Οι καρδιακές προσβολές μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε, οποιασδήποτε ηλικίας. Αν και είναι πιο πιθανό να συμβούν σε ηλικιωμένους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν πάνω από 200.000 επισκέψεις στο νοσοκομείο κάθε χρόνο λόγω καρδιακών προσβολών: δηλαδή 1 κάθε 3 λεπτά.
Πάνω από 30,000 καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομείου (όταν η καρδιά σταματά να χτυπά αποτελεσματικά) συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Επιβίωση από καρδιακά επεισόδια
Ωστόσο, η προοπτική επιβίωσης από καρδιακές προσβολές και η ανάρρωση βελτιώνονται. Τη δεκαετία του 1960, περισσότερες από 7 στις 10 καρδιακές προσβολές στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν θανατηφόρες. Σήμερα τουλάχιστον 7 στους 10 ανθρώπους επιβιώνουν. Το NHS εκτιμά ότι αν οι άνθρωποι ζητήσουν βοήθεια νωρίτερα, το ποσοστό επιβίωσης θα μπορούσε να φτάσει το 90%.
Υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζωντανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα που έχουν επιβιώσει από έμφραγμα.
Δεδομένα του British Heart Foundation για μία ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο:
- 420 άτομα θα χάσουν τη ζωή τους από καρδιοαγγειακή νόσο
- από αυτούς, περισσότεροι από 110 άνθρωποι θα είναι κάτω από 75 ετών
- 7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με καρδιοαγγειακή νόσο.
- 540 επισκέψεις στο νοσοκομείο θα οφείλονται σε καρδιακή προσβολή.
- 180 άτομα θα πεθάνουν από στεφανιαία νόσο.
- 12 μωρά θα διαγνωστούν με καρδιοπάθεια
Τι είναι ένα έμφραγμα;
Ένα έμφραγμα είναι όταν μία από τις στεφανιαίες αρτηρίες μπλοκάρεται. Ο καρδιακός μυς στερείται της ζωτικής του παροχής αίματος και, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα αρχίσει να πεθαίνει επειδή δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Αν κάποιος έχει καρδιακή προσβολή, ιδανικά καθίστε τον στην χαλαρή θέση του W και βοηθήστε τον να πάρει φάρμακο για την στηθάγχη (GTN) αν του έχει συνταγογραφηθεί. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινωθούν, θα πρέπει να μασήσει μια ασπιρίνη 300mg όπως έχει συνταγογραφηθεί.
Τι είναι η καρδιακή ανακοπή;
Η καρδιακή ανακοπή είναι όταν η καρδιά ενός ατόμου σταματά να αντλεί αποτελεσματικά αίμα σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στην καρδιά και τον εγκέφαλο, και σταματά να αναπνέει κανονικά. Αν κάποιος βρίσκεται σε καρδιακή ανακοπή, θα είναι αναίσθητος και θα παίρνει λιγότερες από 2 κανονικές αναπνοές σε διάστημα 10 δευτερολέπτων. Θα χρειαστεί να λάβει άμεσα αποτελεσματική ΚΑΡΠΑ. Χρησιμοποιήστε απινιδωτή και καλέστε αμέσως ασθενοφόρο για να δώσετε την καλύτερη πιθανότητα ανάρρωσης.
Τι είναι η στηθάγχη;
Η στηθάγχη είναι δυσφορία που προκαλείται από τον καρδιακό μυ που παραπονιέται λόγω μειωμένης παροχής αίματος, καθώς το αίμα προσπαθεί να περάσει μέσα από μια στενωμένη αρτηρία.
Ορισμένοι άνθρωποι το βιώνουν ως συνθλιπτικό πόνο στο στήθος ή πόνο που ακτινοβολεί στο αριστερό τους χέρι.
Ο πόνος μπορεί να είναι στη γνάθο τους.
Ορισμένοι άνθρωποι δεν αισθάνονται καθόλου πόνο. Μπορεί να είναι χλωμοί, κρύοι και κολλώδεις.
Μπορεί να νιώσετε άρρωστοι και διψασμένοι και να αισθανθείτε εξαιρετικά άσχημα.
Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας αν είστε μόνοι σας και υποστείτε καρδιακή προσβολή
Πολλοί άνθρωποι θα είναι μόνοι τους όταν έχουν καρδιακή προσβολή. Είναι ζωτικής σημασίας να ξέρετε πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας αν είστε μόνοι και νομίζετε ότι έχετε καρδιακή προσβολή.
Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια απ’ έξω και ανακατωτά.
Τα συμπτώματα των καρδιακών προσβολών ποικίλλουν ευρέως. Διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, αλλά και μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ένα έμφραγμα μπορεί να έρθει ξαφνικά και να είναι έντονο. Ή μπορεί να αρχίσει αργά και να είναι ήπιο. Ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ή οι άνθρωποι με διαβήτη, δεν αισθάνονται κανέναν πόνο. Ορισμένοι άνθρωποι μπερδεύουν ένα έμφραγμα με δυσπεψία ή στηθάγχη. Είναι πιθανό να είναι χλωμοί, κρύοι και κολλώδεις. Μπορεί να νιώσουν ναυτία ή δίψα και θα νιώσουν ζάλη και εξαιρετικά άσχημα.
Σοβαρός πόνος στο στήθος
Αυτοί που βιώνουν σοβαρό πόνο στο στήθος είναι πιο πιθανό να καλέσουν την υπηρεσία ασθενοφόρων. Αυτοί που βιώνουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, δεν αναζητούν πάντα άμεση ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, η άμεση αντίδραση όταν υποψιάζεστε έμφραγμα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητές σας για επιβίωση και να αποφύγετε σοβαρές βλάβες στην καρδιά.
Αν αισθάνεστε ανήσυχοι για οποιαδήποτε συμπτώματα. Αν έχετε συμπτώματα που προκαλούνται από άσκηση ή καταπόνηση, ή αν ξυπνάτε από συμπτώματα ή αυτά εμφανίζονται σε κατάσταση ηρεμίας – θα πρέπει πάντα να ζητάτε γρήγορα ιατρική βοήθεια.
Κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής
Το κλασικό σύμπτωμα ενός καρδιακού επεισοδίου είναι ο πόνος στο στήθος, ειδικά στο κέντρο, που διαρκεί για λίγα λεπτά και έρχεται και φεύγει. Αυτή η δυσφορία μπορεί να γίνεται αντιληπτή σαν πίεση, σφίξιμο, συμπίεση ή πόνο. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολήσει στον λαιμό, τα χέρια, την πλάτη, τη γνάθο ή το στομάχι. Μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος ή γενική δυσφορία ή απλώς ως αίσθηση πολύ κακής υγείας.
Πόνος στο στήθος
Οι άνδρες συχνά βιώνουν την καρδιακή προσβολή ως πόνο στο στήθος. Αυτός μπορεί να είναι σοβαρός ή λιγότερο σοβαρός και μπορεί να ακτινοβολεί προς τα κάτω στα χέρια. Συνηθέστερα στο αριστερό χέρι και στο σαγόνι. Μερικές φορές ο πόνος αυτός μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα για δυσπεψία.
Ωστόσο, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και όσοι είναι διαβητικοί είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα.
Όποια κι αν είναι τα συμπτώματά σας, πιθανόν να αισθάνεστε εξαιρετικά άσχημα και είναι πιθανό να είστε χλωμοί, ιδρωμένοι και με αίσθημα ζάλης – προσέξτε αυτά τα συμπτώματα και καλέστε γρήγορα βοήθεια.
Μη κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής
Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από διαβήτη είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από μη κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Αυτά περιλαμβάνουν:
Ναυτία, δυσπεψία, καούρα ή κοιλιακό άλγος
Δύσπνοια
Ιδρώτας
αίσθημα ζάλης ή ζαλάδας
Αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία) ή αδιαθεσία (εμετός)
Συγκλονιστικό αίσθημα άγχους (παρόμοιο με κρίση πανικού)
Βήχας ή συριγμός
Πώς διαγιγνώσκεται η καρδιακή προσβολή;
Όταν φτάσει η ομάδα του ασθενοφόρου θα κάνει μια εξέταση που ονομάζεται ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) για να διαπιστώσει αν η καρδιακή προσβολή προκαλεί τα συμπτώματά σας.
Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων στα χέρια, τα πόδια και το στήθος σας. Αυτά είναι συνδεδεμένα με ένα μηχάνημα που καταγράφει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα της καρδιάς σας. Αυτά τα ηλεκτρικά ερεθίσματα είναι που κάνουν την καρδιά σας να αντλεί. Οι πρώτοι ανταποκριτές μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσουν αν πάσχετε από καρδιακή προσβολή από τις συγκεκριμένες αλλαγές που παρατηρούνται στα αποτελέσματα του ΗΚΓ σας. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, ώστε να μην καθυστερήσει η μεταφορά σας στο νοσοκομείο.
Παραϊατρικό προσωπικό
Οι παραϊατρικοί είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν όσους πάσχουν από καρδιακή προσβολή. Θα σας μεταφέρουν γρήγορα στο νοσοκομείο για θεραπεία για το είδος της καρδιακής προσβολής που είχατε. Κάθε λεπτό είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μακροχρόνιων καρδιακών βλαβών.
Μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις για τη διάγνωση καρδιακής προσβολής, εάν το ΗΚΓ δεν είναι πειστικό.
Ποια θεραπεία θα χρειαστώ;
Εάν πάθετε καρδιακή προσβολή είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό.
Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος στο κατεστραμμένο τμήμα του καρδιακού σας μυός και μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Μπορεί επίσης να περιορίσει το μέγεθος της μόνιμης βλάβης στον καρδιακό σας μυ.
Πολλοί άνθρωποι που παθαίνουν καρδιακή προσβολή χρειάζονται επείγουσα θεραπεία για να ξεμπλοκάρουν τη στεφανιαία αρτηρία.
Αυτή μπορεί να είναι:
Πρωτογενής αγγειοπλαστική – μια διαδικασία για την επαναλειτουργία της φραγμένης στεφανιαίας αρτηρίας και συνήθως με την τοποθέτηση στεντ (μικροσκοπικοί σωλήνες) που βοηθούν να παραμείνει η στενωμένη αρτηρία ανοιχτή.
Θρομβόλυση – φάρμακο που διαλύει τον θρόμβο αίματος που μπλοκάρει τη στεφανιαία αρτηρία.
Νοσοκομείο
Συνήθως θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για περίπου δύο έως πέντε ημέρες, ανάλογα με τη θεραπεία που έχετε λάβει και το πόσο καλά αρχίζετε να αναρρώνετε.
Θα ξανασυμβεί;
Δυστυχώς, το να πάθετε ένα έμφραγμα αυξάνει τον κίνδυνο να πάθετε και άλλο. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά με τη σωστή θεραπεία. Και, αν παίρνετε τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί σας και ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο.
Καρδιακή αποκατάσταση
Εάν είχατε υποστεί καρδιακή προσβολή, συνήθως παραπέμπεστε σε υπηρεσία καρδιακής αποκατάστασης, εάν υπάρχει σε τοπικό επίπεδο. Εκεί θα λάβετε εξειδικευμένες συμβουλές, υποστήριξη και σωματική δραστηριότητα.
Η καρδιακή αποκατάσταση είναι ένας συνδυασμός άσκησης, εκπαίδευσης, χαλάρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης. Στόχος της είναι να σας βοηθήσει να αναρρώσετε και να επιστρέψετε στη ζωή σας όσο το δυνατόν πληρέστερα.
Τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει οκτώ βασικούς παράγοντες κινδύνου:
- χρήση αλκοόλ,
- χρήση καπνού,
- υψηλή αρτηριακή πίεση,
- υψηλός δείκτης μάζας σώματος,
- υψηλή χοληστερόλη,
- υψηλή γλυκόζη αίματος,
- χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και
- σωματική αδράνεια.
Αυτοί ευθύνονται για το 61% του συνόλου των καρδιαγγειακών θανάτων και για πάνω από τα τρία τέταρτα του συνόλου των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθιστώντας την αιτία αυτή την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το άγχος παίζει επίσης ρόλο.
Δεν είναι όλοι οι παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής υπό τον έλεγχό μας- όπως η γήρανση, η κληρονομικότητα και το φύλο – οι άνδρες εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση
Εάν είστε άνω των 40 ετών, μπορείτε να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση στα φαρμακεία της γειτονιάς.
Μπορείτε επίσης να κανονίσετε με τον γενικό σας ιατρό να παρακολουθείται η αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι.
Μειώστε τον κίνδυνο
Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής:
- Σταματήστε το κάπνισμα και ελαχιστοποιήστε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
- Ελέγξτε την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση κάνοντας αλλαγές στη διατροφή σας, χάστε βάρος, πάρτε φαρμακευτική αγωγή.
- Κάντε καθημερινή άσκηση.
- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
- Να τρώτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.
- Παρακολουθήστε το βάρος σας και προσπαθήστε να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
- Οι διαβητικοί θα πρέπει να διαχειρίζονται το σάκχαρό τους και να τηρούν τα θεραπευτικά τους σχέδια.
- Μειώστε το άγχος στη ζωή σας με τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές ή γιόγκα ή δοκιμάστε ομιλητικές θεραπείες.
Πηγή: https://onlinefirstaid.com/heart-attacks/
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ