Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Επισκόπηση

Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι μια διευρυμένη περιοχή στο κατώτερο τμήμα της κύριας αρτηρίας του σώματος, που ονομάζεται αορτή. Η αορτή εκτείνεται από την καρδιά μέσω του κέντρου του θώρακα και της περιοχής της κοιλιάς, που ονομάζεται υπογάστριο.

Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο του σώματος. Ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής που σπάει μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία.

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος του ανευρύσματος και από το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται. Ποικίλλει από τακτικές εξετάσεις υγείας και απεικονιστικές εξετάσεις έως επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής συχνά αναπτύσσονται αργά χωρίς εμφανή συμπτώματα. Αυτό καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή τους. Ορισμένα ανευρύσματα δεν προκαλούν ποτέ ρήξη. Πολλά ξεκινούν μικρά και παραμένουν μικρά. Άλλα μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου, μερικές φορές γρήγορα.

Εάν έχετε ένα αναπτυσσόμενο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, μπορεί να παρατηρήσετε:

Βαθύ, συνεχή πόνο στην περιοχή της κοιλιάς ή στο πλάι της κοιλιάς.
Πόνο στην πλάτη.
Σφυγμό κοντά στον αφαλό.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Εάν έχετε πόνο, ειδικά εάν ο πόνος είναι ξαφνικός και έντονος, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Διάγνωση

Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής εντοπίζονται συχνά όταν γίνεται φυσική εξέταση ή απεικονιστική εξέταση για άλλο λόγο.

Για τη διάγνωση ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης εξετάζει εσάς και το ιατρικό και οικογενειακό σας ιστορικό.

Οι εξετάσεις για τη διάγνωση ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής περιλαμβάνουν:

Κοιλιακό υπερηχογράφημα. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη εξέταση για τη διάγνωση ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής. Τα ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται για να δείξουν πώς ρέει το αίμα μέσω των δομών στην περιοχή της κοιλιάς, συμπεριλαμβανομένης της αορτής.

Αξονική τομογραφία κοιλίας. Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να δημιουργήσει εικόνες διατομής των δομών στο εσωτερικό της περιοχής της κοιλιάς. Μπορεί να δημιουργήσει σαφείς εικόνες της αορτής. Η εξέταση αυτή μπορεί επίσης να ανιχνεύσει το μέγεθος και το σχήμα ενός ανευρύσματος.

Μαγνητική τομογραφία κοιλίας. Αυτή η απεικονιστική εξέταση χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα που δημιουργούνται από υπολογιστή για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες των δομών στο εσωτερικό της περιοχής της κοιλιάς.

Κατά τη διάρκεια ορισμένων αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών, μπορεί να χορηγηθεί μέσω φλέβας ένα υγρό που ονομάζεται σκιαγραφικό για να φαίνονται τα αιμοφόρα αγγεία πιο καθαρά στις εικόνες.

Έλεγχος για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Το γεγονός ότι είστε άνδρας και το κάπνισμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

Οι συστάσεις ελέγχου ποικίλλουν, αλλά σε γενικές γραμμές:

Οι καπνιστές άνδρες ηλικίας 65 έως 75 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε εφάπαξ έλεγχο με χρήση κοιλιακού υπερηχογραφήματος.

Για τους άνδρες ηλικίας 65 έως 75 ετών που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, η ανάγκη για κοιλιακό υπερηχογράφημα βασίζεται σε άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος.

Οι γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ δεν χρειάζεται γενικά να υποβληθούν σε έλεγχο για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε αν οι γυναίκες ηλικίας 65 έως 75 ετών με ιστορικό καπνίσματος ή οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος κοιλιακής αορτής ωφελούνται από τον έλεγχο.

Ρωτήστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν ο έλεγχος είναι κατάλληλος για εσάς.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/abdominal-aortic-aneurysm/symptoms-causes/syc-20350688

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ