Στην Αμερική, ένα μεγάλο ποσοστό παραϊατρικών σκοτώνεται σε τροχαία δυστυχήματα κατά τη μετάβασή του στο σπίτι από την εργασία, όπως η Susan Elizabeth Kersey , με τη στέρηση ύπνου να θεωρείται ως ο πιθανός ένοχος.
Ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο, ο ασφαλής χώρος ύπνου μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο δωμάτιο που μετατρέπεται σε ένα δωμάτιο ασφαλούς ύπνου, τοποθετώντας ένα σήμα στην πόρτα.
Το σύμβολο θα προειδοποιεί ότι συνάδελφοι λαμβάνουν τον απαραίτητο ύπνο πριν οδηγήσουν στο σπίτι από τη βάρδια.
Μέσα στο δωμάτιο, είναι σημαντικό να αποκλείσετε το φως με σκίαση και να καλύψετε τα ηλεκτρονικά φώτα.
Μια μηχανή λευκού θορύβου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αμβλύνετε τους αναπόφευκτους θορύβους των καθηκόντων του σταθμού.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΕ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΥΠΝΟΥ
Πώς μπορείτε λοιπόν να πείτε εάν εσείς ή οι συνεργάτες σας είστε τόσο νυσταγμένοι και επομένως επιρρεπείς σε τροχαίο δυστύχημα κατά την οδήγηση προς τον τόπο κατοικίας σας;
Μερικά σημάδια υπνηλίας κατά την οδήγηση [2] :
- Συχνό ανοιγοκλείσιμο των ματιών, με ολοένα μεγαλύτερη διάρκεια και αίσθημα αυξανόμενης υπνηλίας.
- Πρόβλημα να κρατήσετε τα μάτια ανοιχτά και εστιασμένα.
- Χασμουρητό και τρίψιμο των ματιών.
Ο ύπνος αναπληρώνεται μόνο με ύπνο. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα υπνηλίας στον εαυτό σας ή στους συνεργάτες σας, κοιμηθείτε για τουλάχιστον 45 λεπτά και αφήστε τουλάχιστον 15 λεπτά μετά το ξύπνημα για να αναζωογονηθείτε πλήρως πριν αρχίσετε να οδηγείτε [3].
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες απόψεις, η ιδέα ενός πληρώματος που παραμένει στο σταθμό μετά το τέλος της βάρδιας μπορεί να ερμηνευθεί ως αμφισβήτηση των κανόνων.
Είναι συνηθισμένο για τα πληρώματα να γίνεται παράδοση – παραλαβή ασθενοφόρου στα επερχόμενα πληρώματα και να παραχωρείται ο χώρος στο νέο πλήρωμα.
Εδώ βρίσκεται ακριβώς το σημείο όπου θα πρέπει να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο παρατηρώντας ποιος είναι πάρα πολύ εξασθενημένος από τη στέρηση του ύπνου για να οδηγήσει.
Σε αντίθεση με τους οδηγούς φορτοεκφόρτωσης και τους πιλότους των αεροπορικών εταιρειών, δεν υπάρχει διοικητική υπηρεσία που να ρυθμίζει πόσες ώρες το πλήρωμα είναι υποχρεωμένο να κοιμηθεί.
Η απόφαση να φροντίσουμε τον εαυτό μας είναι η μόνη επιλογή που έχουμε.
Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να αφήνεις έναν υπάλληλο που έχει στερηθεί τον ύπνο να κοιμηθεί όσο χρειάζεται ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στους δικούς του με ασφάλεια.
Γι’ αυτό λοιπόν δημιουργήστε ένα ασφαλές δωμάτιο για να ξεκουραστείτε από τη στέρηση του ύπνου που είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα πληρώματα ασθενοφόρων, στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Στο Τέξας έχουν ήδη δημιουργηθεί ήδη Δωμάτια Ασφαλούς Ύπνου σε 5 διαφορετικούς σταθμούς, τα οποία βρίσκονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η κόπωση στο χώρο εργασίας και να αυξηθεί η παραγωγικότητα των πληρωμάτων.
Παραπομπές
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ