Η γραμμή μεταξύ της απαραίτητης δράσης και της περιττής κλιμάκωσης μπορεί να είναι θολή στην αυτοάμυνα, καθιστώντας ζωτικής σημασίας για τα άτομα να διακρίνουν ποιες καταστάσεις αξίζουν να αγωνιστούν και ποιες όχι. Ενώ το ένστικτο να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του ή τους άλλους είναι φυσικό, η άσκηση κρίσης και αυτοσυγκράτησης μπορεί να αποτρέψει περιττές συγκρούσεις και πιθανή βλάβη. Η κατανόηση αυτής της διάκρισης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της προσωπικής ασφάλειας, την εκτόνωση δυνητικά ευμετάβλητων καταστάσεων και τη διατήρηση της αρμονίας στις κοινότητές μας.
Η αυτοάμυνα, στον πυρήνα της, αφορά την προστασία του εαυτού μας ή των άλλων από επικείμενη βλάβη ή κίνδυνο. Σε καταστάσεις όπου υπάρχει σαφής και άμεση απειλή για την ασφάλεια, όπως σωματική επίθεση ή ληστεία, η ανάληψη αποφασιστικής δράσης μπορεί να είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η επιβίωση και να αποτραπεί περαιτέρω βλάβη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αυτοάμυνα με χρήση βίας, εάν είναι απαραίτητο, είναι δικαιολογημένη και μπορεί να είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή.
Δεν αξίζει να τσακώνεστε για
Θέση στάθμευσης
Επιπλέον χρήματα
Χυμένο ποτό
Φευγαλέα εγώ
Έχεις επιλογή
Ωστόσο, δεν δικαιολογούν όλες οι συγκρούσεις μια φυσική αντίδραση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι τεχνικές αποκλιμάκωσης και οι στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων μπορούν να εκτονώσουν αποτελεσματικά τις εντάσεις και να επιλύσουν τις διαφορές χωρίς να καταφύγουν στη βία. Η λεκτική αντιπαράθεση, οι προσβολές ή οι μικροδιαφωνίες, αν και δυσάρεστες, συνήθως δεν αποτελούν απειλή για τη σωματική ασφάλεια κάποιου και δεν αξίζει να εμπλακείτε σε μια σωματική διαμάχη.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τις πιθανές συνέπειες της εμπλοκής σε έναν καυγά, τόσο από νομικής όσο και από ηθικής πλευράς. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η αυτοάμυνα είναι δικαιολογημένη, τα άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικές επιπτώσεις ή να διακινδυνεύσουν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση ανταποδίδοντας με βία. Επιπλέον, η χρήση βίας μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή βλάβη του ίδιου ή άλλων, οδηγώντας σε μακροπρόθεσμες συνέπειες που υπερτερούν κατά πολύ των άμεσων οφελών από τη νίκη σε έναν καυγά.
Η βία έχει το φαινόμενο μπούμερανγκ, που σημαίνει ότι μπορεί να διαιωνίσει έναν κύκλο αντιποίνων και κλιμάκωσης, επιδεινώνοντας τις εντάσεις και παρατείνοντας τις συγκρούσεις. Συναισθηματικά, τα επακόλουθα της βίας μπορεί να αφήσουν μόνιμα σημάδια, τόσο για τα εμπλεκόμενα άτομα όσο και για όσους γίνονται μάρτυρες ή επηρεάζονται από τη συμπλοκή.
Τελικά, η άσκηση διάκρισης στην αυτοάμυνα απαιτεί από τα άτομα να αξιολογούν προσεκτικά την κατάσταση και να εξετάζουν τις ευρύτερες συνέπειες των πράξεών τους. Περιλαμβάνει την αναγνώριση του πότε πρέπει να παραμείνει κανείς σταθερός και να προστατεύσει τον εαυτό του και πότε να κάνει πίσω και να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.
Ενώ το ένστικτο της αντεπίθεσης μπορεί να είναι ισχυρό, η επιλογή μη βίαιων μέσων επίλυσης, όποτε είναι δυνατόν, προάγει την ασφάλεια, αποκλιμακώνει τις συγκρούσεις και προάγει μια κουλτούρα αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης.
Η αυτοάμυνα δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωματική ανδρεία ή την ικανότητα να κερδίσεις μια μάχη- έχει να κάνει με τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και την προτεραιότητα της ασφάλειας πάνω απ’ όλα. Το να ξέρουμε για ποιες καταστάσεις αξίζει να αγωνιστούμε και για ποιες όχι, απαιτεί διάκριση, κρίση και δέσμευση για ειρηνική επίλυση, όποτε είναι δυνατόν.
Ασκώντας αυτοσυγκράτηση και επιλέγοντας μη βίαια μέσα επίλυσης συγκρούσεων, τα άτομα μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, ενώ παράλληλα προάγουν την αρμονία και την ασφάλεια στις κοινότητές τους.
Πηγή: https://www.cvpsd.org/post/self-defense-and-discernment-knowing-what-s-worth-fighting-for
Περισσότερα
Πόσες ενέργειες ή επιλογές μπορεί να δημιουργήσει ο εγκέφαλός σας σε βίαιες καταστάσεις;
Αυτοάμυνα και Διορατικότητα: Ξέροντας για ποια πράγματα αξίζει να πολεμήσεις
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ