Η διαχείριση των αεραγωγών στα παιδιά αποτελεί μοναδική πρόκληση λόγω της διαφορετικής ανατομίας, φυσιολογίας και παθοφυσιολογίας σε όλη την παιδιατρική ηλικία.
Οι πρόσφατα δημοσιευμένες κοινές κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας-Βρετανικού Περιοδικού Αναισθησίας (ESAIC-BJA) για τη διαχείριση των αεραγωγών στα νεογνά και τα βρέφη παρέχουν συστάσεις και προτάσεις για την υποστήριξη των κλινικών ιατρών στην απόφαση της καλύτερης στρατηγικής.
Οι εν λόγω κατευθυντήριες οδηγίες αποτελούν ένα πλαίσιο με τα πιο πρόσφατα και επικαιροποιημένα στοιχεία, από την αρχική αξιολόγηση έως τη διαχείριση φυσιολογικών και δύσκολων αεραγωγών και μέχρι τη φάση της διασωλήνωσης.
Ωστόσο, οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές έχουν εγγενείς περιορισμούς λόγω της έλλειψης υποστηρικτικών στοιχείων σε διάφορους τομείς της διαχείρισης των αεραγωγών.
Τα παιδιατρικά ιδρύματα θα πρέπει να υιοθετούν κατευθυντήριες γραμμές μετά από προσεκτική εσωτερική αναθεώρηση σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του φόρτου εργασίας, του εξοπλισμού και της εμπειρογνωμοσύνης.
Η παρούσα αφηγηματική ανασκόπηση επικεντρώθηκε στην παροχή αναφορών και πρακτικών συμβουλών σχετικά με τη διαχείριση των παιδιατρικών αεραγωγών, η οποία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως.
Επιπλέον, οι συγγραφείς έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση των ανθρώπινων παραγόντων στη συνολική επιτυχία της τραχειακής διασωλήνωσης, στη συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών και στα αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Πηγή: https://read.qxmd.com/read/39556153/airway-management-in-pediatrics-improving-safety?ecd=mkm_ret_241212_mscpmrk-OUS_DisReferences_etid7072267&uac=437283AK&impID=7072267&sso=true&redirected=slug
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ