Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Ενδοοικογενειακή Βία » Ενδοοικογενειακή Βία: Η Αξιολόγηση Κινδύνου θα μπορούσε να προβλέψει εάν ένας κακοποιητής θα σκοτώσει

Ενδοοικογενειακή Βία: Η Αξιολόγηση Κινδύνου θα μπορούσε να προβλέψει εάν ένας κακοποιητής θα σκοτώσει

Γιατί είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν δικηγόρο αν απαντήσετε ναι σε αυτές τις ερωτήσεις

Το 1986, η Jacquelyn Campbell, PhD, RN, υπερασπιστής της ενδοοικογενειακής βίας και καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου John Hopkins, ανέπτυξε ένα εργαλείο που ονομάζεται The Danger Assessment.

Συνεργαζόμενη με την αστυνομία και κλινικούς εμπειρογνώμονες για την κακοποίηση, και συλλέγοντας στοιχεία από τους ίδιους τους επιζώντες της ενδοοικογενειακής βίας, δημιούργησε 20 ερωτήσεις στην προσπάθειά της να προβλέψει το επίπεδο του κινδύνου που αντιμετωπίζει ένας επιζών και αν αυτός ή αυτή αντιμετωπίζει ή όχι υψηλό κίνδυνο να σκοτωθεί από έναν σύντροφο.

Οι ερωτήσεις χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ένα ημερολόγιο στο οποίο ένας επιζών ή μία επιζήσασα σημειώνει τις ημέρες που κακοποιήθηκε και βαθμολογεί τη σοβαρότητα των περιστατικών σε κλίμακα από 1 έως 5.

Όπως αναφέρει η Campbell, “Το τμήμα του ημερολογίου έχει σχεδιαστεί ως ένας τρόπος για να αυξήσει την συνείδηση του [επιζώντος] και να μειώσει την άρνηση και την ελαχιστοποίηση της κακοποίησης, ειδικά δεδομένου ότι η χρήση ενός ημερολογίου αυξάνει την ακριβή ανάκληση σε άλλες καταστάσεις.”

Η Αξιολόγηση Κινδύνου σχεδιάστηκε για χρήση από τις αρχές επιβολής του νόμου, τους υπερασπιστές της ενδοοικογενειακής βίας και τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης και συνιστάται επίσημη εκπαίδευση για να μάθουν πώς να βαθμολογούν και να ερμηνεύουν το εργαλείο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές κατάρτισης, είτε σε απευθείας σύνδεση είτε αυτοπροσώπως, εδώ.

Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα εργαλεία της Αξιολόγησης Κινδύνου, δωρεάν.

Οι ερωτήσεις που συνθέτουν την Αξιολόγηση Κινδύνου γράφτηκαν για γυναίκες επιζώντες, που κακοποιούνται από άνδρες, αλλά υπάρχει επίσης μια έκδοση για γυναίκες σε σχέσεις του ίδιου φύλου, εδώ.

Η ιστοσελίδα της Campbell λέει ότι είναι λογικό να πιστεύουμε ότι πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου στην Αξιολόγηση Κινδύνων υποδεικνύουν επίσης τον κίνδυνο για τους άνδρες στις σχέσεις του ίδιου φύλου. Αυτό που είναι λιγότερο σίγουρο είναι πόσο καλά η σταθμισμένη βαθμολογία ισχύει σε αυτές τις καταστάσεις.

Εάν είστε ένας επιζών αναθεωρώντας τις ακόλουθες ερωτήσεις, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα άτομο που έχει εκπαιδευτεί στην βαθμολογία και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων πρέπει να αξιολογήσει τις απαντήσεις σας και το ημερολόγιό σας, προκειμένου να σας δώσει μια ακριβή εκτίμηση του επιπέδου κινδύνου σας.

Ωστόσο, ως επιζών, η ανάγνωση αυτών των ερωτήσεων μπορεί να σας δώσει κάποια εικόνα για τη δική σας κατάσταση και το επίπεδο της σοβαρότητας της κακοποίησης που υποφέρετε.

Ανεξάρτητα από το πόσοι μπορείτε να ελέγξετε, αν αισθάνεστε φοβισμένοι από το σύντροφό σας, φοβάστε για την ασφάλειά σας ή έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την κακοποίηση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εκπαιδευμένοι υποστηρικτές είναι διαθέσιμοι 24/7 για να ακούσουν τις ανησυχίες σας και να σας βοηθήσουν στο σχέδιο ασφάλειας.

Ερωτήσεις Αξιολόγησης Κινδύνου

1. Έχει αυξηθεί η σωματική βία σε σοβαρότητα ή συχνότητα κατά το προηγούμενο έτος;

2. Έχει όπλο;

3. Έχετε εγκαταλείψει την συζυγική εστία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους;

3α. (Εάν δεν έχετε ζήσει ποτέ μαζί του, σημειώστε εδώ___)

4. Είναι άνεργος;

5. Έχει χρησιμοποιήσει ποτέ όπλο εναντίον σας ή σας απείλησε με ένα θανατηφόρο όπλο; (Εάν ναι, ήταν όπλο;____)

6. Απειλεί να σας σκοτώσει;

7. Έχει αποφύγει να συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία;

8. Έχετε ένα παιδί που δεν είναι δικό του;

9. Σας ανάγκασε ποτέ να κάνετε σεξ όταν δεν το θέλατε;

10. Προσπάθησε ποτέ να σας πνίξει;

11. Χρησιμοποιεί παράνομα ναρκωτικά; Με τα ναρκωτικά, εννοούμε “uppers” ή amphetamines, “meth”, speed, angel dust, cocaine, “crack”, street drugs or mixtures.

12. Είναι αλκοολικός ή αντιμετωπίζει προβλήματα με το αλκοόλ;

13. Έχει τον έλεγχο των περισσότερων ή όλων των καθημερινών σας δραστηριοτήτων; Για παράδειγμα: σας λέει με ποιον μπορείτε να είστε φίλοι, πότε μπορείτε να δείτε την οικογένειά σας, πόσα χρήματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ή πότε μπορεί να πάρετε το αυτοκίνητο; (Εάν προσπαθεί, αλλά δεν τον αφήνετε, σημειώστε εδώ: ____)

14. Σας ζηλεύει βίαια και συνεχώς; (Για παράδειγμα, λέει “Αν δεν μπορώ να σε έχω, κανείς δεν μπορεί.”)

15. Έχετε ποτέ χτυπηθεί από αυτόν, ενώ ήσασταν έγκυος; (Εάν δεν είσασταν ποτέ έγκυος από αυτόν, σημειώστε εδώ: ____)

16. Έχει ποτέ απειλήσει ή προσπαθήσει να αυτοκτονήσει;

17. Απειλεί να βλάψει τα παιδιά σας;

18. Πιστεύετε ότι είναι ικανός να σας σκοτώσει;

19. Σας ακολουθεί ή σας κατασκοπεύει, αφήνει απειλητικές σημειώσεις ή μηνύματα, καταστρέφει την ιδιοκτησία σας, ή σας καλεί όταν εσείς δεν θέλετε;

20. Έχετε απειλήσει ή προσπαθήσει ποτέ να αυτοκτονήσετε;

Συνολικά “ναι” απαντήσεις _____

Πηγή: https://www.domesticshelters.org/articles/identifying-abuse/danger-assessment-could-predict-if-an-abuser-will-kill

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ