονται αποκατάσταση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υποστήριξη που βοηθά το άτομο να μιλάει, να πιάνει πράγματα και να περπατάει, για παράδειγμα.

Αντίθετα, η παράλυση του Todd υποχωρεί μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από 15 ώρες, κατά μέσο όρο. Συνήθως δεν υπάρχουν μόνιμες επιπτώσεις. Συνήθως συνδέεται με επιληψία, μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ωστόσο, εάν δεν είναι εμφανές ότι η παράλυση έχει ακολουθήσει μια κρίση, μπορεί να μην είναι σαφές εάν ένα άτομο βιώνει εγκεφαλικό επεισόδιο ή παράλυση Todd.

Όποιος εμφανίζει παράλυση χωρίς σαφή λόγο χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί την παράλυση Todd, αλλά εμφανίζεται πάντα μετά από μια κρίση επιληψίας. Διαρκεί έως ότου ανακάμψει η περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάστηκε από την κρίση.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές των διεργασιών στον εγκέφαλο, οι οποίες επιβραδύνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Τα κινητικά κέντρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για να λένε στο σώμα να κινηθεί, τείνουν να επηρεάζονται.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η παράλυση του Todd ακολουθεί έναν τραυματισμό στο κεφάλι. Μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως σύμπτωμα εγκεφαλικού τραυματισμού και να αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Η παράλυση του Todd δεν επηρεάζει όλους όσοι πάσχουν από επιληψία. Δεν υπάρχουν σαφείς παράγοντες κινδύνου που να υποδηλώνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν από άλλους.

Επειδή η παράλυση Todd συμβαίνει αμέσως μετά από μια κρίση, η μείωση του αριθμού των κρίσεων μειώνει την πιθανότητα της παράλυσης. Η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου θεραπείας της επιληψίας είναι το κλειδί.

Διάγνωση

Εάν κάποιος έχει επιληπτική κρίση για πρώτη φορά, θα πρέπει να επισκεφθεί έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Ο γιατρός μπορεί να τον παραπέμψει σε έναν ειδικό για τον εγκέφαλο και τα νεύρα, γνωστό ως νευρολόγο. Αξίζει να θυμόμαστε ότι οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να συμβούν για πολλούς λόγους και η επιληψία δεν είναι η μόνη αιτία.

Η επιληψία μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, οπότε η λεπτομερής περιγραφή μιας κρίσης μπορεί να βοηθήσει. Ο νευρολόγος μπορεί να κάνει εξετάσεις για να ελέγξει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και να αναζητήσει τυχόν βλάβες.

Εάν ένα άτομο με επιληψία έχει συμπτώματα παράλυσης του Todd, θα πρέπει να λάβει ιατρική φροντίδα. Ο γιατρός ή ο νευρολόγος θα ρωτήσει για τα συμπτώματα και μπορεί να ελέγξει ότι η φαρμακευτική αγωγή του ατόμου είναι σωστή.

Θεραπεία

Προς το παρόν δεν υπάρχουν θεραπείες για την παράλυση του Todd. Η διαχείριση της επιληψίας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου επιληπτικών κρίσεων και, επομένως, και του κινδύνου παράλυσης.

Η φαρμακευτική αγωγή που αλλάζει τα επίπεδα των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο βοηθά στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων σε περίπου 70% των ατόμων με επιληψία.

Ορισμένοι άνθρωποι παρατηρούν ότι οι κρίσεις τους έχουν σαφή εναύσματα, όπως η κούραση, τα φώτα που τρεμοπαίζουν ή το άγχος. Η αποφυγή αυτών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων.

Ένα άτομο με επιληψία μπορεί να είναι σε θέση να καταλάβει πότε πρόκειται να πάθει κρίση. Αυτή η επίγνωση είναι γνωστή ως προειδοποίηση ή αύρα.

Μπορεί να περιλαμβάνει:

μια ασυνήθιστη οσμή ή γεύση
έντονο αίσθημα φόβου ή απόλαυσης
ένα αίσθημα ανησυχίας στο στομάχι

Εάν ένα άτομο αισθάνεται ότι πρόκειται να πάθει επιληπτική κρίση, θα πρέπει να προσπαθήσει να βρεθεί σε μια θέση όπου δεν μπορεί να βλάψει τον εαυτό του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ξάπλωμα στο πάτωμα μακριά από τοίχους και έπιπλα και χαλάρωση τυχόν ρούχων γύρω από το λαιμό. Αυτές οι προφυλάξεις μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή τραυματισμών και απόφραξης της αναπνοής σε περίπτωση επιληπτικής κρίσης.

Εάν η παράλυση του Todd εμφανιστεί μετά από μια κρίση, ξεκουραστείτε σε όσο το δυνατόν πιο άνετη θέση μέχρι να υποχωρήσει. Την πρώτη φορά που θα εμφανιστεί η παράλυση, το άτομο χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Συνοπτικά

Η παράλυση του Todd συμβαίνει αμέσως μετά από μια επιληπτική κρίση. Μπορεί να επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματος και να περιλαμβάνει συγκεχυμένη ομιλία. Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με εκείνα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, η αποκατάσταση από αυτή την παράλυση είναι πολύ πιο γρήγορη.

Όποιος αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα για πρώτη φορά χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Εάν κάποιος το έχει βιώσει στο παρελθόν, θα πρέπει να προσπαθήσει να ξεκουραστεί μέχρι να περάσει η παράλυση.

Η παράλυση του Todd συνήθως επηρεάζει άτομα με επιληψία. Συχνά είναι δυνατόν να μειωθεί ο αριθμός των κρίσεων με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής και στρατηγικών αυτοφροντίδας, όπως η αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320341#outlook

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ