Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Διαζύγιο, ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης και ειδικές περιστάσεις

Διαζύγιο, ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης και ειδικές περιστάσεις

Μοναδικές εκτιμήσεις όταν ένας ανταποκριτής χωρίζει, ειδικά αν έχει Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD).

Είμαι παντρεμένη με έναν ανταποκριτή έκτακτης ανάγκης εδώ και 25 χρόνια. Σήμερα αναρωτιέμαι για τις ιδιαίτερες συνθήκες όταν κάποιος παίρνει διαζύγιο από αστυνομικό.

(Για την ιστορία, πρόκειται για μια κλινική ερώτηση. Δεν έχω καμία πρόθεση να χωρίσω ποτέ τον σύζυγό μου, ο οποίος είναι συνταξιούχος αστυνομικός μετά από 34 χρόνια και τώρα ψυχολόγος με ειδίκευση στην εργασία για το τραύμα).

Πρώτον, τα περισσότερα διαζύγια αστυνομικών είναι όπως κάθε άλλο διαζύγιο. Ορισμένα είναι συνεργατικά, άλλα εχθρικά. Υπάρχουν μοναδικές προκλήσεις, όπως η εργασία σε βάρδιες, οι κλήσεις κ.λπ. αλλά αυτό δεν είναι κάτι μοναδικό για τον αστυνομικό.

Τα διαζύγια είναι πάντα επώδυνα- τα παιδιά προσθέτουν ένα άλλο επίπεδο πόνου και επιπλοκών. Ωστόσο, το διαζύγιο ενός αστυνομικού (και άλλων ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης, ανδρών ή γυναικών) μπορεί να έχει μοναδικά ζητήματα και ανησυχίες.

Δεν υπάρχουν ακριβείς στατιστικές για τα διαζύγια μεταξύ των επαγγελματιών της επιβολής του νόμου. Οι στατιστικές κυμαίνονται από 14% έως 80%, και η πραγματικότητα βρίσκεται μάλλον στο ενδιάμεσο (βλ. σημείωση #1 παρακάτω).

Κλινικά, έχω παρατηρήσει ένα μοτίβο όταν οι αστυνομικοί έχουν διαγνωστεί με PTSD. Εκτός από τα συνήθη συζυγικά ζητήματα, υπάρχουν τα συμπτώματα της PTSD και οι ενίοτε προβληματικές προσπάθειες αντιμετώπισής τους – οι οποίες συμβάλλουν στη διάλυση του γάμου και στο επακόλουθο διαζύγιο.

Η συνήθης δυσπροσαρμοστική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την κατανάλωση αλκοόλ, τις σχέσεις, την απομόνωση, το θυμό και το άγχος. Είναι δύσκολο για έναν ανταποκριτή να λάβει θεραπεία επειδή υπάρχουν ελάχιστοι πολιτισμικά ικανοί θεραπευτές. Μερικές φορές αυτό οδηγεί τον ανταποκρινόμενο στην αυτοκτονία. (Βλέπε σημείωση #2 παρακάτω).

Το 1999, μερικοί συνάδελφοι και εγώ συγκεντρωθήκαμε για να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσουμε τους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης με PTSD. Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα διαμονής μας, West Coast Post Trauma Retreat (WCPR), το 2001 στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού μας δικτύου, First Responder’s Support Network (FRSN). Έχουμε βοηθήσει πάνω από 1.300 ανταποκριτές να ανακάμψουν από το PTSD και άλλα θέματα ψυχικής υγείας. Όλο το προσωπικό μας είναι εθελοντές.

Εκτός από τα κρίσιμα περιστατικά τους (από την εργασία και την παιδική ηλικία), οι περισσότεροι συμμετέχοντες έρχονται με σοβαρά προβλήματα σχέσεων, συχνά με δύσκολα διαζύγια που εκκρεμούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ένας άλλος κλινικός και εγώ δημιουργήσαμε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα υπό την ομπρέλα του FRSN ειδικά για συζύγους και συντρόφους. Αυτό το πρόγραμμα, το SOS, ξεκίνησε το 2004- έχουμε λίστα αναμονής τριών ετών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι σύζυγοι και οι σύντροφοι των ανταποκριτών συχνά έρχονται με το δικό τους τραύμα, το επακόλουθο τραύμα από τους συντρόφους τους και δύσκολα προβλήματα στις σχέσεις τους. Πώς είναι λοιπόν να παίρνεις διαζύγιο από έναν αστυνομικό;

Μια τυπική ιστορία: Η Janice (όχι το πραγματικό της όνομα) ήρθε στο SOS επειδή ο σύζυγός της, αστυνομικός, είχε υποτροπιάσει στον αλκοολισμό του, είχε συνάψει σχέση και στη συνέχεια εγκατέλειψε τη γυναίκα και τα μικρά παιδιά του. Παρά τις εκκλήσεις της, ο σύζυγός της δεν πήγαινε σε συμβουλευτική. Τελικά, ενημέρωσε την Janice ότι ο γάμος είχε τελειώσει. Πάσχει από μετατραυματικό στρες και αντιμετωπίζει τα συμπτώματά του με εθισμό στο αλκοόλ και στο σεξ.

Η Janice μοιράστηκε την ιστορία της, κοινή μεταξύ των συμμετεχόντων στο SOS. Η Janice είχε υποστεί συναισθηματική κακοποίηση ως παιδί και βιάστηκε στο γυμνάσιο. Ο σύζυγός της φαινόταν να προσφέρει ασφάλεια και του άρεσε να βοηθάει τους άλλους στη δουλειά του. Έπαιρνε καθημερινά ρίσκα για να κρατήσει τους κακούς μακριά από τους δρόμους και να κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή. Ο σύζυγός της ήταν ιδεαλιστής όταν μπήκε στην αστυνομία, αλλά μετά από αρκετά κρίσιμα περιστατικά (για τα οποία δεν μίλησε ποτέ), ανέπτυξε μετατραυματικό στρες.

Η δουλειά τον άλλαξε. Αποκλείστηκε, είχε εκρήξεις θυμού και εφιάλτες και συχνά δεν επέστρεφε στο σπίτι παρά μόνο ώρες μετά το τέλος της βάρδιας του. Η Janice έκανε ό,τι μπορούσε για να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη, εγκαταλείποντας σταδιακά τα δικά της ενδιαφέροντα, τους φίλους και την ταυτότητά της. Όσο κι αν προσπαθούσε, τα πράγματα χειροτέρευαν κάθε μέρα. Στο SOS, έμαθε ότι είχε γίνει συν-εξαρτημένη ως ένας τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες του συζύγου της. Οι ίδιοι παράγοντες που καθιστούν τους γάμους των ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης δύσκολους, εμφανίζονται και στα διαζύγιά τους.

Πρώτον, η εκ περιτροπής εργασία διαταράσσει την οικογενειακή ζωή. Ο/Η σύζυγος πηγαίνει μόνος του σε γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις επειδή ο/η αξιωματικός εργάζεται αργίες, νύχτες ή Σαββατοκύριακα.

Οι σύζυγοι συχνά μιλούν για τη μοναξιά τους και συχνά αισθάνονται ένοχοι που νιώθουν δυσαρέσκεια, όταν ο σύντροφός τους βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο κάθε μέρα. Συχνά αισθάνονται ότι κανείς (εκτός από τους συζύγους των ανταποκριτών) δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι να ζει κανείς με έναν ανταποκριτή, ιδίως με μετατραυματικό στρες.

Η σύνταξη ενός σχεδίου γονικής μέριμνας είναι δυσκολότερη κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, επειδή τα ωράρια εργασίας των αξιωματικών αλλάζουν συχνά. Μπορεί να πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για ειδικές αποστολές (SWAT, διαπραγματεύσεις ομηρίας, K-9 κ.λπ.). Για το λόγο αυτό, πολλοί αξιωματικοί φοβούνται ότι θα χάσουν τα παιδιά τους στο διαζύγιο. Ωστόσο, ένα ευέλικτο πρόγραμμα προσαρμόζεται στις αλλαγές του προγράμματος του αξιωματικού, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο γονείς είναι πρόθυμοι και ικανοί να μεγιστοποιήσουν τον χρόνο τους με τα παιδιά τους.

Εάν έχει υπάρξει κακοποίηση από τον αξιωματικό, θα φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του εάν αυτό αποκαλυφθεί. Εάν χάσει τη δουλειά του, δεν θα μπορεί να παρέχει στήριξη στα παιδιά του και στην πρώην.

Ως εκ τούτου, η σύζυγος μπορεί να μην είναι πρόθυμη να καταγγείλει την κακοποίηση, καθώς αναγνωρίζει ότι ο αξιωματικός πρέπει να διατηρήσει τη δουλειά του για να βοηθήσει με τα οικογενειακά έξοδα και επιδόματα.

Η σύζυγος μπορεί να φοβάται ότι έχει περισσότερη δύναμη από εκείνη λόγω της πρόσβασής του στο «σύστημα». Μπορεί να τον φοβάται εάν πίνει, αυτοθεραπεύεται, είναι επιρρεπής σε παροξυσμούς ή εκφοβίζει.

Συνήθως ακούγεται στο SOS ότι όταν ο αξιωματικός έχει μετατραυματικό στρες, τα θέματα εξουσίας και ελέγχου συχνά κυριαρχούν στο γάμο. Η σύζυγος γίνεται συν-εξαρτημένη, προσπαθώντας να διαχειριστεί τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές του συντρόφου της. Αυτά τα ζητήματα εξουσίας και ελέγχου, σε συνδυασμό με τα τραύματα της καριέρας στην επιβολή του νόμου, οδηγούν στο διαζύγιο.

Προφανώς, δεν σχετίζονται όλα τα διαζύγια αστυνομικών με το PTSD ή τη δουλειά.

Οι σχέσεις τελειώνουν για πολλούς λόγους. Αλλά αν υποψιάζεστε μετατραυματικό στρες όταν ένας αστυνομικός έκτακτης ανάγκης περνάει διαζύγιο, ένας επαγγελματίας θα πρέπει να αξιολογήσει τα συμπτώματά του. Αν έχει PTSD, βοηθάει η αντιμετώπισή του κατά τη διάρκεια του διαζυγίου ή (ιδανικά) πριν από την έναρξη του διαζυγίου. Το άγχος του διαζυγίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα και το διαζύγιο θα είναι πολύ πιο δύσκολο αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα συμπτώματα.

© Ann Buscho, Ph.D. 2019

Βιβλιογραφικές Αναφορές

1. Οι στατιστικές είναι αντικρουόμενες. «Όλοι γνωρίζουμε ότι το ποσοστό διαζυγίων για το έθνος βρίσκεται ακριβώς στο 50%, αλλά γνωρίζατε ότι το ποσοστό για τους αξιωματικούς είναι 60-70%; Συγκλονιστικός αριθμός αν το σκεφτείτε πραγματικά. Περίπου το ένα τέταρτο των αξιωματικών που είναι παντρεμένοι θα εξακολουθούν να είναι παντρεμένοι με τον ίδιο σύζυγο στο τέλος της σταδιοδρομίας τους. Το ένα τέταρτο». (Law Enforcement Officer, 2013).

2. Οι αστυνομικοί που περνούν διαζύγιο έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν από εκείνες ενός αστυνομικού που βρίσκεται σε σταθερό γάμο (heavybadge.com). Και «σύμφωνα με το National Center for Women and Policing, το 40% των οικογενειών αστυνομικών βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, ενώ οι οικογένειες που δεν εμπλέκονται στην αστυνομική εργασία αποτελούν το 10% των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας» (Kewish & Cabrero, 2014).

https://www.thebalancecareers.com/what-is-the-divorce-rate-for-police-o…www.frsn.orghttps://www.policeone.com/off-duty/articles/p1-first-person-the-myths-a…https://www.marriage.com/advice/divorce/10-most-common-reasons-for-divo…https://www.lawenforcementtoday.com/battle-behind-badge-law-enforcement…https://www.psychologytoday.com/us/blog/better-divorce/201911/divorce-emergency-responders-and-special-circumstances

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ