Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΣΤΟΧΟΥΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΣΤΟΧΟΥΣ

Ένα εξαιρετικό καινούργιο ανατρεπτικό άρθρο, από τον μέντορα και expert στην ασφάλεια κύριο Μπλιάμπτη Ευθύμιο

Μας περιγράφει τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να προστατέψουμε έναν άνθρωπο η μια περιοχή, χωρίζει τα γενικά μέτρα σε άοπλους φρουρούς, και τα ειδικά σε οπλισμένους. 

Στο άρθρο χρησιμοποιεί γνώσεις του από το προτελευταίο διδακτορικό του πάνω στην περιβαλλοντική εγκληματολογία, που αφορά την εγκληματική δραστηριότητα σε περιοχές, η αλλιώς την χαρτογράφηση του εγκλήματος, περιγράφοντας πως θα προστατέψουμε περιοχές και πως θα τις ελέγχουμε, και από το τελευταίο διδακτορικό του πάνω στην συμπεριφοριστική εγκληματολογία, ερευνώντας τις συμπεριφορές και την δράση μεμονωμένων ατόμων η οργανωμένων ομάδων. 

Ένα άρθρο διαμάντι για τους φύλακες ασφαλείας, Αστυνομικούς, πυροσβέστες, στρατιωτικούς. Τον ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες γνώσεις του που μας προσφέρει μέσα από τον γραπτό του λόγο. Αποκλειστικά από την KMP INTERNATIONAL

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΞΕΩΝ


ΣΤΟΧΟΣ 
 = ( Κυριολεκτικά) Το σημείο η το αντικείμενο στο οποίο σκοπεύει κάποιος σκοπευτής. ( Μεταφορικά) Το κτίριο, ένα μέρος, μια τοποθεσία, σκάφος, αυτοκίνητο, άνθρωπος, όπου γίνεται στόχος με σκοπό να τον πλήξουν η να τον εξουδετερώσουν.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ = Σταθερότητα, Σιγουριά, Έλλειψη Κινδύνου, Προστασία από τον κίνδυνο.

–  Όταν με ρώτησε ένας φρουρός στο Ισραήλ τι πρέπει να προσέχουν στους επισκέπτες και τι να ελέγχουν εκτός από ταυτότητες και πράγματα, η απάντηση που πήρε ήταν, να φοβάστε περισσότερο τους από μέσα παρά τους από έξω, οι από έξω γνωρίζουν ελάχιστα, ενώ οι από μέσα τα πάντα. Το κτίριο εκείνο είχε δεχτεί  επίθεση στο παρελθόν και όπως εξακριβώθηκε, οι δράστες  γνώριζαν άτομα από μέσα, που τους έδιναν πληροφορίες, και είχαν μπει  στο παρελθόν στο κτίριο…. εξάλλου όπως είχα γράψει και παλαιότερα αν δεν καλέσεις ο ίδιος τον δράστη στο σπίτι σου, αυτός δεν πρόκειται να έρθει από μόνος του.

Για να φυλάξουμε λοιπόν έναν χώρο, 3 βασικά πράγματα πρέπει να γνωρίζουμε:

Α) Να μάθουμε καλά την περιοχή που θα αναλάβουμε και φυσικά τον σκοπό για τον οποίο θα φυλάξουμε τον χώρο. Αν δεν είναι υπό την πλήρη δικαιοδοσία μας η φύλαξη, τότε ότι μέτρα και να πάρουμε αχρηστεύονται ( Σε περίπτωση επίθεσης η σοβαρού περιστατικού να περιμένουμε οδηγίες από κάποιον άλλον για το τι θα κάνουμε εκείνη την κρίσιμη στιγμή) ,

Β) Ποιοι έχουν πρόσβαση και ποιοι όχι στον χώρο, αν πρόκειται για κτίριο να ερευνήσουμε  την κάτοψη του κτιρίου, εξόδους διαφυγής, καθώς και τα γειτονικά κτίρια.

Γ) Να μάθουμε το Ιστορικό της περιοχής, ποιοι πέρασαν από εκεί, αν έγιναν επιθέσεις, και τι είδους επιθέσεις.

Για να προστατέψουμε έναν άνθρωπο, θα πρέπει να γνωρίζουμε

Α) Το Ιστορικό του, αν είναι μπλεγμένος κάπου, και από ποιον κινδυνεύει,

Β) Να είναι συνεργάσιμος, και να ακούει αυτόν που τον προστατεύει.  

Γ) Να έχει κίνητρο, δηλαδή αν πραγματικά  χρειάζεται προστασία η θέλει προσωπικό προληπτικά, στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε την ζωή μας για να προστατέψουμε αυτόν τον άνθρωπο, γιατί σε περίπτωση που είναι μπλεγμένος σε καρτέλ, μαφίες, εγκληματικές οργανώσεις, η  μάρτυρας δικαστηρίου που κινδυνεύει, πρώτα θα εξουδετερώσουν αυτόν που τον προστατεύει, και μετά τον στόχο. Στην δεύτερη περίπτωση η απόφαση εξαρτάται στην κρίση του καθενός αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί και η αμοιβή που θα πάρει. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούμε να προστατέψουμε έναν χώρο η έναν άνθρωπο. Σημασία έχει αυτά που γνωρίζουμε να μην τα γνωρίζουν και οι αντίπαλοι, γιατί αν τα γνωρίζουν,  αυτός που θα έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού θα μπορέσει να προστατέψει η να πλήξει τον στόχο.

 

Γενικά Μέτρα Ασφαλείας (Άοπλοι φρουροί)

1) Όταν φυλάμε ένα μέρος ποτέ δεν πιάνουμε την κουβέντα με κανέναν, γιατί μπορεί να δίνουμε πληροφορίες χωρίς να το θέλουμε, το ίδιο ισχύει και για συνομιλίες από το κινητό. Παράδειγμα ένας διάλογος του τύπου, είμαι στο τάδε μέρος, ποιος ήρθε, την ώρα λήξης βάρδιας κτλ, όλα αυτά καταγράφονται,  οι κλήσεις παρακολουθούνται, και οι πληροφορίες πολλαπλασιάζονται.

2) Στους εισερχόμενους πάντα κοιτάμε τα χέρια τους, όποιοι κι αν είναι αυτοί,  αν προβλέπεται από τον κανονισμό ζητάμε ταυτότητα και ελέγχουμε τα πράγματα τους , όταν μας μιλάνε, δεν τους κοιτάμε ποτέ στα μάτια αλλά στα χέρια, παρατηρούμε τι κρατάνε, αν έχουν τα χέρια στις τσέπες, η πίσω στην πλάτη, γιατί αν μας επιτεθούν αυτό θα το κάνουν με τα χέρια και όχι με τα μάτια. Μια καλή τεχνική είναι να εστιάσουμε το βλέμμα μας  αόριστα στο στέρνο και να μπορούμε να παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις του σώματος.

3) Όταν φυλάμε έναν στόχο ποτέ δεν αφήνουμε να μας πλησιάσουν πολύ κοντά, κρατάμε μια απόσταση ασφαλείας, ποτέ δεν  δίνουμε σημασία στην εξωτερική εμφάνιση, ο δράστης μπορεί να είναι  ένα μικρό παιδί, μια γυναίκα μέχρι και κάποιος ηλικιωμένος. Δυο παραδείγματα:
Α) Φυλούσε σκοπιά ένας φρουρός σε στρατόπεδο στην Γαλλία, τον πλησίασε ένα επτάχρονο αγόρι με το ένα χέρι πίσω στην πλάτη, μόλις έσκυψε ο καλόκαρδος φρουρός και το πλησίασε να το ρωτήσει πως βρέθηκε εκεί, τον έκοψε αστραπιαία τον λαιμό με ένα νυστέρι, εν συνεχεία όρμησαν μέσα τα υπόλοιπα μέλη του ISIS, όπου εκτέλεσαν αρκετούς και πήραν αιχμαλώτους
Β) Σε στρατόπεδο στην Ουκρανία, πλησίασε τον φρουρό μια μαυροφορεμένη γυναίκα, εντυπωσιακή όμορφη βαμμένη που φαινόταν μόνο το πρόσωπο της, εντυπωσιασμένος ο στρατιώτης την άφησε να τον πλησιάσει, κατάφερε με επιχειρήματα να τον ξεγελάσει, και την πέρασε μέσα στο στρατόπεδο, εκεί μαζεύτηκαν γύρω της αρκετοί στρατιώτες να την δουν, η γυναίκα ήταν κομάντο αυτοκτονίας ζωσμένη με εκρηκτικά, και τίναξε στον αέρα το στρατόπεδο με πάνω από 100 στρατιώτες. ( Δίνω παράδειγμα με ένοπλους για να δείξω πόσο εύκολο είναι να εξουδετερώσουν κάποιον στόχο οπλισμένο, πόσο περισσότερο χρειάζεται προσοχή σε κάποιον που είναι άοπλος και εκτεθειμένος.)

4) Γνωρίζουμε καλά τις θέσεις πυρόσβεσης, για εσωτερικό χώρο, και κτίρια, ελέγχουμε την λειτουργική τους κατάσταση, φροντίζουμε την τακτική συντήρησή τους, γνωρίζουμε τις θέσεις των πινάκων ηλεκτροδότησης, τις αυτόνομες ηλεκτρογεννήτριες αν υπάρχουν, αν διαθέτει ο χώρος σύστημα συναγερμού, που βρίσκονται οι διακόπτες ενεργοποίησης του και με ποιες εταιρίες ασφάλειας η αστυνομικές υπηρεσίες είναι συνδεδεμένος. Κρατάμε πάντα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης, των προϊσταμένων, για τυχόν ενημέρωση.

5)  Γνωρίζουμε καλά τους δρόμους και τα κτίρια τα οποία είναι δίπλα στον στόχο  που φυλάμε, να γνωρίζετε ότι οι δρόμοι με μικρή κυκλοφορία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δράστες για την διαφυγή τους. Δρόμοι όπου επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων και κτίρια γύρω από τον στόχο που φυλάμε παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του χώρου από τους δράστες κατά τον χρόνο σχεδιασμού επίθεσης η ληστείας.

6)  Γνωρίζουμε καλά τις σκάλες και τους ανελκυστήρες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε που οδηγούν οι σκάλες, τις οποίες πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσεις για πιθανές μετακινήσεις, κατά την εξέλιξη του επεισοδίου ληστείας. Αν κάνουμε το λάθος να χρησιμοποιήσουμε τον ανελκυστήρα, οι δράστες ίσως μας περιμένουν στην έξοδο η μας εγκλωβίσουν μέσα σε αυτόν, επειδή μπορούν εύκολα να παρακολουθούν την πορεία του από τις φωτεινές ενδείξεις.  Αν θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσουμε τον ανελκυστήρα, για την μετακίνηση χρηματαποστολής όλες οι πόρτες στις εξόδους των ορόφων είναι απαραίτητο να φρουρούνται.

7) Γνωρίζουμε τις κεντρικές πύλες εισόδου του κοινού και αυτές που έχουν βοηθητικό χαρακτήρα. Τις βοηθητικές εξόδους ίσως χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε, αν δεν μας εντοπίσουν οι δράστες κατά την εξέλιξη του επεισοδίου, για να τους περιμένουμε απ’ έξω. Σπάνια οι δράστες χρησιμοποιούν για την είσοδο η την διαφυγή τους, τις δευτερεύουσες εισόδους, μπορούμε να τις ασφαλίσουμε εσωτερικά, αν αντιληφθούμε τις προθέσεις των υπόπτων πριν εισέλθουν στο κτίριο. Επίσης, θα τις κλείσουμε αμέσως μετά την έξοδο των ληστών, για να προλάβουμε ενδεχόμενη επιστροφή τους, αν συναντήσουν αντίσταση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Να θυμάστε ότι δεν θα πρέπει να παραμένουμε πλησίον των κεντρικών εισόδων, επειδή θα εντοπιστούμε εύκολα και θα μας εξουδετερώσουν οι δράστες κατά την είσοδό τους.

8) Ελέγχουμε τι κρύβει μια κλειστή πόρτα και που οδηγεί ο χώρος πίσω από αυτήν. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χώρο ως δίοδο προσπέλασης ή πρέπει να τον επιτηρούμε ως είσοδο εισβολής. Αν υπάρχουν τζάμια ως καθρέπτες τα χρησιμοποιούμε για παρακολούθηση.

9) Γνωρίζουμε καλά τους διαδρόμους, τον χώρο εργασίας των υπαλλήλων και αυτόν της συναλλαγής των πελατών, συνήθως, οι διάδρομοι των κτιρίων, λόγο κατασκευής δεν παρέχουν κάλυψη, γι’αυτό είμαστε ευάλωτοι, αν θα πρέπει να κινηθούμε μέσα σε αυτούς ενώ περιπολούμε η χρειαστεί να τους προσπελάσουμε κατά την εξέλιξη μιας ληστείας. Αν μπορούμε, δημιουργούμε προϋποθέσεις κάλυψης, τοποθετώντας μεταλλικές ντουλάπες η άλλα έπιπλα. Αν αυτό είναι αδύνατον, εκτιμάμε αν μπορούμε να τους προσπεράσουμε γρήγορα η αποφεύγουμε να διασταυρωνόμαστε μαζί τους τις κρίσιμες στιγμές.

10) Αν λόγο των συνθηκών είμαστε υποχρεωμένοι να παραμείνουμε μέσα στο κατάστημα για επιτήρηση, επιλέγουμε τον χώρο εργασίας των υπαλλήλων, με την προϋπόθεση όμως, ότι θα έχουμε προεπιλέξει σημεία κάλυψης, πίσω η γύρω από τα οποία θα μπορούμε να επιτηρούμε κατά κύριο λόγο τους εισερχόμενους και παρευρισκόμενους πελάτες. Να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να παραμένουμε στα ίδια σημεία για πολύ χρόνο, έστω και αν είμαστε καλυμμένοι, αν μπορούμε να αλλάζουμε συχνά θέσεις, θα καταφέρουμε να επιτηρούμε καλύτερα το περιβάλλον, ενώ οι δράστες κατά την είσοδό τους θα δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν  αμέσως την νέα μας θέση. Αυτή η τακτική μας δίνει την ευκαιρία να αποτρέψουμε τον αιφνιδιασμό αναγνωρίζοντας έγκαιρα τις προθέσεις τους.

 

Ειδικά Μέτρα Ασφαλείας ( Οπλισμένοι Φρουροί)

1)  Τα υλικά και τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας πρέπει να είναι λειτουργικά και να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπως, το ατομικό όπλο και εφεδρικά πυρομαχικά, ασύρματος, φακός, αλεξίσφαιρο γιλέκο, υποπολυβόλο με δυο γεμιστήρες. Καλό είναι να έχουμε και εφεδρικά όπλα, όπως μαχαίρια και πιστόλια κρυμμένα σε αόρατα σημεία σε περίπτωση αφοπλισμού μας, πίσω στην πλάτη, μέσα στις αρβύλες, στις μέσα τσέπες, να γνωρίζουμε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος έστω κι αν οπλοφορεί, όπως εμείς μπορούμε να εξουδετερωθούμε, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εξουδετερώσουμε τον αντίπαλο.

2) Κατά την διάρκεια της εργασίας αν είμαστε ντυμένοι με πολιτικά, την προσαρμόζουμε κατάλληλα, ώστε να κρύβει αποτελεσματικά το ατομικό μας όπλο αλλά και να μας επιτρέπει άνεση στις κινήσεις για γρήγορο τράβηγμα του όπλου μας. Γενικότερα η όλη μας εμφάνιση πρέπει να προσαρμόζεται με αυτήν των λοιπών υπαλλήλων.

3)  Αν φοράμε στολή αποφεύγουμε να παραμείνουμε κοντά στην πόρτα, γιατί θα είμαστε οι πρώτοι που θα εξουδετερώσουν οι δράστες. Σίγουρα δεν μπορούμε να κυριαρχήσουμε στον χώρο του επεισοδίου από την στιγμή που η ιδιότητα μας γίνει φανερή, εκτός και αν οι συνθήκες μας το επιστρέψουν. Όταν μας σημαδεύουν τα όπλα των δραστών, δεν προσπαθούμε να τραβήξουμε το δικό μας όπλο, εκτός κι αν κρίνουμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιβιώσουμε.

4)   Αν είμαστε υπεύθυνοι για την φρούρηση κάποιας εγκατάστασης, ειδικότερα κατά της μη εργάσιμες ώρες και την νύχτα, εκτός από την ασφάλιση των διαφόρων εισόδων, μπορούμε να επινοήσουμε και κάποιες παγίδες που θα μας βοηθήσουν να διαπιστώσουμε παραβιάσεις θυρών και παραθύρων, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση μιας καρφίτσας σε κάποια από τις γωνίες μιας κλειστής πόρτας μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι κάποιος την χρησιμοποίησε. Δεν επιτρέπουμε σε άτομα να μας πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου για οποιοδήποτε λόγο, ενώ εκτελούμε υπηρεσία. Να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και ειδικότερα την νύχτα. Ότι φαίνεται αθώο δεν είναι πάντα έτσι.

5) Δεν παραμένουμε για πολύ χρόνο σε σημεία που φωτίζονται ικανοποιητικά, εκτός κι αν βρισκόμαστε σε κατάλληλο χώρο που παρέχει ασφάλεια, όπως σταθερές σκοπιές η μεταφερόμενες αλεξίσφαιρες σκοπιές KIBUS FOCUS. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, η εσωτερική φωτεινότητα πρέπει να μας επιτρέπει καλή ορατότητα του εξωτερικού χώρου. Δεν περνάμε από μια φωτιζόμενη περιοχή σε ένα σκοτεινό χώρο για έρευνα πριν τον φωτίσουμε. Ίσως μας περιμένει ο δράστης στο σκοτάδι η πάθουμε κάποιο ατύχημα.

6) Αν χρειαστεί να καταδιώξουμε κάποιον δράστη, δεν κινούμαστε ακριβώς από πίσω του, αλλά παράλληλα, έτσι ώστε, μεταξύ εμάς και του δράστη να παρεμβάλλονται κάποια εμπόδια, όπως σταθμευμένα αυτοκίνητα. Αν τον χάσουμε από το οπτικό μας πεδίο σταματάμε την καταδίωξη, πριν στρίψουμε σε κάποια γωνία βεβαιωνόμαστε ότι πίσω από αυτή δεν θα μας περιμένει ο δράστης. Αν πρέπει να κοιτάξουμε πίσω από κάποιο εμπόδιο η ανταλλάσουμε πυροβολισμούς, την επόμενη φορά το κάνουμε από άλλο επίπεδο.

7) Όταν μια φυλασσόμενη περιοχή διαθέτει σημαντική έκταση, εκτός των φρουρών που μπορεί να έχουν τοποθετηθεί σε επίκαιρες θέσεις ελέγχου, εσωτερικά των μέσων περιμετρικής ασφαλείας, σωστό είναι να έχει προβλεφθεί πεζή η εποχούμενη περίπολος, η οποία θα πρέπει να συγκροτείται από δυο ένοπλους άνδρες, οι οποίοι καλό είναι να συνοδεύονται από έναν εκπαιδευμένο σκύλο η τουλάχιστον από έναν ένοπλο φρουρό και ένα σκύλο. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος δεν εξουδετερώνεται εύκολα, αλλά ούτε και αθόρυβα. Έχει επίσης την ικανότητα να αντιλαμβάνεται έγκαιρα κρυφές απειλές, που ο άνθρωπος κάτω από τις ίδιες συνθήκες δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί.

8) Οι άνδρες ασφαλείας που εκτελούν καθήκοντα σκοπού, μπορούν να είναι εξοπλισμένοι με ένα πιστόλι και ένα υποπολυβόλο, για τους άντρες της περιπόλου, ο συνοδός του σκύλου πρέπει να φέρει ατομικό όπλο. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου μπορεί να ενισχυθεί ο εξοπλισμός του συμπληρωματικά με ένα υποπολυβόλο. Ο δεύτερος άντρας της περιπόλου, εκτός του ατομικού οπλισμού μπορεί να εξοπλιστεί συμπληρωματικά με ένα ραβδωτό τυφέκιο, ειδικά για φυλασσόμενες περιοχές που γειτονεύουν με σχετικά ελεύθερες εκτάσεις. Οι σκοποί και οι άντρες της περιπόλου πρέπει απαραίτητα να φέρουν ασυρμάτους η άλλα μέσα επικοινωνίας, προκειμένου να έχουν άμεση επαφή με το κέντρο ελέγχου.

9)  Εκτός των ανδρών που εκτελούν καθήκοντα σκοπών και περιπόλων, ειδικότερα σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να υπάρχει σε ετοιμότητα και μια ομάδα άμεσης αντίδρασης, που θα συνδράμει τη στατική δύναμη σε περίπτωση κινδύνου. Αυτή η ομάδα θα πρέπει να στεγάζεται κοντά στο κέντρο ελέγχου, ώστε να έχει άμεση πληροφόρηση, καθοδήγηση και πρόσβαση σε ότι αφορά τον προβληματικό τομέα.

10)  Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει πρόβλημα έμψυχου δυναμικού και η περιοχή εκτείνεται σε κάποια έκταση, δυο περίπολοι, που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις ταυτόχρονα, είναι ένας καλός συνδυασμός. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μικρών περιοχών, μια ομάδα περιπόλου μπορεί να είναι αρκετή. Σε όλες όμως η παρουσία ενός εκπαιδευμένου σκύλου είναι αναντικατάστατη.

Η ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ (ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ ΠΕΡΙ+ΠΟΛΟΣ = ΓΥΡΩ H KONTA ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ)

Η Ελληνική λέξη περίπολος προέρχεται από το ρήμα περιπέλομαι, Περί+πέλλομαι = Βρίσκομαι κοντά, (σχετικά με τον τόπο), κινούμαι ολόγυρα, περικυκλώνω, περιφέρομαι, τριγυρίζω,  όπως ένα στρατιωτικό τμήμα που περιφέρεται για την τήρηση της τάξης σε καιρό ειρήνης η για ανίχνευση σε καιρό πολέμου, για παράδειγμα ένα πολεμικό πλοίο που ελέγχει θαλάσσια περιοχή.

Η λέξη patrol προέρχεται από τον Γαλλικό όρο patrouiller, που αποδίδει την έννοια του βαδίσματος σε παχύ στρώμα λάσπης (πηλοβατική) Αυτό το βάδισμα είναι αργό και προσεκτικό.  Η περίπολος είναι συνήθως μια ομάδα στρατιωτικών ή στελεχών σωμάτων ασφαλείας, στους οποίους έχει ανατεθεί η παρακολούθηση μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Σκοπός της περιπόλου είναι ο έλεγχος και η εξακρίβωση στοιχείων, προστασία της περιοχής, επιτήρηση του στόχου από προβληματικές περιοχές. Τα είδη των περιπολιών ποικίλουν, όπως είναι οι πεζές, οι εποχούμενες, οι Έφιππες, μηχανοκίνητες περιπολίες ξηράς, με αεροσκάφη, με πλοία, σε εδάφη, θάλασσα και ουρανό.

Πως θα προστατέψουμε περιοχές

–   Για να προστατέψουμε μια περιοχή ο καλύτερος τρόπος είναι να την καλύψουμε περιμετρικά, έτσι ώστε αν την σχεδιάσουμε σωστά, μπορούμε να σταματήσουμε απειλές μεσαίου μεγέθους όπως δολιοφθορές, διείσδυση μεμονωμένων ατόμων, και να μας προειδοποιεί για την εμφάνιση μεγαλύτερων κινδύνων όπως μια οργανωμένη επίθεση, ώστε να λαμβάνουμε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα αντίδρασης. Για να είναι αποτελεσματικά όλα αυτά εξαρτάται από τον αριθμό των ανδρών ασφαλείας, η έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο φρουρό που κάνει για δέκα άντρες, από την επαγγελματική κατάρτιση, την ευσυνειδησία τους, τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους και γενικότερα από την έκταση και την θέση της περιοχής που φυλάσσεται.

–  Έτσι λοιπόν για να έχουμε τον έλεγχο της περιοχής δημιουργούμε εσωτερικές περιμέτρους φρούρησης με έμψυχο δυναμικό, φράχτες, αρκετά εμπόδια, υπόγεια τούνελ,  σκύλους, παγίδες, φώτα, και ηλεκτρονικά μέσα ασφαλείας. Όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας περιορίζουν τις κινήσεις ενός ξένου και κάνουν φανερή την παρουσία μιας απειλής. Ο σκοπός αυτών των μέτρων δεν εμποδίζει απλώς έναν εισβολέα να πλησιάσει την ελεγχόμενη περιοχή, αλλά και να εντοπίζεται έγκαιρα η παρουσία ύποπτων ατόμων στον συγκεκριμένο χώρο. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί μια οποιαδήποτε απειλή, αμέσως τίθενται σε συναγερμό όλα τα συστήματα προστασίας.

– Η περιοχή πιο αναλυτικά για να θεωρείται ουσιαστικά φυλασσόμενη, θα πρέπει να περιβάλλεται από ένα είδος φράχτη, που θα εμποδίζει αποτελεσματικά την ελεύθερη είσοδο. Ο φράχτης μπορεί να είναι ένα είδος συρματοπλέγματος, ένας συμπαγής τοίχος ή κάγκελα. Στο πάνω μέρος του φράχτη θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί κατάλληλα ένα είδος αγκαθωτού συρματοπλέγματος, που θα αποθαρρύνει την αναρρίχηση οποιουδήποτε εισβολέα. Ένας συμπαγής τοίχος με ανάλογο ύψος προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα, ενώ τα κάγκελα και το συρματόπλεγμα μειονεκτούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο Συμπαγής τοίχος, όταν πρόκειται για περιορισμένη σε έκταση περιοχή, προσφέρει και κάποια μυστικότητα του εσωτερικού χώρου. Αν όμως πρόκειται για περιοχή μεγαλύτερης έκτασης το πλεονέκτημα αυτό παύει να υφίσταται. Ορισμένοι πιστεύουν, ότι ο συμπαγής τοίχος μειονεκτεί, επειδή δεν επιτρέπει την έγκαιρη επισήμανση των εξωτερικών απειλών, ενώ αντίθετα τα κάγκελα και τα συρματοπλέγματα επιτρέπουν την αναγνώριση τους, αφού δεν προσφέρουν κάλυψη στον εισβολέα. Ξεχνάνε όμως, ότι μπορεί να επιτρέπουν την εξωτερική επιτήρηση του χώρου, αλλά δεν αποκλείουν την παρακολούθηση.  Πάντως ο συμπαγής τοίχος περίφραξης, όταν πρόκειται για κατοικίες, πρέπει να εξετάζεται με περίσκεψη, επειδή δημιουργεί αίσθημα απομόνωσης στους κατοίκους της φυλασσόμενης περιοχής. Παρόλα αυτά, ο φωτισμός  περιμετρικά της περιοχής τη νύχτα και το βάψιμο του τοίχου με λευκό η γκρι χρώμα, περιορίζουν σε κάποιο βαθμό τα τεχνικά μειονεκτήματα της κατασκευής. Οι τοίχοι, ως κατασκευές περίφραξης, ίσως είναι αποτελεσματικοί για οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις πλην των κατοικιών. ‘Όποιο όμως σύστημα περίφραξης κι αν επιλεγεί, δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στον αντικειμενικό του σκοπό, όταν είναι δίπλα με δέντρα η άλλες κατασκευές, επειδή είναι εύκολο να σκαρφαλώσουν η να παρακολουθήσουν τον εσωτερικό χώρο.

–  Ένα ιδανικό σύστημα περιμετρικής ασφάλειας, είναι ο συνδυασμός και των δυο κατασκευών, ένας εξωτερικός τοίχος με ειδικό συρματόπλεγμα στο πάνω μέρος του και μια εσωτερική περίφραξη από κάγκελα η συρματόπλεγμα, που μεταξύ τους θα παρεμβάλετε μια καθαρή εδαφική ζώνη ελέγχου με ικανοποιητικό πλάτος, ώστε να μειώνει τις πιθανότητες υπερπήδησης των δυο περιφράξεων, προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εξασφάλιση. Παράλληλα, εξασφαλίζεται  ως ένα βαθμό, η εσωτερική μυστικότητα του χώρου και ο αποτελεσματικός έλεγχος της περιοχής, επειδή ο φρουρός ή η περίπολος έχει τη δυνατότητα να επιτηρεί μια συγκεκριμένη περιοχή. Αν η καθαρή ζώνη μεταξύ των δυο περιφράξεων έχει σκεπασθεί με άμμο, είναι εύκολο να εντοπισθεί η παρουσία ή η απόπειρα εισόδου από τα βήματα που θα έχουν αποτυπωθεί πάνω στην άμμο.

–  Η πρόσβαση στον στόχο μπορεί να γίνει πιο δύσκολη, αν μεταξύ των δυο περιφράξεων, και όπου είναι δυνατόν, έχουν τοποθετηθεί και κινούνται ελεύθερα ένας η περισσότεροι εκπαιδευμένοι σκύλοι. Ο Σκύλος έχει την ικανότητα να εντοπίζει την παρουσία οποιουδήποτε πλησιάσει το χώρο, έστω κι αν δεν έχει οπτική επαφή, και προειδοποιεί έγκαιρα. Το πλεονέκτημα αυτού του σχεδίου μπορεί να μην λειτουργήσει απόλυτα αν η περιοχή στόχος, καλύπτει μεγάλη έκταση. Αν όμως  η περιοχή είναι περιορισμένης έκτασης, το πλεονέκτημα αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας.

–  Τις νυχτερινές ώρες η περιμετρική ασφάλεια ενισχύεται με την χρήση φωτισμού, ικανού να καλύπτει τον ελεύθερο διάδρομο επιτήρησης, μεταξύ των φραγμάτων και το άνω μέρος του εξωτερικού τοίχου. Η διάταξη του φωτισμού θα πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένη, ώστε να μην επιτρέπει την ύπαρξη σκοτεινών περιοχών. Αν η περιμετρική ζώνη ασφαλείας αποτελείται από έναν φράχτη, η φωτεινή κάλυψη πρέπει να κυμαίνεται, περιμετρικά και σε εξωτερικό πλάτος, μεταξύ των 20 και 25 μέτρων περίπου. Ο έντονος φωτισμός προς την εξωτερική περίμετρο έχει το πλεονέκτημα της τύφλωσης κάθε ανεπιθύμητου επισκέπτη και παρέχει κάποια σχετική απόκρυψη στον επιτηρητή του χώρου. Για να εκμεταλλευτεί όμως ο επιτηρητής όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η περιμετρικά φωτιζόμενη ζώνη ασφαλείας, δεν θα πρέπει να υπάρχει εσωτερικός φωτισμός. Αυτή όμως η τεχνική θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί εγκυμονεί κινδύνους σύγχυσης μεταξύ των φίλων μονάδων, όταν εκδηλωθεί αιφνίδια επίθεση. Αν η περιοχή αποτελεί στόχο υψηλής επικινδυνότητας, θα πρέπει να έχει ληφθεί μέριμνα, για το ενδεχόμενο της διακοπής παροχής δημοσίου ρεύματος από οποιαδήποτε αιτία. Στα οργανωμένα σχέδια τρομοκρατικών οργανώσεων και λοιπών επιθέσεων, για την υποστήριξη της επιχείρησης προβλέπονται δολιοφθορές και σε αυτόν τον τομέα. Τα περιστρεφόμενα φώτα έρευνας δεν είναι τόσο καλή επιλογή, επειδή ένας εισβολέας εκπαιδευμένος σε τακτικές μάχης, ξέρει ότι πρέπει να παγώνει όταν κινείται το φως και να προχωρά όταν σταματά.

–  Οι Σκοπιές ως υπερυψωμένοι πύργοι επιτήρησης, επανδρωμένοι με έμψυχο δυναμικό, όπου αυτό είναι δυνατόν να υπάρχει, συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της περιμετρικής ασφάλειας ανεξάρτητα από την έκταση της περιοχής. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είτε από φυσική αιτία, είτε εσκεμμένα ή εκρήξεων και εκτοξεύσεων, συχνά καθιστούν δυνατή την έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος, επειδή η υπερυψωμένη τεχνητή η φυσική θέση επιτρέπει στον παρατηρητή να ελέγχει περιοχή ευρύτερη της φυλασσόμενης.

–  Η Τεχνική της περιφρούρησης περιοχών από υπερυψωμένες θέσεις είναι ένα αρχέγονο μέτρο προστασίας περιοχών, ανεξάρτητα από την έκταση τους,   το οποίο ακόμα και σήμερα δεν υστερεί σε αξιοπιστία. Το μέτρο αυτό προσφέρει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: Ο παρατηρητής δεν εξουδετερώνεται εύκολα και από την θέση αυτή μπορεί να αντιληφθεί δραστηριότητες που είναι αδύνατον να παρατηρήσει από το ύψος του εδάφους. Επίσης, αν την νύχτα η θέση επιτήρησης δεν φωτίζεται, ο παρατηρητής μπορεί να ελέγχει την περιοχή με διόπτρες νυχτερινής διοπτεύσεως. Η τεχνική των πύργων επιτήρησης βέβαια δεν μπορεί σήμερα να εφαρμοστεί σε αστικές περιοχές για την φύλαξη κατοικιών. Μπορεί όμως να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί για την φρούρηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

–  Η περιμετρική περίφραξη μιας περιοχής, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες ρυμοτομίας, καλό θα είναι να έχει δυο εισόδους. Μία κεντρική είσοδο και μία, αν είναι δυνατόν, φυλασσόμενη κρυφή.   Η δεύτερη κρυφή είσοδος είναι χρήσιμη ως διέξοδος διαφυγής, σε περίπτωση επίθεσης η πυρκαγιάς, αλλά και ως εναλλακτική καθημερινή δίοδος των προσώπων υψηλού κινδύνου.

–  Αν στις εισόδους προβλέπονται φυλάκια ελέγχου, θα πρέπει να διαθέτουν ενισχυμένους τοίχους και παράθυρα ικανά να αντέξουν σε μία επίθεση. Μια εφεδρική ανεξάρτητη κρυφή τηλεοπτική κάμερα θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί στο φυλάκιο, για την περίπτωση που εξουδετερωθεί με οποιοδήποτε τρόπο ο φρουρός υπάλληλος και η οποία θα ελέγχεται από το κέντρο ελέγχου κατοικίας η της ευρύτερης περιοχής. Γι’αυτό επίσης το ενδεχόμενο, είναι δυνατόν να έχει προβλεφτεί και κάποιο σύστημα αυτόματης ασφάλισης των εισόδων της κατοικίας η της εσωτερικής εγκατάστασης. Μεταξύ των θέσεων φρούρησης, των φυλακίων και του κέντρου ελέγχου, που συνήθως είναι εγκατεστημένο μέσα στην κατοικία η σε κάποιο γραφείο της εγκατάστασης, ένα αξιόπιστο σύστημα επικοινωνίας, είτε ενσύρματο είτε ασύρματο είναι αναγκαίο. Ειδικότερα, για το σύστημα επικοινωνίας θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέτρα, ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

–   Έχει μεγάλη διαφορά το να πουλάει κάποιος προστασία, από το να παρέχει προστασία, μέχρι να προσπαθείς να προστατέψεις κάποιον με κάθε τίμημα, ακόμα με την ίδια την ζωή σου, γνωρίζοντας ότι άξιζε τον κόπο. Η προστασία επισήμων δεν με ενδιέφερε ποτέ, ούτε ασχολήθηκα με αυτόν τον τομέα, αυτό που γνωρίζω, είναι ότι όσοι προσπάθησαν να πλήξουν τον στόχο, τις περισσότερες φορές το πέτυχαν. Δυστυχώς αν κάποιος είναι μπλεγμένος σε καρτέλ, εγκληματικές οργανώσεις, μαφίες,  και συμμορίες, δύσκολα την γλιτώνει, γιατί αυτές οι ομάδες έχουν μια ιεραρχία και διακατέχονται από ισχυρούς δεσμούς πίστης, αν θέλει ο αντίπαλος  να τον πλήξει, τότε όσους σωματοφύλακες και να προσλάβει, θα τον βρουν και θα τον εξουδετερώσουν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με τον αρχινονό Βασίλη Στεφανάκο, ο οποίος είχε μαζί του δυο εύσωμους μπράβους για προστασία, έπαιρνε μέτρα προστασίας, παρόλα αυτά, οι αντίπαλοι του με τα συμβόλαια θανάτου, τον παρακολουθούσαν και με την πρώτη ευκαιρία τον βρήκαν, και τον εκτέλεσαν με 22 σφαίρες από καλάσνικοφ, τα οποία διαπέρασαν τα αλεξίσφαιρα τζάμια του αυτοκινήτου που επέβαινε. Παρόλα αυτά αν πραγματικά χρειάζεται να  προστατέψουμε ένα άτομο που κινδυνεύει, εφαρμόζουμε τις στρατηγικές εναλλακτικών σχεδίων, που περιλαμβάνουν την συνεχή μετακίνηση του προστατευόμενου από το ένα σημείο σε άλλο, και από μια χώρα σε άλλη, η προστασία παρέχετε με έναν σωματοφύλακα το πολύ δυο, μετά από πολύμηνη εκπαίδευση, και έχει 80% επιτυχία σε περιπτώσεις που εφαρμόστηκε….

 

Ερώτηση από Σεμινάριο

1) Ένας μύθος καταρρέει…

( Ερώτηση από Αστυνομικό στην Γαλλία, σε σεμινάριο για την χαρτογράφηση του εγκλήματος)

Ερώτηση:  Δάσκαλε εξοπλιστήκαμε με αλεξίσφαιρα μάρκας … ,  και το όπλο μου είναι … διαμετρήματος ….., για να καθαρίσουμε την … περιοχή, ποιο είναι το καλύτερο αλεξίσφαιρο και πιο ασφαλές;

Απάντηση: Δεν υπάρχει καλύτερο η χειρότερο, το Αλεξίσφαιρο σας εξασφαλίζει το 30% προστασίας του ανθρώπινου σώματος, που περιλαμβάνει μόνο τα ζωτικά όργανα, έστω και αν φοράτε αντιβλητική πλάκα, η αλεξίσφαιρο θώρακα που παρέχει προστασία από βλήματα φυσιγγίων διαμετρήματος 7,62 mm, με πλήρες μεταλλικό περίβλημα (FMJ), με ονομαστικές μάζες 150 grains (9,7 γραμ.) και ταχύτητα πρόσκρουσης 838 μέτρα (2750 πόδια) το δευτερόλεπτο η λιγότερο,  αν θέλει κάποιος να σας πλήξει μπορεί να σας σημαδέψει στον λαιμό, το κεφάλι, τα χέρια, τα πόδια και σε σημεία καίρια, για παράδειγμα μπορεί να μας πλήξει στην αρτηρία του βραχίονα που αντλεί περίπου 5  λίτρα αίμα το λεπτό. Αν σε κόψει κάποιος εκεί με μαχαίρι, η σε πετύχει με σφαίρα, πεθαίνεις ακαριαία από αιμορραγία. Επίσης το όπλο είναι ένα εργαλείο που μπορείς να σκοτώσεις η να σκοτωθείς από τον ανασφαλή χειρισμό του. Και το καλύτερο όπλο να έχεις, αν θέλει κάποιος να σε σκοτώσει, θα σε βρει και θα το κάνει. Σε μια κρίσιμη στιγμή αυτό που θα σε σώσει δεν θα είναι το όπλο, ούτε το αλεξίσφαιρο, αλλά το μυαλό σου και η συνεχής εκπαίδευση που θα σε βοηθήσει να το καλλιεργείς….. Να θυμάστε πως ότι είναι ζωντανός οργανισμός πλήγεται, ότι πλήγεται αιμορραγεί και ότι αιμορραγεί εξουδετερώνεται και πεθαίνει…Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι επειδή κρατάτε όπλο είστε άτρωτοι! και η πέτρα ακόμη ραγίζει και σπάει… και το σίδερο ακόμα σκουριάζει και λυγίζει…..

 

ΜΠΛΙΑΜΠΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

 

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (SECURITY SPECIALIST)
  • MASTER OF SCIENCE DEGREE, (MSc) IN CRIMINAL JUSTICE EXECUTIVE MANAGEMENT
  • DOCTORATE DEGREE, (PhD)  IN ENVIRONMENTAL CRIMINOLOGY   
  • DOCTORATE DEGREE, (PhD) IN BEHAVIORAL CRIMINOLOGY
 
 
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ