Αυτό είναι το τελευταίο μάθημα στην ενότητα της καρδιακής ανακοπής και ένα δύσκολο θέμα για τους περισσότερους.
Είτε είστε επαγγελματίας, μέλος της οικογένειας, γείτονας ή ξένος, το ερώτημα παραμένει το ίδιο για πολλούς ανθρώπους:
Γιατί δεν λειτούργησε η ΚΑΡΠΑ;
Αυτή είναι μια εύλογη ερώτηση. Ακόμη και όταν κάνετε τα πάντα τέλεια, το επιθυμητό αποτέλεσμα συχνά δεν είναι αυτό που περιμένατε ή ελπίζατε.
Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις ελπίδες και τις επιθυμίες μπορεί να έχουν τις ρίζες τους σε μια παρανόηση του τι πραγματικά είναι η ΚΑΡΠΑ, που είναι και το νόημα αυτού του μαθήματος.
Η ΚΑΡΠΑ σχεδιάστηκε για να κερδίσει χρόνο και τίποτα περισσότερο.
Κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής η καρδιά βρίσκεται είτε σε μαρμαρυγή, δηλαδή πάλλεται με ακατάστατο τρόπο, είτε είναι εντελώς ασυστολική, δηλαδή δεν συστέλλεται καθόλου.
Όταν η καρδιά είναι υγιής και λειτουργεί όπως πρέπει, χτυπάει από πάνω προς τα κάτω με πολύ οργανωμένο τρόπο χρησιμοποιώντας βαλβίδες μονής κατεύθυνσης. Λειτουργεί τέλεια για να κυκλοφορεί οξυγονωμένο αίμα σε ολόκληρο το σώμα και το κάνει αποτελεσματικά.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής, ανεξάρτητα από το τι την προκάλεσε, η καρδιά αδυνατεί να κυκλοφορήσει αίμα και οξυγόνο και το σώμα αρχίζει να πεθαίνει. Ο ασθενής δεν αναπνέει. Δεν υπάρχει σφυγμός. Σε αυτό το σημείο, το άτομο αυτό είναι κλινικά νεκρό.
Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο αυτό θα παραμείνει έτσι, καθώς υπάρχει διαφορά μεταξύ του κλινικού και του βιολογικού θανάτου. Αυτό που στοχεύει να κάνει η ΚΑΡΠΑ, και συγκεκριμένα οι συμπιέσεις, είναι να αναπληρώσει την κυκλοφορία που δεν συμβαίνει φυσιολογικά.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ακόμη και όταν η ΚΑΡΠΑ εκτελείται τέλεια, παρέχει μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιβιώσει. Δεν σχεδιάστηκε για να είναι ισότιμη με την τεχνητή υποστήριξη της ζωής. Να θυμάστε ότι είναι απλώς ένας τρόπος για να κερδίσετε χρόνο.
Οι άνθρωποι έχουν αυτή την ιδέα ότι αν κάνουν θωρακικές συμπιέσεις σε ένα άτομο που δεν ανταποκρίνεται, το σώμα θα παραμείνει ζωντανό. Και θα παραμείνει ζωντανός όσο συνεχίζονται οι θωρακικές συμπιέσεις. Αλλά αυτό δεν ισχύει.
Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση δεν σταματά τη διαδικασία του θανάτου. Επιβραδύνει λίγο τον βιολογικό θάνατο. Αλλά αυτό είναι το μόνο που κάνει. Η ελπίδα είναι ότι αφού ενεργοποιήσετε την υπηρεσία ασθενοφόρων, ότι μπορείτε να κερδίσετε αρκετό χρόνο μέχρι να φτάσει η βοήθεια – ένας AEΑ, προηγμένη υποστήριξη ζωής, οξυγόνωση, φάρμακα κ.λπ. – και μπορεί να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία της καρδιακής ανακοπής.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε μια ημερομηνία λήξης. Οι έμπειροι πρώτοι ανταποκριτές που έχουν περιθάλψει δεκάδες θύματα καρδιακής ανακοπής θα σας πουν ότι κάποιοι που θα έπρεπε να είχαν επιβιώσει, δεν το κατάφεραν. Και κάποια που έμοιαζαν να μην έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης, τα κατάφεραν.
Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε σε κάθε ασθενή με καρδιακή ανακοπή την καλύτερη δυνατή πιθανότητα επιβίωσης. Η ΚΑΡΠΑ δεν προοριζόταν ποτέ να σώσει άμεσα ζωές. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η ΚΑΡΠΑ απλώς αγοράζει χρόνο για τους ανθρώπους των οποίων η διαδικασία θανάτου έχει ξεκινήσει.
Πρέπει να προσεγγίσετε την ΚΑΡΠΑ με αυτή την κατανόηση, μαζί με την κατανόηση της καρδιαγγειακής φυσιολογίας. Η διαφορά μεταξύ του τι είναι πραγματικά η ΚΑΡΠΑ σε σχέση με τις αντιλήψεις μας γι’ αυτήν μπορεί να είναι τεράστια. Η αλήθεια είναι η εξής: ανεξάρτητα από το αν κάνουμε υψηλής ποιότητας ΚΑΡΠΑ, το άτομο παραμένει νεκρό, ανεξάρτητα από το ποιος είναι.
Αν κάνετε τα πάντα σωστά και ο ασθενής παραμένει χωρίς ανταπόκριση, δεν αποτύχατε. Ο ασθενής απλώς παρέμεινε νεκρός, για οποιονδήποτε λόγο.
Ωστόσο, αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα δεν αναιρεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός: εκτελώντας υψηλής ποιότητας ΚΑΡΠΑ, δώσατε στον ασθενή τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες επιβίωσης. Διότι αν δεν εκτελέσετε ΚΑΡΠΑ, εκτός αν πρόκειται για ένα πραγματικό θαύμα, το άτομο αυτό θα περάσει γρήγορα από τον κλινικό θάνατο στον βιολογικό θάνατο και θα παραμείνει έτσι.
Γι’ αυτό ένα σημαντικό συμπέρασμα είναι το εξής: οι άνθρωποι που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή δεν πεθαίνουν. Απλώς παραμένουν νεκροί.
Τώρα, μπορεί να αναρωτιέστε, αν η ΚΑΡΠΑ σπάνια λειτουργεί, αξίζει καν να την προσπαθήσετε;
Οι επαγγελματίες προνοσοκομειακής φροντίδας θα σας πουν ότι οι άνθρωποι που έσωσαν χρησιμοποιώντας ΚΑΡΠΑ δείχνουν εκπληκτική εκτίμηση, καθώς μπορούν να περάσουν και άλλα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους. Έχουν την ευχαρίστηση να βλέπουν άλλα γενέθλια να έρχονται και να φεύγουν.
Οπότε, ναι, αξίζει να προσπαθήσουμε. Και στην πραγματικότητα, η πράξη της προσπάθειας θα πρέπει να θεωρείται επιτυχία, ως δική μας ανταμοιβή, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Φανταστείτε να είχατε καρδιακή ανακοπή. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να ξέρεις ότι κάποιος έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να προσπαθήσει να σώσει τη ζωή σου. Η προσπάθεια και η πράξη της βοήθειας είναι το μόνο που έχει σημασία. Τουλάχιστον, έτσι πρέπει να το βλέπουμε.
Κάτι που πρέπει να θυμάστε – δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο τα θύματα καρδιακής ανακοπής δεν μπορούν πλέον να αισθανθούν ή να ακούσουν τι συμβαίνει γύρω τους. Η έρευνα είναι ασαφής. Ωστόσο, ορισμένοι έχουν επανέλθει από καρδιακή ανακοπή και ήταν σε θέση να αφηγηθούν ορισμένες πτυχές του δικού τους πρωτοκόλλου διάσωσης ενώ ήταν αναίσθητοι.
Ακόμη και αν το άτομο αυτό παραμένει νεκρό, υπάρχει η πιθανότητα η τελευταία εντύπωση ή εμπειρία του σε αυτόν τον φυσικό κόσμο να ήταν αυτή της αγάπης- ότι κάποιος νοιάστηκε αρκετά (ακόμη και άγνωστος) ώστε να θέσει τον εαυτό του σε μια θέση που μπορεί σαφώς να είναι εκτός της ζώνης άνεσής του, και να διακινδυνεύσει μια φρικτή αποτυχία, για αυτή τη μικρή ευκαιρία να βοηθήσει έναν άλλο άνθρωπο να ζήσει.
Αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να δώσουμε στον άλλον;
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΚΑΡΠΑ δεν πρέπει ποτέ να μετριέται με όρους αποτυχίας και επιτυχίας. Γιατί αποτυχία είναι να μην προσπαθείς να βοηθήσεις εξαρχής. Η επιτυχία έρχεται με την προσπάθεια και τίποτα περισσότερο.
Αν έχετε ποτέ πραγματοποιήσει ΚΑΡΠΑ σε θύμα καρδιακής ανακοπής, αλλά ο ασθενής παρέμενε ακόμα νεκρός, ελπίζω αυτή η μεγαλύτερη κατανόηση του τι πραγματικά είναι η ΚΑΡΠΑ να σας έφερε λίγη γαλήνη, καθώς ο πόνος, η αγωνία και οι ενοχές μπορεί να είναι τεράστιες.
Προχωρήστε και διασώζετε με αυτοπεποίθηση! Και να είστε ήρεμοι με τον εαυτό σας όταν το κάνετε.
Οι 5 Φόβοι Κατά Την Παροχή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης Και Πρώτων Βοηθειών (Μέρος Δεύτερο)
Καρδιακή Αλυσίδα Επιβίωσης (Μέρος Τρίτο)
Ιατρικά Επείγοντα Περιστατικά – Καρδιακές Προσβολές (Εμφράγματα) (Μέρος Πέμπτο)
Ιατρικά Επείγοντα Περιστατικά – Εγκεφαλικό (Μέρος Έκτο)
Καθολικές προφυλάξεις στο χώρο εργασίας (Μέρος Έβδομο)
Καθολικές προφυλάξεις – Πλύσιμο χεριών (Μέρος όγδοο)
Αναπνευστική ανακοπή – Αναπνοή διάσωσης ενηλίκων (Μέρος Ένατο)
Βρεφική αναπνοή διάσωσης (Μέρος Δέκατο)
Παιδική Αναπνοή Διάσωσης (Μέρος Ενδέκατο)
Υπερδοσολογία οπιοειδών (Μέρος Δωδέκατο)
Αγωνιώδης αναπνοή (μη κανονική αναπνοή) (Μέρος Δέκατο Τρίτο)
Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ενηλίκων (Μέρος Δέκατο Τέταρτο)
Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε παιδιά (Μέρος Δέκατο Πέμπτο)
Βρεφικά ορόσημα (Μέρος Δέκατο Έκτο)
Βρεφική ΚΑΡΠΑ (Μέρος Δέκατο Έβδομο)
ΚΑΡΠΑ Σε Νεογνό (Μέρος Δέκατο όγδοο)
Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής σε Ενήλικα (Μέρος Δέκατο Ένατο)
Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής σε Παιδί (Μέρος Εικοστό)
Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής σε Βρέφος (Μέρος Εικοστό Πρώτο)
Τραυματισμός σπονδυλικής στήλης – Jaw Thrust (Μέρος Εικοστό Δεύτερο)
Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με τα χέρια (Μέρος Εικοστό Τρίτο)
Όταν η ΚΑΡΠΑ δεν λειτουργεί (Μέρος Εικοστό Τέταρτο)
Πηγή: https://www.procpr.org/training/bls/video/when-cpr-doesnt-work
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ