Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Εκπαιδεύσεις » Επιμορφωτική Εσπερίδα ”Η Ασφαλής Οδήγηση Σώζει Ζωές”

Επιμορφωτική Εσπερίδα ”Η Ασφαλής Οδήγηση Σώζει Ζωές”

ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗ

SAFE DRIVE – SAVE LIVES

Δ Ω Ρ Ε Α Ν Επιμορφωτική Εσπερίδα

Κεντρικός Ομιλητής ο διαπρεπής Επιστήμονας – Σύμβουλος σε θέματα Safety & Security, κύριος Παρασκευάς ΒΕΡΩΝΗΣ (MSc), Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Certified Instructor for Safety & Security, Επιθεωρητής Ασφάλειας, Πυρασφάλειας & Ποιοτικού Ελέγχου, Μέλος Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, τ. Επιστημονικό Μέλος Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας, τ. Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Τεχνικών Ασφάλειας Ελλάδας, Εγκεκριμένος Εκπαιδευτής Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ., Author.

Παρασκευάς Βερώνης (MSc) Safety & Security Consultant

Τα τροχαία συμβάντα, τραυματικά ή θανατηφόρα, αποτελούν για την Ελλάδα, μια πολύ σοβαρή απειλή για την ζωή και την υγεία μας, συντελώντας στον αφανισμό στην άσφαλτο εφήβων και νεαρής ηλικίας συνανθρώπων μας, αναίτια και αδικαιολόγητα.

Η μειωμένη προσοχή, εφόσον ένας στους δύο οδηγούς μιλάει στο κινητό του κατά την οδήγηση, η βιασύνη να προλάβουμε, που επιφέρει την υπερβολική ταχύτητα και την αντικανονική προσπέραση, η κατανάλωση αλκοόλ που αποδυναμώνει την αντιληπτική μας ικανότητα και τα αντανακλαστικά αντίδρασης, η έλλειψη οδικής συμπεριφοράς και κυκλοφοριακής αγωγής, πεζών και οδηγών, καθιστούν τα τροχαία συμβάντα, έναν ανελέητο ακήρυχτο πόλεμο στους ελληνικούς δρόμους που σπέρνει την καταστροφή και τον όλεθρο.

Τα τελευταία 50 χρόνια, στους ελληνικούς δρόμους έχουν σκοτωθεί 130.000 άνθρωποι και 350.000 έχουν μείνει ανάπηροι.

Τα τροχαία συμβάντα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για νέους, ηλικίας από 19 έως 29 ετών, την δεύτερη αιτία θανάτου για παιδιά από 5 έως 14 ετών και την τρίτη για αιτία θανάτου για τις ηλικίες από 30 έως 44 ετών.

Στην χώρα μας, το 85% των θυμάτων των τροχαίων συμβάντων, είναι στις ηλικίες κάτω των 35 ετών. Σύμφωνα με έρευνα δημόσιου νοσοκομείου της χώρας, έξι μήνες μετά το τροχαίο συμβάν, πεθαίνουν οι 6 στους 10 βαριά τραυματίες, εξ όσων είχαν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι 3 στους 10 μένουν μόνιμα ανάπηροι, ενώ μόλις 1 καταφέρνει να επανέλθει πλήρως.

 

Και ενώ τα στοιχεία και τα νούμερα κόβουν την ανάσα και θα περίμενε κανείς να έχει θορυβηθεί ή / και συνετιστεί η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νεολαία μας, εν τούτοις η ανθρωποθυσία στην άσφαλτο, καλά κρατεί.

Δεν είναι ότι δεν γνωρίζουμε τα νούμερα αυτά και τα στατιστικά.

Δεν είναι ότι δεν γνωρίζουμε τους κανόνες της ασφαλούς οδήγησης και της ασφαλούς κυκλοφορίας.

Δεν είναι ότι δεν έχουμε αυστηρή νομοθεσία ή καλές σχολές οδηγών.

Είναι η ηθελημένη και προκλητική αδιαφορία μας για τον συνάνθρωπό μας και η απαξίωση που δείχνουμε στους νόμους της μηχανικής και στην καταστρεπτικότητα που μπορούν να προκαλέσουν τα τροχοφόρα, υπό κατάχρηση.

Ο κύριος Παρασκευάς ΒΕΡΩΝΗΣ θα μας αναπτύξει και υπενθυμίσει τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης και την υπευθυνότητα που πρέπει να μας διέπει, ατομικά και συλλογικά, έναντι των τροχοφόρων, έναντι των συνανθρώπων και έναντι των νόμων της μηχανικής.

Ο κύριος Παρασκευάς ΒΕΡΩΝΗΣ αποτελεί μια σπουδαία προσωπικότητα της Ελλάδος στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με πολυσχιδή δραστηριότητα και έργο. Στο ενεργητικό του έχει σημαντικά επιτεύγματα που καθιερώθηκαν νομοθετικά στην χώρα μας και προήγαγαν την ασφάλεια στον χώρο εργασίας.

Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι κύριος εισηγητής / ομιλητής σε πολυάριθμα συνέδρια / ημερίδες, στα ζητήματα ασφάλειας.

Αποτελεί, τον κύριο εκ των βασικών Καθηγητών σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, επίσης για ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος health and safety and security.

Αποτελεί, τον θεμελιωτή της ιδεολογικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης της συνύπαρξης ως αλληλένδετα στοιχεία του safety και security, διαμορφώνοντας εκ νέου τον επαγγελματικό χώρο στο περιβάλλον αυτό, στην Ελλάδα και διεθνώς. Μια έντονη και με πάθος ενασχόλησή του, είναι η διάδοση της ασφαλούς οδήγησης στα παιδιά και στους νέους.

Η παρούσα Επιμορφωτική Εσπερίδα, αποτελεί αποκλειστική ιδέα και πρωτοβουλία του κυρίου Παρασκευά ΒΕΡΩΝΗ (MSc) Safety & Security Consultant, στο πλαίσιο της κοινωνικής και ανθρωπιστικής του προσφοράς, ως άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών.

Με πολύ απλή γλώσσα και βιωματικές εμπειρίες, θα μας αναλύσει τις αιτίες της γενικευμένης τροχαίας παραβατικότητας στην χώρα μας, τις συνέπειες στην εθνική οικονομία, στην κοινωνία, στα εμπλεκόμενα πρόσωπα και θα μας κατευθύνει στην υιοθέτηση νοοτροπίας και συμπεριφοράς ασφαλούς οδήγησης.

Η Επιμορφωτική Εσπερίδα με τίτλο : «ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗ» συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών και τους ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 και ώρα 20:00 μέσω της πλατφόρμας zoom.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών και των Διασωστών Ρόδου, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος επαγγελματίας / πολίτης της χώρας.

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 και ώρα 22:00, στο edu@hellenicinstitute.gr .

Η δήλωση συμμετοχής πρέπει να περιλαμβάνει τα στοιχεία : όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλέφωνο.

Θα χορηγηθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

Με το κύρος και την αξιοπιστία του
Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Είμαστε Οργανισμός ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗ

Πηγή: https://www.hellenicinstitute.gr/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%83-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ