Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Η αρτηριακή πίεση διαφέρει ευρέως μεταξύ αριστερού και δεξιού βραχίονα

Η αρτηριακή πίεση διαφέρει ευρέως μεταξύ αριστερού και δεξιού βραχίονα

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των δύο βραχιόνων μπορεί να είναι διαφορετικές και αυτή η ανισότητα μπορεί μερικές φορές να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι επερχόμενων καρδιακών προβλημάτων.

Αυτό είναι το εύρημα μιας ανάλυσης 24 προηγούμενων μελετών: Όταν οι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον διαφορά 5 χιλιοστών υδραργύρου  στην αρτηριακή πίεση μεταξύ των δύο βραχιόνων, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής , εγκεφαλικού επεισοδίου ή πρόωρου θανάτου αυξάνεται. Και όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι παρότι τα ευρήματα από τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης των ασθενών και στα δύο χέρια, παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στην καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενή, αυτό δεν γίνεται συνήθως από γιατρούς και νοσηλευτές.

«Δυστυχώς, η αρτηριακή πίεση δεν μετριέται συνήθως και στα δύο χέρια», δήλωσε ο Δρ Jeffrey Berger, καρδιολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη. “Αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνεται.”

Ο Berger διευθύνει το Κέντρο για την Πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη. Είπε ότι ελέγχει πάντα την αρτηριακή πίεση και στα δύο χέρια και πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι θέμα ρουτίνας σε όλους τους ασθενείς.

«Είναι τόσο απλό να το κάνεις», είπε ο Berger .

Δεν είναι ότι η διαφορά της αρτηριακής πίεσης από μόνη της είναι το πρόβλημα. Αλλά μια απόκλιση μεταξύ των βραχιόνων μπορεί να είναι ένα σημάδι πρώιμης αθηροσκλήρωσης που αναπτύσσεται ασύμμετρα, εξήγησε ο Berger.

Η αθηροσκλήρωση αναφέρεται σε μια σκλήρυνση και στένωση στις αρτηρίες που, τελικά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό .

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια δίνει στους γιατρούς “έναν απλό τρόπο να παρατηρήσουν πιθανή αρτηριακή σκλήρυνση”, δήλωσε ο ιατρός Christopher Clark, επικεφαλής ερευνητής στη νέα ανάλυση.

Δεν υπάρχει τρόπος να «διορθώσουμε» τις διαφορές μεταξύ των βραχιόνων, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα, είπε ο Clark, κλινικός ανώτερος λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντ ‘αυτού, εξήγησε, οι γιατροί μπορούν να εξετάσουν τις διαφορές μεταξύ των βραχιόνων ως «δείκτη» του κινδύνου καρδιακής νόσου ενός ασθενούς .

Και μετά τι?

Ο Berger είπε ότι εξαρτάται από τη συνολική υγεία του ασθενούς. Το να τρώτε πιο υγιεινά και να κάνετε τακτική άσκηση είναι πάντα σοφό, είπε, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται φάρμακα, όπως μια στατίνη, για να αποτρέψουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο, στις 21 Δεκεμβρίου, στο περιοδικό Hypertension , βασίζονται σε 24 μελέτες από όλο τον κόσμο, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 54.000 ενήλικες. Σε μία περίοδο άνω των 10 ετών, το 11% είχε θανατηφόρο ή μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο .

Είναι φυσιολογικό, είπε ο Clark, η ύπαρξη διακύμανσης στην αρτηριακή πίεση μεταξύ των δύο βραχιόνων – λόγω της ανατομίας και του γεγονότος ότι το ένα χέρι είναι συνήθως κυρίαρχο.

“Το ενδιαφέρον μας ήταν να προσδιορίσουμε πότε αυτή η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη ώστε να θεωρείται ότι σημαίνει κάτι περισσότερο από αυτό”, δήλωσε ο Κλαρκ. “Πότε η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη για να υποδηλώσει μια αλλαγή στις αρτηρίες που μπορεί να σημαίνει πρόσθετο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακών προσβολών ;”

Συνολικά, η ομάδα του διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι των ανθρώπων άρχισαν να αυξάνονται όταν τα δύο χέρια έδειξαν τουλάχιστον διαφορά 5 χιλιοστών υδραργύρου στη συστολική αρτηριακή πίεση (ο «κορυφαίος» αριθμός σε μια ανάγνωση της αρτηριακής πίεσης).

Για κάθε αύξηση 1 βαθμού, ο κίνδυνος θανάτου που μπορεί να προκληθεί από καρδιακές παθήσεις τα επόμενα 10 χρόνια αυξήθηκε από 1% σε 2%. Εν τω μεταξύ, οι πιθανότητες να υποστούν καρδιακό πρόβλημα ή εγκεφαλικό επεισόδιο για πρώτη φορά, αυξήθηκαν επίσης.

Αυτές οι αυξήσεις ήταν μικρές, αλλά οι ερευνητές είπαν ότι μια διαφορά 10 βαθμών στη συστολική πίεση μεταξύ των βραχιόνων θα πρέπει να θεωρείται το «ανώτερο όριο του φυσιολογικού».

Οι διαφορές μεταξύ των βραχιόνων είναι πιο συχνές σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση , είπε ο Clark, αλλά και άτομα με φυσιολογικές ενδείξεις μπορούν να τα έχουν και αυτά.

Το φαινόμενο έχει μεγαλύτερη σημασία για κάποιον με υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη, πρόσθεσε.

Ο Berger είπε ότι δεν είναι σαφές γιατί τόσο λίγοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μετρούν την αρτηριακή πίεση και στους δύο βραχίονες.

“Αυτό δεν είναι νέο εύρημα”, είπε για την τρέχουσα μελέτη. “Έχει εμφανιστεί πολλές φορές.”

Προς το παρόν, ο Berger πρότεινε στους ασθενείς να κάνουν ερωτήσεις την επόμενη φορά που θα κάνουν έλεγχο της αρτηριακής πίεσης: Εάν δεν γίνεται και στα δύο χέρια, γιατί όχι;

Όσον αφορά την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι, είπε, εάν οι άνθρωποι ανιχνεύουν επανειλημμένα μια σημαντική διαφορά μεταξύ των βραχιόνων, θα πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό τους.

Ο Κλαρκ επιμένει ότι οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν και τους δύο βραχίονες, τουλάχιστον μία φορά – εν μέρει για να πάρουν έναν πιο ακριβή δείκτη της αρτηριακής πίεσης των ασθενών. Αν ένας βραχίονας έχει υψηλότερη ένδειξη, είπε, τότε θα πρέπει να γίνουν μελλοντικές μετρήσεις σε αυτόν τον βραχίονα.

Περισσότερες πληροφορίες

The American Heart Association has more on blood pressure readings.

SOURCES: Christopher Clark, MD, PhD, clinical senior lecturer, University of Exeter Medical School, Exeter, U.K.;

Jeffrey Berger, MD, director, Center for the Prevention of Cardiovascular Disease, NYU Langone Health, New York City;

Hypertension, Dec. 21, 2020, online

Από την δημοσιογράφο Amy Norton της HealthDay

Πηγή: medicinenet

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ