Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πρώτες Βοήθειες: Συσκευή OPA (Στοματοφαρυγγικός Αεραγωγός)

Πρώτες Βοήθειες: Συσκευή OPA (Στοματοφαρυγγικός Αεραγωγός)

Η συσκευή αυτή είναι χρήσιμη για πρώτες βοήθειες αλλά όπως θα δούμε σε αυτό το άρθρο χρησιμοποιείται όλο και σπανιότερα. Παρ’όλα αυτά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι είναι, πως και γιατί χρησιμοποιείται, και τι κινδύνους έχει για τον τραυματία. Όλα αυτά θα τα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Το όνομα του, OPA, είναι από τις δύο αγγλικές λέξεις OroPharyngeal Airway (Στοματοφαρυγγικός Αεραγωγός) και σχεδιάστηκε από τον αμερικανό αναισθησιολόγο Άρθρουρ Έρνεστ Γκούντελ. Για αυτό το λόγο αρκετοί το αποκαλούν και «συσκευή Γκούντελ». Ο στόχος του OPA είναι να ανοίξει τον αεραγωγό ώστε να επιτρέπει σε αναίσθητους τραυματίες να αναπνέουν. Βλέπετε διάφορα μεγέθη OPA στην επόμενη φωτογραφία.
Πηγή: HDPMedicalSupplies.com

Αυτό που κάνει είναι σχετικά απλό αλλά ζωτικής σημασίας. Με απλά λόγια, στο λαιμό μας (για την ακρίβεια στην είσοδο του λάρυγγα) έχουμε ένα «διακόπτη» ο οποίος όταν καταπίνουμε κλείνει και έτσι ότι υπάρχει στο λάρυγγα οδηγείται στον οισοφάγο, και όταν δεν καταπίνουμε ανοίγει και οδηγεί οτιδήποτε είναι στο λάρυγγα στον αεραγωγό (στους πνεύμονες δηλαδή). Αυτός ο διακόπτης ονομάζεται επιγλωττίδα και βρίσκεται στη βάση της γλώσσας στο λάρυγγα.

Πηγή: DXLine.info (επεξεργασμένη)

Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι ένα αναίσθητο άτομο δεν ελέγχει τους μυς του και έτσι ο μυς της γλώσσας θα χαλαρώσει και εάν το άτομο βρίσκεται ανάσκελα, η βάση της γλώσσας θα κρατάει συνεχώς κλειστή την επιγλωττίδα. Πρακτικά δηλαδή, δε θα αφήνει τίποτα προς τους πνεύμονες. Ακόμα χειρότερα, εάν κάποιος άπειρος προσπαθήσει να δώσει οξυγόνο στο θύμα σε αυτή τη κατάσταση, χωρίς πρώτα να σηκώσει το σαγόνι όπως ορίζει το πρωτόκολλο BLS, τότε πρακτικά θα δώσει αέρα μέσα στο στομάχι του θύματος που θα επιδεινώσει τη κατάσταση καθώς υπάρχει τεράστια πιθανότητα το θύμα να κάνει εμετό. Αυτό κάνει και τη δουλειά του διασώστη πιο δύσκολη αλλά και επίσης μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στον αεραγωγό του θύματος.

Πηγή: FirstAidForFree.com (επεξεργασμένη)

Κάπως έτσι ο κύριος Α. Γκούντελ έφτασε στο σχεδιασμό του OPA. Ο στόχος του OPA είναι να κρατάει τη γλώσσα σηκωμένη, όπως είναι σε ένα άτομο που έχει τις αισθήσεις του, και έτσι να μην επηρεάζει τη λειτουργία της επιγλωττίδας και κατ’επέκταση της αναπνοής του θύματος. Παρακάτω βλέπετε ότι υπάρχουν αρκετά διαφορετικά μεγέθη με αντίστοιχο χρωματικό κώδικα, θα δούμε στη συνέχεια πως επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος.

Πηγή: DisQueenFrance.com

Η επιλογή είναι σχετικά απλή, βάζουμε το OPA στο πλάι του προσώπου του θύματος όπως βλέπετε παρακάτω. Το σωστό μέγεθος πρέπει να είναι από τα χείλη έως το σαγόνι όπως ακριβώς βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία. Οπότε είναι εύκολο να βρούμε το κατάλληλο μέγεθος αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα μικρότερο μέγεθος μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματικό καθώς δε θα φτάνει στη βάση της γλώσσας, και ένα μεγαλύτερο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.

Πηγή: Keyword-Suggestions.com (επεξεργασμένη) & UTDLab.com

Επιπρόσθετα, μπορείτε να μελετήσετε το παρακάτω πίνακα που ορίζει τις διαφορετικές διαστάσεις και το χρωματικό κώδικα για διαφορετικούς ασθενείς. Ωστόσο, η πιο αξιόπιστη τεχνική είναι η παραπάνω, δηλαδή η μέτρηση του OPA από τα χείλη ως τη γραμμή από το σαγόνι του ασθενή.


Σε ενήλικα άτομα η τοποθέτηση του OPA είναι αρκετά εύκολη εφόσον έχουμε βρει το κατάλληλο μέγεθος. Το OPA τοποθετείται ανάποδα και όταν νοιώσουμε ότι ακουμπήσει σε μαλακό ιστό, απλώς το περιστρέφουμε κατά 180 μοίρες. Βλέπετε πως ακριβώς γίνεται αυτό στο παρακάτω βίντεο.

Σε παιδιά και βρέφη, η τοποθέτηση γίνεται διαφορετικά. Συνήθως η γλώσσα που φαίνεται στο στόμα κρατείται προς τα έξω με ένα γλωσσοπίεστρο και το OPA τοποθετείται ίσια, χωρίς ανάγκη για περιστροφή του. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε ενήλικους αλλά είναι πιο σύνηθες σε βρέφη και παιδιά.
Στα παραπάνω βίντεο είδατε ότι ο εκπαιδευτής χρησιμοποίησε ένα διαφορετικό OPA από αυτά που είδαμε νωρίτερα.
Υπάρχουν δύο βασικά μοντέλα.
Το πρώτο είναι αυτό που είδαμε στις παραπάνω φωτογραφίες όπου έχει άνοιγμα στο κέντρο του και αυτό το άνοιγμα λειτουργεί ως κανάλι για τον αεραγωγό.
Το δεύτερο είναι αυτό που είδαμε στο βίντεο όπου δεν έχει άνοιγμα στο κέντρο αλλά έχει κανάλια στις άκρες του και από εκεί περνάει ο αέρας προς τον αεραγωγό του θύματος.
Αυτά που είδατε στο βίντεο συχνά αποκαλούνται συσκευές Μπέρμαν από το όνομα του εφευρέτη τους. Πρακτικά όμως, τόσο οι συσκευές Γκούντελ όσο και οι Μπέρμαν έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας και πρακτικά είναι OPA (Oropharyngeal Airway, Στοματοφαρυγγικός Αεραγωγός). Για αυτό το λόγο προτιμούμε τη χρήση του όρου OPA σε αυτό το άρθρο έναντι συγκεκριμένων συσκευών.
Πηγή: NurseKey.com

Στην εισαγωγή αναφέραμε ότι το OPA χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο και εδώ θα εξηγήσουμε τους λόγους. Παρότι το OPA προσφέρει πολύ γρήγορη και ασφαλή απελευθέρωση του αεραγωγού, έχει αρκετούς σημαντικούς κινδύνους. Αρχικά, επιλογή λάθος μεγέθους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ήδη περιγράψαμε αλλά υπάρχουν και πιο σημαντικά ζητήματα.

Πηγή: SchoolkidsHealthcare.com

Εάν είναι αρκετά μεγάλο, ακόμα και αν δε προκαλέσει αιμορραγία, μπορεί να πιέζει την επιγλωττίδα και έτσι να κλείσει τον αεραγωγό όπως ακριβώς έκανε η βάση της γλώσσας προτού το τοποθετήσουμε. Αλλά και πάλι, το πιο σημαντικό του πρόβλημα δεν είναι εκεί, είναι αυτό που θα δούμε αμέσως τώρα.

Πηγή: s0www.utdlab.com

Οι άνθρωποι που έχουν τις αισθήσεις τους έχουν το αντανακλαστικό εξεµέσεως (δηλαδή το αντανακλαστικό που προσπαθεί να διώξει ότι εμποδίζει τον οισοφάγο κάνοντας εμετό). Αυτό σημαίνει ότι εάν OPA τοποθετηθεί σε άτομο που έχει ακόμα ενεργό αντανακλαστικό εξεµέσεως (δηλαδή δεν έχει πλήρη απώλεια αισθήσεων), τότε θα το οδηγήσει στο να κάνει εμετό. Καθώς όμως ο αεραγωγός θα είναι ανοιγμένος από το OPA, ο εμετός θα πάει στους πνεύμονες. Αυτό θα οδηγήσει στο αντανακλαστικό του βήχα, ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό που προσπαθεί να διώξει από τον αεραγωγό κάτι που τον εμποδίζει αλλά με το OPA τοποθετημένο τα πράγματα δε μπορούν να βελτιωθούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πνευμονία από εισρόφηση που σίγουρα δεν ήταν αυτό που είχε στόχο να επιτύχει ο διασώστης με το OPA.

Πηγή: ModernMedicine.com

Ένας εμπειρικός τρόπος ελέγχου εάν το θύμα έχει ακόμα ενεργό αντανακλαστικό εξεµέσεως, είναι το άγγιγμα στις βλεφαρίδες. Εάν κουνηθούν όταν τις αγγίξουμε, τότε είναι σίγουρο ότι το θύμα έχει ακόμα αυτό το αντανακλαστικό. Φυσικά αυτό δεν είναι κανόνας ή επίσημη επιστημονική μέθοδος, αλλά είναι μία εμπειρική μέθοδος που συχνά χρησιμοποιούν οι διασώστες, οι ιατροί, και οι νοσοκόμοι.

Πηγή: Medical.tpub.com

Ένα πολύ πιο ασήμαντο πρόβλημα με το OPA είναι ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να σπάσει ή να τραυματίσει (λόγω μετατόπισης) τα δόντια του θύματος. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα αλλά είναι σίγουρα κάτι υπαρκτό που είναι καλό να έχει κάποιος υπόψιν του. Βεβαίως, με δεδομένο ότι το OPA χρησιμοποιείται μόνο όταν το θύμα δε μπορεί να αναπνεύσει, τότε σίγουρα τραυματισμοί στα δόντια είναι κάτι συγκριτικά ασήμαντο διότι εάν δεν ανοιχτεί έγκαιρα ο αεραγωγός το θύμα θα πεθάνει.

Πηγή: SlideShare.net/ShahabRiaz/airway-obstruction-and-management

Άρα, παρότι το OPA είναι ένα μοναδικό εργαλείο για άνοιγμα του αεραγωγού, θέλει τεράστια προσοχή. Πρώτον, πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε άτομα που είναι αναίσθητα και δεν έχουν αντανακλαστικό εξεµέσεως, και δεύτερον θέλει μεγάλη προσοχή στην επιλογή του σωστού μεγέθους. Για αυτούς τους λόγους, βλέπουμε όλο και λιγότερους επαγγελματίες να το χρησιμοποιούν όσο περνάνε τα χρόνια και να καταφεύγουν στο ρινοφαρυγγικό αεραγωγό ή NPA στα αγγλικά, (όπως αυτοί που βλέπετε παρακάτω) που δεν επηρεάζεται από το αντανακλαστικό εξεµέσεως καθώς εισέρχεται από τη μύτη.

Πηγή: CPR-Savers.com

Πέρα από το NPA θα δείτε συχνά επαγγελματίες να κάνουν και ενδοτραχειακή διασωλήνωση που είναι πολύ πιο αποτελεσματική και ασφαλέστερη από το OPA αλλά απαιτεί πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και εκπαίδευση. Για αυτό το λόγο όλο και περισσότεροι διασώστες χρησιμοποιούν NPA (ρινοφαρυγγικό αεραγωγό) και οι πιο έμπειροι στο χώρο των πρώτων βοηθειών κάνουν ενδοτραχειακή διασωλήνωση.

Πηγή: defensegr