Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Επιβίωση » Οδηγός επιβίωσης σε ταραχές εντός αστικού περιβάλλοντος

Οδηγός επιβίωσης σε ταραχές εντός αστικού περιβάλλοντος

Πριν προλάβει κανείς να πει ότι το παρόν κείμενο είναι τρομολαγνικό, να ενημερώσουμε πως οι ακόλουθες οδηγίες ήταν εξαιρετικά διαδεδομένες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και παραμένουν διαδεδομένες στο Ισραήλ.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν: “Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν”. Τουλάχιστον στην παρούσα περίοδο όπου οι τούρκοι απειλούν ευθέως και δεν γνωρίζουμε, ακόμα και εντός της χώρας, πόσοι και ποιοί είμαστε… ας είμαστε τουλάχιστον προετοιμασμένοι. Είναι ένα καλό μήνυμα στους “απέναντι” ότι η χώρα δεν βρίσκεται “στον αέρα”

Βασική κουλτούρα ασφάλειας

 

Γνωρίζει κανείς ποιά η κύρια αιτία θανάτου στο πιο αξιόμαχο κι εμπειροπόλεμο σώμα του αμερικάνικου στρατού, τους αμερικανούς πεζοναύτες (US Marines);

H απάντηση πιθανότατα θα εκπλήξει πολλούς όπως εξέπληξε και τους στρατιωτικούς αναλυτές .

Περισσότερους Αμερικάνους πεζοναύτες σε δεκάδες πεδία μαχών σε κάθε γωνία του πλανήτη δεν σκότωσαν ούτε οι σφαίρες ,ούτε οι βόμβες , ούτε οι νάρκες του εχθρού αλλά η συνηθισμένη και …ταπεινή υποθερμία!

Το ανωτέρω εντυπωσιακό παράδειγμα λειτουργεί σαν οδηγός όχι μόνο για την αντιμετώπιση των κινδύνων που διατρέχει ένας γυμνασμένος και άριστα εκπαιδευμένος επαγγελματίας στρατιώτης αλλά και για τον απλό πολίτη .

Τι κάνει ο απλός πολίτης κάθε πόλης προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εσωτερικών ταραχών; Δηλαδή πως προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει αυτός και η οικογένεια του μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μια κατάσταση όπως π.χ του κέντρου της Αθήνας στα Δεκεμβριανά του 2008;

– Αντί να ανησυχεί για τα δύσκολα ας ανησυχήσει κι ας προνοήσει για τα φαινομενικά απλά. Τίποτα δεν είναι απλό σε περίοδο κρίσης .

Ενδεικτικά, το ενδεχόμενο μιας συνήθους υποθερμίας ή μιας απλής αιμορραγίας που σε απρόβλεπτες συνθήκες (κλειστά φαρμακεία, ιατρεία , κατάρρευση συστήματος Υγείας ) μέσα στο χειμωνιάτικο κρύο μπορεί να αποδειχτεί πιο θανατηφόρο ακόμα κι απο τις σφαίρες .

Α. Σπίτι

Α.1 Κλειδιά

 Μην αφήνετε ποτέ το κλειδί μέσα στην κλειδαριά όταν κλειδώνετε. Κλειδώστε κι αφήστε τα κλειδιά στο πόμολο της κυρίας εισόδου δηλαδή σε σημείο που μπορείτε να τα βρείτε αμέσως αν τα χρειαστείτε ειδικά σε συνθήκες συσκότισης η διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος .

Α.2 Ρούχα 

Όταν κοιμάστε έχετε πάντα ένα σετ απο ρούχα και παπούτσια δίπλα στο κρεβάτι σας κι όχι σκόρπια στις ντουλάπες η σε ράφια η σε άλλα δωμάτια. Υπολογίστε ότι μπορεί να χρειαστεί να τα φορέσετε σε χρόνο ρεκόρ και σε συνθήκες ανωτέρας βίας ( πυρκαγιά στο κτήριο, διακοπή ρεύματος, επεισόδια στον δρόμο κτλ) . Ετοιμάστε ένα σετ ρούχων νυχτερινής διαφυγής (ενδεικτικά – τζην -μπλούζα -μπότες -αδιάβροχο μπουφάν με κουκούλα) και απαραιτήτως κασκόλ για το χειμώνα. Το κασκόλ λειτουργεί επιπλέον κι ως μέσο απόκρυψης χαρακτηριστικών προσώπου στο σκοτάδι και ως στοιχειώδης αντιασφυξιογόνα μάσκα σε περίπτωση καπνού, δακρυγόνων.

Α.3 Πυροσβεστήρες

 Διατηρείτε πυροσβεστήρα εντός του κυρίου υπνοδωματίου την ώρα που κοιμάστε. Πρέπει να έχετε πυροσβεστήρες στα υπόλοιπα κρίσιμα σημεία του σπιτιού ή διαμερίσματος .

Α.4 Φανοί

Διατηρείτε κάτω απο το κρεβάτι και σε σημείο που μπορείτε να φτάσετε με το χέρι σας ακόμα και ξαπλωμένος μακρύ μεταλλικό φανό που μπορεί να χρησιμεύσει και ως ύστατο αμυντικό όπλο όπως και ο πυροσβεστήρας. Διατηρείτε φανό σε σταθερό σημείο του σπιτιού δίπλα στην κύρια είσοδο και μην τον μετακινείτε κατά τον τακτικό καθαρισμό του σπιτιού.

Α.5 Κινητό 

Δεν φορτίζουμε το κινητό το βράδυ αλλά πριν κοιμηθούμε . Τα δεδομένα κατα την ώρα του ύπνου πρέπει να είναι πάντα Off προκειμένου να μην αποφορτίζεται η μπαταρία του κινητού . Eχουμε το κινητό δίπλα από το κρεβάτι σε εγνωσμένο σταθερό σημείο που μπορεί να φτάσει κανείς ακόμα και ξαπλωμένος στο κρεβάτι σε συνθήκες απόλυτου σκότους !

A.6 Κλειδιά αυτοκινήτου 

 Τα κλειδιά του αυτοκινήτου πρέπει να βρίσκονται κάθε βράδυ στην τσέπη του ΕΝΟΣ παντελονιού που έχεις έτοιμο προς χρήση στην κρεβατοκάμαρα κι όχι στα σημεία του σπιτιού που συνηθίζουμε να το αφήνουμε.

A.7 Πορτοφόλι 

Το πορτοφόλι με τα δελτία ταυτότητας / διπλώματα δεν βρίσκεται ποτέ έξω απο το μπουφάν που έχει επιλεγεί στο σετ ρούχων διαφυγής

Β. Κιτ επιβίωσης 

Έχετε κάθε βράδυ ή αναλόγως συνθηκών ( πχ επεισόδια ταραχές φωτιά στην γειτονιά σας ) ένα σακ βουαγιάζ έτοιμο προς χρήση . Μέσα πρέπει να έχει τα εξής πράγματα( κατ’ελάχιστον )

Β.1 Φάρμακα ( οπωσδήποτε γάζες – αιμοστατικό επίδεσμο-τσιρότα-οξυζενέ- betadine- χάπια κατά της διάρροιας-αναλγητικά -αντιπυρετικά )

Β.2 Πλαστικό Μπουκάλι Νερό 1.5 lt η 2 Χ0,75 lt ανάλογα με το μέγεθος του σάκου .

Β.3 Ενεργειακές μπάρες ( συσκευασμένες )

Β.4 Φρυγανιές Συσκευασίας απλές σικάλεως όχι ολικής αλέσεως για απορρόφηση υγρών στομάχου σε περίπτωση απλής γαστρεντερικής διαταραχής η τάσης εμέτου που μπορούν να προκληθούν στον οργανισμό λόγω αυξημένου στρες ( προαιρετικά και μπισκότα συσκευασίας )

Β.5 Φακό και εφεδρικές μπαταρίες

Β.6 Εφεδρικούς φορτιστές κινητών

Β.7 Αναπτήρα

B.8 Ραδιοφωνάκι με μπαταρίες αν όχι ασύρματο VHF

B.9 Σφυρίχτρα

Β.10 Εφεδρικές κάλτσες για όλους τους ενοίκους του σπιτιού ( SOS)

( Β.11 ) Σουγιάς ( Ελβετικός μόνον -κι αυτό προαιρετικά και με περίσκεψη αναλόγως συνθηκών )

C. Aυτοκίνητο

C.1. Πάρκιγκ 

 Το βράδυ το βασικό ΙΧ πρέπει να βρίσκεται πλησίον της οικίας κατα προτίμηση στον δρόμο κι όχι σε γκαράζ η στην πυλωτή . Απαγορευτική η θέση του σε κλειστό γκαράζ τρίτου ακόμα κι αν είναι θεωρητικά ανοιχτό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Σε περιπτώσεις ταραχών συνήθως κλείνουν οι πόρτες η τα κλείνει όλα και φεύγει ακόμα και το προσωπικό ασφαλείας.

C. 2. Καύσιμα

 Δεν γυρνάμε ποτέ σπίτι το βράδυ αν ο δείκτης καυσίμου δεν είναι πάνω απο το μισό . Προτιμότερη μια μικρή καθυστέρηση κι ένα μικρό γέμισμα στο πλησιέστερο βενζινάδικο το απόγευμα η νωρίς το βράδυ παρά να ψάχνεις τις μεταμεσονύκτιες ώρες για καύσιμο και δη την ώρα του γενικευμένου πανικού

C.3. Φαρμακείο

 Δεν αρκούμαστε στα τυποποιημένα σετ φαρμακείων των εταιρειών αλλά φτιάχνουμε ενα πλήρες σετ με όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιεί κάθε μέλος της οικογένειας /’ενοικος του σπιτιού . Σε περίπτωση που υπάρχει μωρό η μικρό παιδί διατηρούμε πάντα στο πόρτ μπαγκάζ σάκο με όλα τα παιδικά φάρμακα και τα είδη μωρού ( πχ πάνες-παιδικό γάλα κτλ)

C.4. Σάκος ρούχων ( Ενα σακ βουαγιάζ με μια αλλαξιά ρούχα για τον καθένα και κυρίως για τα γυναικεία μέλη της οικογένειας που διαμένουν στο σπίτι )

C.5 Εφεδρικά γυαλιά ηλίου ( η/και γυαλιά οράσεως αν απαιτούνται ) εντός του αυτοκινήτου σε μόνιμη βάση

C.6 Aυτοκίνητο διαφυγής

 Ακολουθεί την ίδια αρχή. Όσο πιο συνηθισμένο, τόσο πιο απαρατήρητο, τόσο καλύτερα για τους επιβάτες του. Προσοχή ΌΧΙ τζιπ, κάμπριο και πάσης φύσης πολυτελή αυτοκίνητα που τραβάνε την προσοχή .

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ στην κουλτούρα ασφαλείας.

 

1. Των φρονίμων ολίγα

Όσο πιο πολλά φοράμε , κουβαλάμε τόσο αυξάνουμε τον κίνδυνο επιβίωσης σε περίοδο εκτάκτου ανάγκης . Παίρνουμε τα ελάχιστα απαραίτητα και τίποτα περιττό. Κάθε δευτερόλεπτο έχει αξία σε έκτακτες συνθήκες . Αρκεί κι ένα μόνον χαμένο δευτερόλεπτο λόγω αργοπορείας, δυσκινησίας για να χαθεί μια ζωή . Η ευκινησία σώζει ζωές. Η ταχύτητα της αρχικής αντίδρασης επίσης. Βασική αρχή είναι να διατηρούμε την ευκινησία ακόμα και σε βάρος της θεωρητικής ασφάλειας. Ακόμα κι ένα στρατιωτικό κράνος με ένα βαρύ αλεξίσφαιρο γιλέκο ( χρήσιμα σε’άλλες καταστάσεις ) ακόμα κι ένα Καλάσνικοφ δεν θα σε προστατεύσουν απο ένα οργισμένο πλήθος που κρατά λοστούς και τσεκούρια αντίθετα θα γίνεις στόχος . Οχι βαριά δερμάτινα μπουφάν όχι βαριές μπότες άρβυλα, βαλίτσες, κοσμήματα, κειμήλια κτλ.

2. Να περνάς απαρατήρητος ( κατα το δυνατόν) 

Οχι ακριβά ρολόγια , ρούχα , παπούτσια, αυτοκίνητα ,όχι έντονα χρώματα ( ειδικά για τις γυναίκες ) κι όχι εικόνα παρακρατικού η μπράβου ( πχ όλα μαύρα , όλα δερμάτινα , κράνη, λοστοί , μαχαίρια, πιστόλια ) . Αυτά είναι χρήσιμα για ατομική προστασία σε περιπτώσεις ατομικής βίας όχι συλλογικής . Το να προκαλέσεις μόνος σου τον όχλο αυξάνει δεν μειώνει τον κίνδυνο. Ο όχλος , τα εξαγριωμένα πλήθη , οι μεγάλες συμμορίες δεν αντιμετωπίζονται με όπλα ακόμα κι απο δυνάμεις ασφαλείας .

3. Οι μάχες κρίνονται στην προετοιμασία

Η μάχη της επιβίωσης του απλού πολίτη στο διάστημα των επικίνδυνων ταραχών κρίνεται στην προετοιμασία στο διάστημα που προηγείται. Αρκεί ένα κλειδί αυτοκινήτου που δεν βρήκες την ώρα που έπρεπε να εγκαταλείψεις το φλεγόμενο σπίτι ,για να εγκλωβιστείς θανάσιμα . Αρκεί ένας απλός αιμοστατικός επίδεσμος που ξέχασες στο kit επιβίωσης για να σε κάνει δυσκίνητο ( πχ με ένα απλό τραύμα στο γόνατο απο ένα συνηθισμένο πέσιμο να αιμορραγεί )και για λίγα λεπτά να πέσεις στα χέρια συμμοριών δρόμου η μαινόμενου όχλου. Εκείνη την κρίσιμη ώρα δεν υπάρχει ούτε ατυχία ούτε κακιά στιγμή. Ισχύει ο Νόμος του Μέρφυ= Οτι μπορεί να πάει στραβά θα πάει , πιο πρακτικά ότι αμέλησες να κάνεις προληπτικά θα το βρείς μπροστά σου .

4. “Το μαχαίρι κόβει κι απο τις δύο πλευρές”

Το όπλο σου μπορεί να γίνει και όπλο αντιπάλου αν δεν προλάβεις να το χρησιμοποιήσεις. Αν δεν είσαι έφεδρος των ειδικών δυνάμεων, επαγγελματίας της ασφάλειας ή έστω ερασιτέχνης κυνηγός και δεν είσαι εκπαιδευμένος χειριστής όπλων, καλύτερα να μην τα έχεις πάνω σου αν χρειαστεί να βγείς στον δρόμο, εγκαταλείποντας αναγκαστικά το σπίτι σου, ειδικά αν κουβαλάς μαζί σου γυναικόπαιδα και εν γένει άμαχο πληθυσμό. Για στατική άμυνα εντός οικίας αρκεί μια κυνηγετική καραμπίνα με 9 βολα σκάγια και τίποτα παραπάνω. Τα πιστόλια (πλην magnum και πλην εξειδικευμένου σκοπευτή) δεν βοηθάνε στην αντιμετώπιση όχλου και συμμοριών αντίθετα επιφέρουν το ανάποδο αποτέλεσμα. Καλό είναι να τηρείς ή τουλάχιστον να μην αποκλίνεις απο την νομιμότητα γιατί μπορεί να γλιτώσεις απο τον άναρχο όχλο ή τις συμμορίες και μετά να βρεθείς υπόλογος έναντι του Νόμου.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

 

1. Η μη εμπλοκή σε επεισόδια ή σε επικίνδυνες καταστάσεις. ‘Έγκαιρη διαφυγή προς ασφαλέστερο σημείο κι απο όσο δυνατόν ασφαλέστερη διαδρομή εφόσον χρειαστεί κι εφόσον η διαφυγή είναι δυνατή .

2. Η στατική άμυνα εντός οικίας ( αν δεν φλέγεται η δεν δέχεται μαζική επίθεση ) ειδικά τις βραδινές ώρες και η προστασία των μελών της οικογενείας -ενοίκων της οικίας .

3. Η διαφυγή/ άμυνα κι επιβίωση εκτός οικίας κι εντός αστικού χώρου και σε συνθήκες πρόσκαιρης κατάρρευσης της κρατικής δομής κι εξουσίας τουλάχιστον για ένα 48 ωρο

Αυτά τα πολύ βασικά και στοιχειώδη πράγματα που φαίνονται σχεδόν αστεία στην καθημερινή μας ζωή δεν είναι καθόλου αστεία και καθόλου δεδομένα σε περιόδους εκτάκτου ανάγκης . Φυσικά υπάρχουν πολλές άλλες προπαρασκευαστικές ενέργειες πρόληψης στα θέματα εσωτερικής ασφαλείας για προχωρημένους που θα αναλυθούν στην συνέχεια αλλά τα περισσότερα θύματα σε αυτές τις περιπτώσεις προέρχονται απο τραγικά απλά πράγματα που ο καθένας θα μπορούσε να φροντίσει εγκαίρως…

Πηγή: Freeopinion

ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ