Μια νέα ποιοτική μελέτη του Alex Presciutti και των συνεργατών του που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association περιγράφει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή και αναλύει τις συστάσεις των επιζώντων μετά από καρδιακή ανακοπή για τη βελτίωση της επιβίωσης.
Ο Presciutti και οι συνεργάτες του πήραν συνεντεύξεις από 15 μέλη του Δικτύου Επιζώντων του Ιδρύματος για την Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή και διαπίστωσαν ότι συνολικά οι επιζώντες αισθάνονταν απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μετά την ανακοπή, επειδή δεν είχαν τους κατάλληλους πόρους, την εκπαίδευση και τις κατάλληλες προσδοκίες για την ανάρρωση.
Οι επιζώντες συζήτησαν επίσης τρόπους βελτίωσης ή αντιμετώπισης της επιβίωσης σε διάφορα επίπεδα (συστημικό, κοινωνικό και ατομικό).
Σε συστημικό επίπεδο, οι επιζώντες ζήτησαν την έγκαιρη παροχή πόρων και κατάλληλων προσδοκιών, την εκπαίδευση των παρόχων σχετικά με τις προκλήσεις μετά την ανακοπή , τακτικές συναντήσεις παρακολούθησης και τηλεφωνικές κλήσεις μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και τη συμμετοχή των φροντιστών στο σχεδιασμό της θεραπείας, όταν αυτό είναι δυνατόν.
Σε κοινωνικό επίπεδο, οι επιζώντες συνέστησαν τη χρήση ομάδων υποστήριξης από ομοτίμους και το να περνούν χρόνο με τους αγαπημένους τους.
Ζήτησαν επίσης από τα συστήματα περίθαλψης να παρέχουν πόρους συναισθηματικής υποστήριξης για τα μέλη της οικογένειας.
Τέλος, σε ατομικό επίπεδο, οι επιζώντες συνέστησαν την πρακτική της αποδοχής, ανθεκτικές στρατηγικές αντιμετώπισης, ανάκτηση του ελέγχου, αναζήτηση θεραπείας για τα συμπτώματα μετά την ανακοπή και εστίαση στο νόημα και τον σκοπό.
Με βάση την έρευνα αυτή, ο Presciutti και οι συνεργάτες του αναπτύσσουν μια παρέμβαση που στοχεύει σε πολλές από τις συστάσεις που αναφέρθηκαν από τους επιζώντες της SCAF. Το πλήρες άρθρο είναι προσβάσιμο δωρεάν εδώ.
ΠΗΓΗ: sca-aware
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ