Καναδοί ερευνητές μελέτησαν τον αντίκτυπο μιας μόνο νύχτας χωρίς ύπνο, καθώς και τη χρόνια κακή ποιότητα ύπνου
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να αισθάνονται για τους άλλους. Η στέρηση ύπνου και η συναισθηματική κόπωση μπορεί να πλήξουν οποιονδήποτε, αλλά οι πρώτοι που ανταποκρίνονται και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω της εργασίας σε βάρδιες των πολλών ωρών και της γενικής αγχωτικής φύσης της δουλειάς τους.
Αυτό είναι σχετικό κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, όταν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πολλών χωρών έχουν κατακλυστεί από τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων στα νοσοκομεία.
Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι παραϊατρικοί που στερούνται ύπνου είναι λιγότερο ικανοί να κατανοήσουν πώς αισθάνονται οι ασθενείς τους.
Επίδραση της απώλειας ύπνου στη διάθεση και τα συναισθήματα
Είμαι γνωστικός νευροεπιστήμονας που μελετά πώς σκέφτεται ο εγκέφαλος και λύνει προβλήματα. Η έρευνά μου επικεντρώνεται στο πώς όταν δεν κοιμάστε, δεν μπορούμε να αντιδράσουμε τόσο γρήγορα, να θυμηθούμε πληροφορίες, να λύσουμε προβλήματα, να κάνουμε σχέδια, να αναλάβουμε πολλές εργασίες ή να ρυθμίσουμε και να κατανοήσουμε τα συναισθήματα όσο καλύτερα θα μπορούσαμε αν ήσασταν ξεκούραστοι.
Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ύπνου αλλάζει τη διάθεση και τα συναισθήματα – σκεφτείτε πόσο γκρινιάρηδες νιώθετε την επόμενη μέρα αν ξενυχτάτε μελετώντας. Αλλά γνωρίζουμε λιγότερα για το πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει πιο περίπλοκες συναισθηματικές διαδικασίες.
Οι διαθέσεις και τα συναισθήματα συχνά θεωρούνται το ίδιο πράγμα. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ διαφορετικά. Οι διαθέσεις είναι βραχύβιες, δεν συνδέονται με ένα συγκεκριμένο γεγονός και είναι είτε θετικές είτε αρνητικές. Θυμάστε την τελευταία φορά που είχατε μια «αλλαγή διάθεσης;» Αισθανθήκατε υπέροχα και μετά απαίσια, αλλά μπορεί να μην μπορούσατε να εντοπίσετε την αιτία.
Τα συναισθήματα είναι αντιδράσεις που έχουμε διδαχθεί ανταποκρινόμενοι σε καταστάσεις ή ανθρώπους. Έρχονται σε διαφορετικές αποχρώσεις και εντάσεις. Για παράδειγμα, το συναίσθημα του φόβου μπορεί να εμφανιστεί στη θέα μιας αρκούδας στο δάσος. Είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσουμε τα δικά μας συναισθήματα, αλλά τι γίνεται με την κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων;
Επίδραση της απώλειας ύπνου στην ενσυναίσθηση
Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να κατανοείς τα συναισθήματα κάποιου άλλου – να μπαίνεις στη θέση κάποιου άλλου.
Το 2014, σε συνεργασία με το Neurolab, το οποίο διευθύνει ο καθηγητής γνωσιακής νευροεπιστήμης Giuseppe Iaria, σχεδιάσαμε μια μελέτη για να κατανοήσουμε πώς μια νύχτα χωρίς ύπνο θα επηρεάσει την ικανότητα των ανθρώπων να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων.
Για να γίνει αυτό, αναπτύξαμε ένα τεστ υπολογιστή που δείχνει στους συμμετέχοντες εικόνες ανθρώπων σε αρνητικές, θετικές και ουδέτερες καταστάσεις. Για παράδειγμα, δείξαμε ανθρώπους που πονούσαν, ανθρώπους που γελούσαν και χόρευαν ή άτομα που απλώς κάθονταν σε ένα τραπέζι. Στη συνέχεια ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν πρώτα τι ένιωθαν οι άνθρωποι στη φωτογραφία και στη συνέχεια πόσο έντονα ήταν τα δικά τους συναισθήματα κοιτάζοντας τις φωτογραφίες.
Χρησιμοποιήσαμε αυτό το τεστ για να μετρήσουμε την ενσυναίσθηση σε μια ομάδα φοιτητών πανεπιστημίου. Πρώτα δοκιμάσαμε όλους για να καταλάβουμε πόσο ενσυναίσθητοι ήταν συνήθως. Στη συνέχεια, βάλαμε μια ομάδα να περάσει τη νύχτα στο εργαστήριο όπου τους κρατούσαμε ξύπνιους παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και βλέποντας ταινίες. Αφού έμειναν ξύπνιοι όλη τη νύχτα, τους δοκιμάσαμε ξανά και συγκρίναμε τα αποτελέσματά τους με μαθητές που στάλθηκαν στο σπίτι για να κοιμηθούν καλά.
Τα ευρήματά μας ήταν ξεκάθαρα: Οι μαθητές που στερούνταν ύπνου ένιωθαν λιγότερη ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους σε αρνητικές καταστάσεις από τους μαθητές που είχαν κοιμηθεί καλά τη νύχτα.
Είναι όμως μόνο η ακραία στέρηση ύπνου, όπως το να μένετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα, που πυροδοτεί αυτήν την αλλαγή;
Βρήκαμε ότι η χρόνια κακή ποιότητα ύπνου συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερη ενσυναίσθηση για τους άλλους. Μια ομάδα ανθρώπων που βιώνει χρόνια απώλεια ύπνου λόγω του προγράμματος εργασίας είναι οι παραϊατρικοί.
Οι παραϊατρικοί έχουν κακή ποιότητα ύπνου
Η παρακολούθηση ενός προγράμματος εργασίας με βάρδιες για πολλά χρόνια επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου των παραϊατρικών. Οι παραϊατρικοί είναι επίσης οι πρώτοι που ανταποκρίνονται σε ασθενείς με αγχωτικές και τραυματικές καταστάσεις, επομένως η ενσυναίσθηση είναι σημαντικό μέρος της δουλειάς τους.
Χρησιμοποιώντας το ίδιο λογισμικό υπολογιστή που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως με τους φοιτητές, δοκιμάσαμε παραϊατρικούς με περισσότερα από πέντε χρόνια εμπειρίας και εκπαιδευόμενους που σπούδαζαν για να γίνουν παραϊατρικοί. Βρήκαμε ότι οι έμπειροι παραϊατρικοί ανέφεραν κακή ποιότητα ύπνου και χαμηλή ενσυναίσθηση σε σύγκριση με τους εκπαιδευόμενους. Μας είπαν επίσης για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζαν με τον ύπνο τους και για το πώς ένιωθαν μουδιασμένοι στον πόνο των άλλων.
Το συναισθηματικό μούδιασμα, η έλλειψη ενσυναίσθησης και οι διαταραχές του ύπνου είναι μερικά από τα συμπτώματα που βιώνουν άτομα που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Αυτά τα συμπτώματα αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τις καναδικές στατιστικές από το Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονιών, οι πρώτοι που ανταποκρίνονται έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν PTSD από τον γενικό πληθυσμό. Περίπου το 22 τοις εκατό των παραϊατρικών θα αναπτύξουν PTSD κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν περισσότερα συμπτώματα αϋπνίας, άγχους, κατάθλιψης και PTSD. Η πρόσφατη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης βοήθησε να τεθεί αυτό στην προσοχή του κοινού, αναφέροντας δραματική έλλειψη προσωπικού και κακές συνθήκες εργασίας σε πολλές επαρχίες του Καναδά κατά το τρίτο και το τέταρτο κύμα. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τείνουν να υστερούν.
Η έρευνά μας δείχνει ότι οι καταπονημένοι επαγγελματίες υγείας είναι λιγότερο κατανοητοί στις ανάγκες των ασθενών τους σε σύγκριση με όταν είναι καλά ξεκούραστοι. Αυτό το εύρημα θα πρέπει να καθοδηγεί την πολιτική που διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης λαμβάνουν την ανάπαυση που χρειάζονται για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Αυτήν τη στιγμή διεξάγουμε μια έρευνα που διερευνά τις σχέσεις μεταξύ ύπνου και συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να κατανοήσουμε αυτές τις σχέσεις σε παραϊατρικούς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και προσλαμβάνουμε συμμετέχοντες.
Postdoctoral Fellow, Cognitive Neuroscience, University of Calgary
Πηγή: https://theconversation.com/sleep-loss-affects-how-paramedics-and-health-care-workers-respond-to-patients-feelings-169630
Παναγιώτης Σπανός
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Διασώστες Ρόδου