Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η μέθοδος S.T.O.P. στην επιβίωση

Η μέθοδος S.T.O.P. στην επιβίωση

Είτε κάνουμε κάμπινγκ, είτε πεζοπορία πάντα υπάρχει η πιθανότητα να χαθούμε. Ακόμα και άτομα με εμπειρία και γνώσεις έχει έρθει μια στιγμή που έστω και για λίγο έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Είναι μια στιγμή που νιώθεις ευάλωτος και αυτό ίσως σε οδηγήσει σε κινήσεις πανικού που θα επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη θέση που έχεις βρεθεί.

Η μέθοδος S.T.O.P. βασίζεται στα ακρωνύμια τεσσάρων αγγλικών λέξεων που είναι (Stop, Think, Observe, Plan). Σκοπός την μεθόδου είναι να αποφύγουμε τον πανικό και προσπαθήσουμε με ηρεμία να αξιολογήσουμε την κατάσταση μας και να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο που θα μας βοηθήσει να επιβιώσουμε.

Stop – Σταματούμε. Μένουμε ήρεμοι και αναλύουμε την κατάσταση. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να μην οδηγηθούμε σε λανθασμένες επιλογές που είναι πιθανό να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση μας. Βρίσκουμε ένα μέρος για να καθίσουμε και παίρνουμε μεγάλες, βαθιές ανάσες για να ηρεμήσουμε. Να μην ξεχνάμε ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος εχθρός.

Think – Σκεφτόμαστε. Αποφασίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να επιβιώσουμε. Προσπαθούμε να θυμηθούμε τι γνωρίζουμε για την τοποθεσία. Επίσης, εάν συναντήσαμε στην διαδρομή άλλους ανθρώπους που ίσως μπορούμε να απευθυνθούμε σε αυτούς για βοήθεια.

Observe – Παρατηρούμε. Ερευνούμε τόσο το σημείο που βρισκόμαστε όσο και γενικότερα την τοποθεσία για να εντοπίσουν αν υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά του τοπίου που ξεχωρίζουν και θα μας βοηθήσουν να προσανατολιστούμε.

Plan – Σχεδιάζουμε. Μελετούμε τις επόμενες κινήσεις γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τα λάθη. Αν βιαστούμε να απομακρυνθούμε από το μονοπάτι που βρισκόμαστε και οδηγηθούμε βαθύτερα στο δάσος ίσως δεν μπορέσουν να μας βρούν ποτέ. Εκμεταλλευόμαστε το φως της ημέρας πριν προχωρήσουμε σε μια άγνωστη σε εμάς περιοχή.

Η φιλοσοφία την μεθόδου είναι να παραμείνουμε ήρεμοι και να μην χάσουμε την ψυχραιμία μας. Ίσως τη στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι έχουμε χαθεί να βρισκόμαστε μόνο λίγα μέτρα από το αρχικό μονοπάτι μας και αν συνεχίσουμε να περπατάμε στο δάσος ίσως οδηγηθούμε σε μια περιπέτεια με αβέβαιο τέλος.

Πηγή: epiviosi

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ