Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Βοήθεια για τον ανίατο άρρωστο και την οικογένειά του

Βοήθεια για τον ανίατο άρρωστο και την οικογένειά του

Το να βοηθήσουμε έναν ασθενή και την οικογένεια του να βρουν παρηγοριά στην ανεπιθύμητη εμπειρία του θανάτου είναι συχνά πιο σημαντικό για τον γιατρό και την υπόλοιπη ομάδα υγειονομικής περίθαλψης από το να τηρούν κλινικές ρουτίνες ή διόρθωση ασυμπτωματικών φυσιολογικών ανωμαλιών.

Τα ενοχλητικά συμπτώματα, ωστόσο, πρέπει να προλαμβάνονται ή να ανακουφίζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Είναι επίσης σημαντικό να αποτραπεί η ταλαιπωρία, μια παγκόσμια αντίληψη της αγωνίας λόγω παραγόντων που μαζί υπονομεύουν την ποιότητα ζωής (όπως πόνος, σωματική αναπηρία, ψυχολογικές διαταραχές, κοινωνικά, οικονομικά και πνευματικά προβλήματα).

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι θεωρούν σημαντικό, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν τον θάνατο.

Μερικοί άνθρωποι προσεγγίζουν φίλους και συγγενείς για να μοιραστούν χρόνο και να εκφράσουν την αγάπη τους. ολοκληρώνουν σημαντικά έργα ζωής και επιλέγουν να μην κάνουν τίποτα. Συχνά, ο χρόνος και ο τρόπος του θανάτου επιτρέπουν ένα ικανοποιητικό τέλος.

Άλλοι αδυνατούν να αποδεχτούν τον επικείμενο θάνατό τους και αποφεύγουν να τον αντιμετωπίσουν.

Για ορισμένους, η ζωή πρέπει να παραταθεί, ακόμη και με τίμημα πόνου, έντονης σύγχυσης ή σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας.

Για άλλους, η ποιότητα ζωής είναι το κυρίαρχο πρόβλημα: θα προτιμούσαν παρηγορητικά μέτρα για να αντέξουν παρατεταμένες αναπηρίες και αντιξοότητες.

Οι προτιμήσεις των ασθενών είναι υψίστης σημασίας στον προγραμματισμό της φροντίδας.

Ένας ασθενής που φοβάται την άνοια περισσότερο από τον θάνατο πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από αυτόν που αγαπά κάθε στιγμή της ζωής, ανεξάρτητα από την ποιότητά της.

Η γνώση της τοπικής νομοθεσίας και της θεσμικής αστυνομίας που διέπει τη διαθήκη ζωής, το διαρκές πληρεξούσιο και τις διαδικασίες ανάνηψης και νοσηλείας είναι επίσης σημαντικές για να διασφαλιστεί ότι οι επιθυμίες των ασθενών θα τηρούνται όταν δεν είναι πλέον σε θέση να δώσουν οδηγίες για τη βοήθειά σας.

Η υποστηρικτική φροντίδα μπορεί να είναι ο μόνος ρεαλιστικός στόχος για έναν ασθενή που πεθαίνει. 

Η ιατρική διαχείριση των ανησυχητικών συμπτωμάτων μπορεί να επιτρέψει στους ασθενείς και τις οικογένειες να αποφύγουν την περιττή ταλαιπωρία και να μοιραστούν πολύτιμο χρόνο.

Επιπλέον, το να πούμε ότι η φροντίδα των ασθενών έχει αλλάξει από θεραπευτική σε υποστηρικτική ή από θεραπεία σε ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι μια υπεραπλούστευση μιας περίπλοκης διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Μερικές φορές, η επιθετική θεραπεία μπορεί να είναι κατάλληλη. Ένας ασθενής που πεθαίνει μπορεί να ωφεληθεί από τις προσπάθειες θεραπευτικής, αποκατάστασης ή προληπτικής φροντίδας, όπως ένα άτομο κοντά στο θάνατο μπορεί να επωφεληθεί από τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την ψυχολογική συμβουλευτική.

Dott. Emilio Alessio Loiacono
Medico Chirurgo
Direttore dello Staff di Medicina OnLine

ΠΗΓΗ: medicinaonline

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ