Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Dr Laxmi Mehta MD

   Οι καρδιαγγειακές νόσοι είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις Αμερικανίδες γυναίκες. Μια νέα επιστημονική μελέτη της Αμερικανικής καρδιολογικής εταιρείας παρουσιάζει διαφορετικά αίτια  συμπτώματα και έκβαση των καρδιακών επεισοδίων σε σχέση με τους άνδρες. Παρά την εκπληκτική βελτίωση της θνησιμότητας σε σχέση με τα καρδιολογικά συμβάματα την τελευταία δεκαετία, οι γυναίκες έχουν μακράν χειρότερη έκβαση σε σχέση με τους άνδρες και παραμένουν υποδιαγνωσμένες.

   Αν και οι αποφράξεις των στεφανιαίων αγγείων προκαλούνται από θρόμβους τόσο στους άνδρες  όσο και στις γυναίκες ωστόσο στις γυναίκες οι αποφράξεις είναι λιγότερο σοβαρές και μπορεί να μην απαιτείται τοποθέτηση  ενδοαυλικής πρόθεσης αυτό όμως δεν πρέπει να εμποδίζει  τον κλινικό ιατρό από την σωστή και πρώιμη διάγνωση.

   Οι γυναίκες έχουν μικρότερα αγγεία και για αυτό τον λόγο έχουν και περισσότερες επιπλοκές. Αυτή η πιθανότητα πολλαπλασιάζεται σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση. Η φαρμακευτική αγωγή υποχρησιμοποιείται στις γυναίκες όπως και τα προγράμματα αποκατάστασης και γι’ αυτό οι γυναίκες έχουν χειρότερη έκβαση.

   Το ποιο σύνηθες σύμπτωμα στις γυναίκες είναι το στηθαγχικό άλγος που συνήθως έχει άτυπη μορφή όπως δύσπνοια , ναυτία τάση για εμετό και πόνο στη γνάθο ή  την μέση.

Επιπλέον οι παράγοντες κινδύνου διαφοροποιούνται σε σχέση με τους  άνδρες.

Στις γυναίκες η υπέρταση είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης στεφανιαίας νόσου.

Επίσης  ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 4 με 5 φορές σε σχάση με τους άνδρες.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και φυλετικές διαφορές.

Οι μαύρες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη επίπτωση καρδιακής νόσου.

Ομοίως οι μαύρες και οι ισπανόφωνες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη επίπτωση παραγόντων κινδύνου όπως παχυσαρκία , σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση.

 Τέλος οι μαύρες γυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα να αντιμετωπιστούν με καρδιακό καθετηριασμό.

   Οι συγγραφείς της μελέτης παρακινούν τις γυναίκες να μην φοβούνται να κάνουν ερωτήσεις στους ιατρούς τους τόσο για την φαρμακευτική αγωγή όσο και την επεμβατική θεραπεία της στεφανιαίας νόσου. Η στεφανιαία νόσος  επηρεάζει 6,6 εκατομμύρια αμερικανίδες τον χρόνο και είναι η κύρια απειλή της ζωής τους .

Ανδρέας Γιαννακόπουλος Διευθυντής ΕΣΥ

Πηγή: cardio-asklepeion

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ