Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Οι Επιπτώσεις Ενός Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Οι Επιπτώσεις Ενός Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο που ελέγχει τις διάφορες λειτουργίες του σώματος. Εάν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανιστεί και η ροή του αίματος δεν μπορεί να φτάσει στην περιοχή που ελέγχει μια συγκεκριμένη λειτουργία του σώματος, το μέρος του σώματος δεν θα λειτουργήσει όπως πρέπει. Εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανιστεί προς το πίσω μέρος του εγκεφάλου, για παράδειγμα, είναι πιθανό ότι κάποια αναπηρία που αφορά την όραση θα προκύψει. Οι επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτώνται κυρίως από τη θέση της απόφραξης και την έκταση του εγκεφαλικού ιστού που επηρεάζεται.

Δεξιά πλευρά εγκεφάλου

Εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβεί στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, θα επηρεαστεί η αριστερή πλευρά του σώματος, συνήθως παράγοντας:

Παράλυση στην αριστερή πλευρά του σώματος
Αισθητηριακές αλλαγές στην αριστερή πλευρά του σώματος
Προβλήματα όρασης
Χωρική σκέψη ή απεικόνιση
Προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη Γρήγορο, περίεργο στυλ συμπεριφοράς

Αριστερή πλευρά εγκεφάλου

Εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβεί στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, η δεξιά πλευρά του σώματος θα επηρεαστεί, συνήθως παράγοντας:

Παράλυση στη δεξιά πλευρά του σώματος
Αισθητηριακές αλλαγές στη δεξιά πλευρά του σώματος
Προβλήματα λόγου/γλώσσας
Αφηρημένη σκέψη
Προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη
Αργό, επιφυλακτικό στυλ συμπεριφοράς

Εγκεφαλικό Στέλεγχος

Όταν το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει στο εγκεφαλικό στέλεχος, μπορεί να επηρεάσει και τις δύο πλευρές του σώματος. Η πιο σοβαρή βλάβη μπορεί να αφήσει κάποιον σε κατάσταση “εγκλωβισμού”. Η κατάσταση “εγκλωβισμού” είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής είναι γενικά ανίκανος να μιλήσει και δεν μπορεί να κινηθεί λόγω της παράλυσης των μυών, εκτός από τις κάθετες κινήσεις των ματιών και το ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Το άτομο διατηρεί τις αισθήσεις του, μπορεί να ακούσει, να σκεφτεί, να σκεφτεί και να κατανοήσει. Η επικοινωνία εγκαθίσταται μέσω των κινήσεων των ματιών.

Πηγή: https://www.stroke.org/en/about-stroke/effects-of-stroke

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ