Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Εκπαιδεύσεις » Ενημέρωση από το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης της διδακτέας ύλης στην 1η Πανελλήνια Εκπαίδευση Έρευνας και Διάσωσης

Ενημέρωση από το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης της διδακτέας ύλης στην 1η Πανελλήνια Εκπαίδευση Έρευνας και Διάσωσης

Αγαπητοί Συνάδελφοι Εκπαιδευτές και Εισηγητές της 1ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης Έρευνας και Διάσωσης, καλημέρα σας. Εύχομαι να είστε καλά. Με έγκριση του κυρίου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΠΑΝΟΥ, Προέδρου της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας, Διάσωσης και Αντιμετώπισης Καταστροφών Ρόδου, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα :

Όπως γνωρίζετε, οι ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ διοργανώνουν την 1η Πανελλήνια Εκπαίδευση Έρευνας και Διάσωσης, στην Ρόδο, από 30 Μαρτίου 2023 έως 2 Απριλίου 2023, με την Στρατηγική Συνεργασία του Ελληνικού ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών.

Η εκπαίδευση θα είναι βιωματική, θα έχει διάρκεια 25 ωρών και θα περιλαμβάνει πέντε – 5 –  κύριες θεματικές ενότητες : αστική διάσωση, ορεινή διάσωση, αναρρίχηση – καταρρίχηση, πρώτες βοήθειες σε απομακρυσμένο περιβάλλον, ψυχολογία των καταστροφών.

Στοχεύει δε, στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και λήψης αποφάσεων στο πεδίο των συμβάντων και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων για την σωτηρία ανθρώπων που βρίσκονται σε άμεση για την ζωή τους απειλή.

Εμείς, οι παραλήπτες αυτού του μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποτελούμε την Ομάδα των Εκπαιδευτών / Εισηγητών της εκπαιδευτικής αυτής διοργάνωσης.

Προκειμένου να διατηρηθεί το επιθυμητό από τον διοργανωτή «ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ» υψηλό επίπεδο γνώσης και αρμονία στην συνεργασία, καλούμαστε να τηρήσουμε πιστά τα ακόλουθα :

 1. Όλοι οι Εκπαιδευτές / Εισηγητές, των ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΡΟΔΟΥ και του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. θα μεταφέρουν την διδακτέα ύλη που θα παρουσιάσουν μέσα από την εφαρμογή power point (περιβάλλον Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ.), σύμφωνα με το Υπόδειγμα που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για την συγκεκριμένη εκπαιδευτική διοργάνωση και το οποίο επισυνάπτεται.
 2. Στην πρώτη σελίδα, σύμφωνα με το υπόδειγμα, χρησιμοποιώντας την ίδια γραμματοσειρά, το ίδιο μέγεθος και την ίδια χρωματική απόχρωση, θα αναγράφετε το ονοματεπώνυμό σας, το αρχικό του πατρωνύμου σας και όλα όσα επιτεύγματα επιθυμείτε να γνωρίζουν για Εσάς οι εκπαιδευόμενοι και οι Συνάδελφοί σας Εκπαιδευτές / Εισηγητές.
 3. Από την δεύτερη σελίδα και έπειτα, θα μείνουν αμετάβλητα τα στοιχεία που υπάρχουν στην αριστερή πλευρά.
 4. ΔΕΝ θα «μπουκώνονται» με κείμενα οι διαφάνειες και ΔΕΝ θα διαβάζετε από μέσα.
 5. ΔΕΝ θα υπάρχουν εμπορικά σήματα ή άλλα λογότυπα στις διαφάνειές σας, ούτε θα γίνεται προώθηση προϊόντων / υπηρεσιών / προσώπων. Μπορείτε ελεύθερα να μιλήσετε για Εσάς κατά την αρχική σας παρουσίαση, για την επαγγελματική ή / και εθελοντική σας δραστηριότητα, για τα επιτεύγματά σας, τις αποστολές σας, τις εκπαιδεύσεις σας και τις πιστοποιήσεις σας, αλλά δεν θα γίνεται προβολή οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας ή μη κυβερνητικής οργάνωσης μέσα από τις διαφάνειές σας και την διδασκαλία σας. Στα διαλείμματα, εάν οι εκπαιδευόμενοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για Εσάς και τις δραστηριότητές σας, έχετε την άδεια να μιλήσετε και να αναπτύξετε ελεύθερα, συνεργασίες κάθε μορφής.
 6. Θα διδάξετε το γνωσιακό αντικείμενο το οποίο μεταξύ μας έχει συμφωνηθεί, με σαφήνεια και κατανοητό λόγο, με επάρκεια και οπτική απεικόνιση (εικόνες και βίντεο).Όπου κρίνετε ότι πρέπει να υπάρχει βιωματική διδασκαλία, την προωθείτε έναντι της θεωρητικής.
 7. Θα επιλύετε απορίες των εκπαιδευομένων μόνον όταν γνωρίζετε τις απαντήσεις. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, εντίμως θα αναφέρετε ότι «αυτό δεν το γνωρίζω, θα το μελετήσω και θα σας το απαντήσω λίγο αργότερα μέσα στην ημέρα». ΔΕΝ είμαστε παντογνώστες και ΔΕΝ είμαστε σούπερ ήρωες.
 8. Κάθε διδασκαλία, θα συνοδεύετε από τεύχος σημειώσεων, το οποίο θα παραδοθεί στην Γραμματεία της Εκπαιδευτικής Διοργάνωσης, σε ψηφιακό αρχείο επεξεργάσιμο (ξεκλείδωτο), ώστε να μεταφερθεί σε περιβάλλον 1ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης Έρευνας και Διάσωσης. Θα φέρει στο εξώφυλλο το ονοματεπώνυμό σας και την ιδιότητά σας, όπως θα απεικονίζεται στην αρχική διαφάνεια της παρουσίασής σας. Θα φέρει βιβλιογραφικές πηγές στην τελευταία σελίδα. Η Γραμματεία, θα μεταφέρει αυτούσιο το περιεχόμενο που θα παραδώσετε στο περιβάλλον της 1ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης Έρευνας και Διάσωσης και θα το διανείμει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους εκπαιδευόμενους.
 9. Ο κύριος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας, Διάσωσης και Αντιμετώπισης Καταστροφών Ρόδου, είναι ο έχων το γενικό πρόσταγμα της εκπαιδευτικής διοργάνωσης. Είναι ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ μας. Τα πάντα εκπορεύονται από Αυτόν και τα πάντα κατευθύνονται σε Αυτόν. Για την ομαλή λειτουργία και την ελαχιστοποίηση περίπτωσης τραυματισμού ή άλλου δυσάρεστου συμβάντος, έχει ορίσει Ομάδα Συνεργατών του, ως Βοηθούς οι οποίοι αναφέρονται και λογοδοτούν σε Αυτόν, ώστε να προλαμβάνονται καταστάσεις και να επιλύονται ταχύτατα, τα όποια ζητήματα προκύψουν. Ο Τομέας της Εκπαίδευσης, έχει ανατεθεί στον υπογράφοντα το παρόν. Έτσι, κάθε ζήτημα που αφορά στην ροή της εκπαίδευσης, το συζητάτε μαζί μου και συναποφασίζουμε το καλύτερο και ασφαλέστερο για όλους.
 10. ΔΕΝ υπάρχει κανένας άλλος ανώτερος ή προϊστάμενος ή διευθυντής ή υπεύθυνος ή άλλης βαθμίδας επικεφαλής στην Εκπαιδευτική αυτή Διοργάνωση και στην Εκπαίδευση. Είμαστε όλοι Εκπαιδευτές / Εισηγητές και είμαστε όλοι ΙΣΟΙ και θα συνεργαστούμε ως ίσος προς ίσο, ο κάθε ένας μας στο δικό του γνωσιακό αντικείμενο.
 11. Κατά την εκπαιδευτική διαδικασία από τους Εκπαιδευτές / Εισηγητές, κυριαρχεί η ευγένεια, το χαμόγελο, η διάθεση προσφοράς, η διακριτική υποστήριξη σε κάθε έναν εκπαιδευόμενο. Κάθε εκπαιδευόμενος, ανεξαρτήτως του επιπέδου του, πρέπει να νοιώθει σπουδαίος, να νοιώθει ότι ανήκει, να νοιώθει ότι τον εκφράζει, να νοιώθει ότι τα έχει καταφέρει. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε την προσπάθεια καθενός αδύναμου συναδέλφου μας με ενσυναίσθηση και αγάπη.
 12. ΚΑΜΙΑ Διάκριση οποιασδήποτε μορφής, ΚΑΜΙΑ ενόχληση σε οποιονδήποτε και ΚΑΝΕΝΑΣ τρόπος πίεσης ή / και παρέμβασης οποιασδήποτε μορφής ΔΕΝ θα γίνουν δεκτοί, εις βάρος Εκπαιδευομένων ή Συναδέλφων Εκπαιδευτών / Εισηγητών ή τρίτων ή της διαδικασίας.
 13. Σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού, έχει υπάρξει μέριμνα από τους ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ και διαθέσιμοι συνάδελφοι για να συνοδέψουν εάν χρειαστεί στο Νοσοκομείο Ρόδου.
 14. Παρακαλούμε, ΜΗΝ έχετε μαζί σας, πρωτότυπα ταυτοποίησης, π.χ. αστυνομικής ταυτότητας, δίπλωμα οδήγησης, αλλά αντίγραφα. Επίσης, ΜΗΝ έχετε μαζί σας πολλές κάρτες συναλλαγών, πορτοφόλια, πολλά χρήματα, κοσμήματα, κ.α. Ουδεμία ευθύνη φέρει ο διοργανωτής σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.
 15.  Εκ μέρους του κυρίου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΠΑΝΟΥ, σας ευχαριστούμε όλους για την αποδοχή της πρόσκλησης συνεργασίας. Ευελπιστούμε στην κατανόησή σας και στην πιστή εφαρμογή των ανωτέρω. Μην διστάσετε, να ζητήσετε την βοήθειά μας για οτιδήποτε.

Με εκτίμηση

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ (CMCS)

Crisis Management Certified Specialist

H.C.D.M.I. – Managing Director

Certified Disaster Manager

Member of International Crisis Management Association

Member of International Association of Professionals in Humanitarian Assistance and Protection

Author

Mobile : 0030.6996.831.907

e-mail : gerasimatos@hellenicinstitute.gr

www.hellenicinstitute.gr

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ