Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Η κολπική ξηρότητα σκοτώνει τις γυναίκες

Η κολπική ξηρότητα σκοτώνει τις γυναίκες

Παρακολουθήστε το Βίντεο

Είμαι η Δρ Ρέιτσελ Ρούμπιν.

Είμαι πιστοποιημένη ουρολόγος με ειδίκευση στη σεξουαλική ιατρική.

Είμαι εδώ για να σας πω ότι η κολπική ξηρότητα σκοτώνει τις γυναίκες. Το εννοώ. Στην πραγματικότητα σκοτώνει τις γυναίκες.

Τι εννοείτε, Δρ. Ρούμπιν;

Πώς η κολπική ξηρότητα σκοτώνει τις γυναίκες;

Ευτελίζουμε τον όρο κολπική ξηρότητα. Όταν οι γυναίκες έρχονται στα γραφεία μας και παραπονιούνται για λίγη κολπική ξηρότητα – ή δεν έρχονται καν στο γραφείο μας για να παραπονεθούν γι’ αυτό, επειδή ο γιατρός δεν μπορεί να ασχοληθεί με λίγη κολπική ξηρότητα – αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι αυτή η “λίγη κολπική ξηρότητα” είναι στην πραγματικότητα κάτι που ονομάζεται ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης (GSM). Δεν το γνωρίζουν αυτό επειδή δεν το έχουν ακούσει ποτέ, και μπορεί να μην το έχετε ακούσει ούτε εσείς. Το 2014, αλλάξαμε τους όρους κολπική ξηρότητα και αιδοιοκολπική ατροφία ή ατροφική κολπίτιδα σε GSM για να το κάνουμε σύντομο και απλό.

GSM – τι σημαίνει;

Δεν είναι απλώς μια μικρή κολπική ξηρότητα. Αποδεικνύεται ότι όλα τα γεννητικά και ουροποιητικά συμπτώματα από την εμμηνόπαυση απλώς χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Η ουροδόχος κύστη, η ουρήθρα και ο κόλπος έχουν πολλούς υποδοχείς ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Όταν το σώμα δεν παράγει πλέον αυτές τις ορμόνες, το σύστημα δεν λειτουργεί πολύ καλά και εμφανίζονται συμπτώματα από τα γεννητικά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα που απλώς χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου χωρίς θεραπεία. Σε αντίθεση με τις εξάψεις, οι οποίες τείνουν να υποχωρούν, το GSM δεν υποχωρεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα του GSM;

Ορισμένα είναι σεξουαλικά: λίγη κολπική ξηρότητα, πόνος με το σεξ και επιδείνωση του οργασμού. Υπάρχουν όμως και συμπτώματα από τα γεννητικά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα που χειροτερεύουν: κνησμός, καύσος, ερεθισμός, τραχύτητα, επίγνωση των γεννητικών οργάνων της που η ασθενής δεν είχε ποτέ πριν. Και ως ουρολόγος, βλέπουμε συχνότητα, επείγουσα ανάγκη και διαρροή.

Αυτό που σκοτώνει τις γυναίκες είναι οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις (UTI). Γνωρίζατε ότι οι ουρολοιμώξεις ευθύνονται για 7 εκατομμύρια επισκέψεις και νοσηλείες ετησίως και για το 25% όλων των λοιμώξεων στους ηλικιωμένους; Στην πραγματικότητα, προφανώς το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών του Medicare είναι γύρω από τις ουρολοιμώξεις. Η μη πρόληψη των ουρολοιμώξεων κοστίζει στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής μας ένα τεράστιο ποσό χρημάτων και πόρων.

Γνωρίζατε ότι διαθέτουμε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για το GSM από τη δεκαετία του 1970; Οι κολπικές ορμόνες υπάρχουν από τη δεκαετία του 1970, αλλά τις χρησιμοποιούμε μόνο για τον πόνο με το σεξ και όχι για το GSM. Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα δείχνουν ότι με τη χρήση κολπικών ορμονών μπορούμε να προλάβουμε τις ουρολοιμώξεις κατά περισσότερο από 50%. Μπορούμε να σώσουμε ζωές χρησιμοποιώντας ασφαλείς, αποτελεσματικές, τοπικές, χαμηλής δόσης στρατηγικές κολπικών ορμονών. Και είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές για όλες τις ασθενείς μας στην προ- και μετεμμηνόπαυση.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές: κολπικά ένθετα οιστρογόνων, κολπικές κρέμες οιστρογόνων, κολπική δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), κολπικοί δακτύλιοι οιστρογόνων χαμηλής δόσης και μια επιλογή χαπιών από το στόμα που ονομάζεται οσπεμιφαίνη (Osphena). Όλα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του GSM και θα λειτουργήσουν μόνο εάν η ασθενής σας τα χρησιμοποιεί πραγματικά και συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί.

Αυτές οι θεραπείες είναι ασφαλείς. Είναι αποτελεσματικές. Δεν αυξάνουν το επίπεδο των συστηματικών ορμονών στην κυκλοφορία του αίματος. Έχω πολλές ασθενείς με καρκίνο του μαστού που χρησιμοποιούν επίσης αυτά τα προϊόντα. Οι μόνες ασθενείς για τις οποίες μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με τους ογκολογικούς συναδέλφους σας είναι οι γυναίκες που λαμβάνουν ενεργούς αναστολείς αρωματάσης.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι ουρολοιμώξεις σκοτώνουν ανθρώπους και η ύπαρξη GSM είναι εξουθενωτική, συχνά απαιτεί παυσίπονα επειδή μπορεί να πονάει το κάθισμα ή η χρήση σερβιετών και η ποιότητα ζωής των ασθενών μας επηρεάζεται σοβαρά. Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το GSM. Αποδεικνύεται ότι δεν χρειάζεται να κάνετε εξετάσεις. Δεν χρειάζεται να κάνετε παρακολούθηση. Μπορείτε να δώσετε αυτές τις θεραπείες και οι γυναίκες μπορούν να τις χρησιμοποιούν για όλη τους τη ζωή.

Τώρα, αν η ασθενής σας έχει κολπική αιμορραγία, φυσικά και πρέπει να δει τον γυναικολόγο της. Αλλά αυτό είναι κάτι που κάθε γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί και πρέπει να κάνει. Ως ουρολόγος, συνταγογραφούμε πολλή ταμσουλοσίνη (Flomax) για τους άνδρες ασθενείς μας για να βοηθήσουμε στην ούρηση. Το κολπικό οιστρογόνο ή DHEA είναι βασικά όπως το Flomax για τις γυναίκες, αλλά προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις και στην πραγματικότητα λειτουργεί όπως η σιλδεναφίλη (Viagra) επειδή μπορεί να βοηθήσει στον οργασμό και να μειώσει τον πόνο με το σεξ.

Έχετε πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για τη θεραπεία του GSM. Ελέγξτε τις λοιπόν και ελπίζουμε να αλλάξετε τον κόσμο.

Συγγραφέας: Rachel S. Rubin, MD

Πηγή: https://www.medscape.com/viewarticle/996829?ecd=mkm_ret_231018_mscpmrk-OUS_ICYMI_etid5959108&uac=437283AK&impID=5959108

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ