Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Επιβίωση » Δέκα συμβουλές επιβίωσης που δεν άκουσες ποτέ

Δέκα συμβουλές επιβίωσης που δεν άκουσες ποτέ

Όλοι έχουμε ακούσει συμβουλές για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που είναι επικίνδυνες για την ίδια μας την ζωή. Σήμερα θα αναφερθούμε σε ορισμένες ασυνήθιστες συμβουλές επιβίωσης που οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει ποτέ.
1. Αν πρέπει να ξεφύγετε από μια αρκούδα που σας κυνηγά και έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα μονοπάτι ανηφορικό και ένα κατηφορικό, η καλύτερη λύση είναι να επιλέξουμε το κατηφορικό. Οι αρκούδες δυσκολεύονται να κινηθούν γρήγορα σε κατηφορικό έδαφος λόγω ανομοιογένειας των μπροστινών με τα πίσω πόδια. Ενώ αντίθετα παρά τον όγκο τους σε ανηφορικό έδαφος μπορούν να ξεπεράσουν και τον πιο γρήγορο δρομέα.
2. Αν βρίσκεστε στο σταθμό του μετρό και πέσετε από την πλατφόρμα στις σιδηροτροχιές και εκείνη την ώρα πλησιάζει ο συρμός και δεν προλαβαίνετε να επιστρέψετε πίσω, μπορείτε να σωθείτε στον κενό χώρο κάτω από την πλατφόρμα. Οι περισσότεροι σταθμού κατασκευάζονται με ειδική εσοχή για αυτό το λόγο.
3. Όταν εισέρχεστε σε ένα πολυώροφο κτίριο φροντίστε να ρίξετε μια ματιά στις ειδικές πινακίδες με τις εξόδους διαφυγής. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι περισσότεροι άνθρωποι θα τρέξουν πανικόβλητοι προς την κεντρική είσοδο, όμως αν γνωρίζετε τις εξόδους ασφαλείας θα έχετε σίγουρα πιο πολλές πιθανότητες να βγείτε με ασφάλεια.
4. Εάν πρέπει να παραβιάσετε μια κλειδωμένη πόρτα μην χρησιμοποιείτε τον ώμο σας όπως βλέπετε στις ταινίες. Προτιμότερο είναι να κλωτσήσετε δυνατά δίπλα στην λαβή. Είναι το πιο αδύναμο σημείο της πόρτας και συνεπώς έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να την σπάσετε.
5. Όταν πρέπει να καλέσετε την Ομάδα Διάσωσης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να πείτε είναι το σημείο στο οποίο βρίσκεστε και μετά θα αναφερθείτε για ότι σας συμβαίνει. Αυτό το κάνουμε γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις που προκύπτει διακοπή της επικοινωνίας, οι διασώστες δεν γνωρίζουν το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε ώστε να σπεύσουν για να μας βοηθήσουν.
6. Εάν βλέπετε κάποιον δίπλα σας την ώρα που τρώει να αισθάνεται έντονη δυσφορία, ρωτήστε τον τι συμβαίνει. Αν σας απαντήσει τότε σίγουρα δεν είναι πνιγμός. Όμως, αν δεν μπορεί να μιλήσει τότε σημαίνει ότι έχει φράξει η αναπνευστική οδός οπότε πρέπει να αναλάβετε δράση και να τον βοηθήσετε με την λαβή Heimlich αν την γνωρίζετε.
7. Αν πρέπει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης να βεβαιωθούμε εάν ένα καλώδιο έχει ηλεκτρικό φορτίο το ακουμπάμε πάντα με το πίσω μέρος της παλάμης. Αυτό το κάνουμε γιατί αν πιάσουμε το καλώδιο και μας διαπεράσει το ρεύμα οι μύες του χεριού θα ενεργοποιηθούν σφίγγοντας την παλάμη μας στο ηλεκτροφόρο καλώδιο.
8. Εάν ξεσπάσει φωτιά και έχει γεμίσει καπνό το δωμάτιο. Καλό είναι να πέσουμε κάτω και να συρθούμε προς την έξοδο. Το κάνουμε αυτό για να μην μας πνίξει ο καπνός που συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος του δωματίου και χάσουμε τις αισθήσεις μας.
9. Εάν είμαστε άγρυπνοι για περισσότερες από 18 ώρες δεν πρέπει να οδηγήσουμε. Ένας άνθρωπος που έχει στερηθεί τον ύπνο για πολλές ώρες έχει την ίδια οδηγική ικανότητα με έναν μεθυσμένο. Απαραίτητο είναι να σταματήσουμε για να ξεκουραστούμε ή να αναλάβει άλλος το οδήγημα.
10. Αν κάποιος άγνωστος σας ρωτήσει την ώρα, μην σκύψετε να δείτε το ρολόι σας. Καλύτερο είναι να σηκώσετε το χέρι και να δείτε το ρολόι χωρίς να χάσετε από το οπτικό σας πεδίο τον άνθρωπο που σας ρωτά. Αρκετοί κακοποιοί πριν επιτεθούν προσπαθούν να μας αποσπάσουν την προσοχή.
ΠΗΓΗ: epiviosi
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ