Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η ΚΑΡΠΑ είναι το κλειδί για την επιβίωση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής

Η ΚΑΡΠΑ είναι το κλειδί για την επιβίωση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής

Η ΚΑΡΠΑ αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Αλλά δεν είναι μόνο οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που μπορούν να επέμβουν για να εκτελέσουν ΚΑΡΠΑ. Υπάρχουν απλά, σωτήρια βήματα που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε παρευρισκόμενος και θα πρέπει να είναι μια βασική δεξιότητα ζωής.

Η καθοδήγηση είναι απλή: Εάν κάποιος είναι αναίσθητος και δεν φαίνεται να αναπνέει σωστά, είναι καιρός να ξεκινήσετε τις θωρακικές συμπιέσεις.

Καρδιακή ανακοπή είναι όταν η καρδιά σταματά να χτυπάει. Περίπου 350.000 περιπτώσεις συμβαίνουν κάθε χρόνο εκτός νοσοκομείου και το ποσοστό επιβίωσης είναι λιγότερο από 12 τοις εκατό. Η ΚΑΡΠΑ μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης.

Το εβδομήντα τοις εκατό των καρδιακών ανακοπών συμβαίνουν στα σπίτια, αλλά για όσες συμβαίνουν σε χώρο εργασίας, μια πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ δεν είναι προετοιμασμένοι για ένα επείγον καρδιακό περιστατικό.

Για χρόνια, η εκτέλεση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σήμαινε τον έλεγχο των αεραγωγών και την αναζωογόνηση στόμα με στόμα εκτός από τις θωρακικές συμπιέσεις. Οι ειδικοί πλέον συμβουλεύουν ότι οι θωρακικές συμπιέσεις και μόνο μπορούν να κρατήσουν την καρδιά σε λειτουργία και να διατηρήσουν τη ροή του αίματος για λίγα λεπτά μέχρι να φτάσουν οι εργαζόμενοι στα επείγοντα.

Η ΚΑΡΠΑ μόνο με τα χέρια είναι μέρος μιας προσπάθειας να αναλάβουν δράση περισσότεροι άνθρωποι.

Τα βήματα είναι τα εξής:

Καλέστε το 166-112 και ξεκινήστε αμέσως θωρακικές συμπιέσεις όταν κάποιος είναι αναίσθητος και δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Εάν χρειάζεστε καθοδήγηση, ένας διαχειριστής έκτακτης ανάγκης μπορεί να σας εξηγήσει τι πρέπει να κάνετε. Χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο, μπορεί να είναι δυνατό να εκτελέσετε ΚΑΡΠΑ και να μιλήσετε ταυτόχρονα με τον τηλεφωνητή.

Η ΚΑΡΠΑ μόνο με συμπίεση ενδείκνυται καλύτερα για ενήλικες και εφήβους. Θα πρέπει να πιέζετε δυνατά και γρήγορα στο κέντρο του θώρακα, προς τα κάτω τουλάχιστον 5 εκατοστά με όλο το βάρος του σώματός σας.

“Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι δεν πιέζουν αρκετά δυνατά επειδή φοβούνται”, δήλωσε ο Callaway. Αλλά “αντλείτε αίμα. Αντικαθιστάτε τον καρδιακό παλμό”.

Ο βέλτιστος ρυθμός συμπίεσης είναι 100 έως 120 παλμοί ανά λεπτό. Μπορεί να έρχεται φυσικά, αλλά αν χρειάζεστε βοήθεια για να τον μετρήσετε, η σκέψη ενός τραγουδιού μπορεί να σας βοηθήσει.

“Stayin’ Alive” των Bee Gees είναι ο σωστός ρυθμός. Το “Girls Just Want To Have Fun” της Cyndi Lauper ή το “Should I Stay or Should I Go?” των Clash είναι επίσης στην περιοχή των 100 έως 120 παλμών ανά λεπτό.

Η εκμάθηση της συμβατικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης είναι πιο απαιτητική. Περιλαμβάνει συμπιέσεις και αναπνοές στόμα με στόμα και διδάσκεται είτε με φυσική παρουσία σε εκπαιδευτικά κέντρα ή διαδικτυακά.

Στην πραγματικότητα, είναι πιο κατάλληλη για τα παιδιά από την πρακτική ΚΑΡΠΑ, επειδή συχνά υποφέρουν από αναπνευστικές δυσκολίες που συνδέονται με πνιγμό ή πνιγμονή. Γι’ αυτό παροτρύνονται να την μάθουν όσοι περνούν χρόνο γύρω από παιδιά, όπως οι δάσκαλοι ή οι προπονητές ή οι άνθρωποι που έχουν παιδιά.

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να διστάζει να εκτελέσει ΚΑΡΠΑ:

  • Δεν αναγνωρίζει ότι η ΚΑΡΠΑ είναι απαραίτητη. Εάν ένα άτομο είναι αναίσθητο και αναπνέει ανώμαλα, ακόμη και αν υπάρχει υποψία υπερβολικής δόσης φαρμάκων, ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ.
  • Δεν είστε εκπαιδευμένοι και ανησυχείτε ότι μπορεί να βλάψετε το άτομο. Αλλά είναι προτιμότερο να βοηθήσετε παρά να μην κάνετε τίποτα. Μη φοβάστε να ασκήσετε πίεση.
  • Για τα μέλη της οικογένειας, η παροχή βοήθειας σε ένα επείγον περιστατικό είναι αγχωτική. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι “φρίκαραν”, δήλωσε ο Callaway. Όμως, ένας εκπαιδευμένος διασώστης του τηλεφωνικού κέντρου μπορεί να σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε την εστίαση και να συνεχίσετε.
  • Με τους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, που γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι σε δημόσιους χώρους, ένας μπορεί να είναι διαθέσιμος κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής ανακοπής. Έτσι, επειδή οι θωρακικές συμπιέσεις πρέπει να αρχίσουν αμέσως, είναι καλύτερο να υπάρχουν δύο ανταποκριτές – ένας για να κάνει θωρακικές συμπιέσεις και ο άλλος για να τοποθετήσει και να χρησιμοποιήσει τον ΑΕΑ.

Η τεχνολογία συμβάλλει και με άλλους τρόπους.

Σε ορισμένες πόλεις, εθελοντές που γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ, εγγράφονται για να ειδοποιούνται μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα εάν κάποιος πάθει καρδιακή ανακοπή σε κοντινή απόσταση.

Αλλά ο καθένας μπορεί – και πρέπει – να κάνει ΚΑΡΠΑ.

“Το να κάνετε κάτι είναι το σωστό. Μπορεί μόνο να βοηθήσει”.

Πηγή: https://www.heart.org/en/news/2018/07/12/cpr-is-key-to-survival-of-sudden-cardiac-arrest

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ