Για δεκαετίες κάθε τυπικό ιατρικό εγχειρίδιο από την ιατρική σχολή και μετά έλεγε στους γιατρούς ότι το έλκος στομάχου προκαλείται από το στρες. Οι ασθενείς έπαιρναν αντιόξινα και αγχολυτικά φάρμακα. Το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν βελτιώθηκαν ποτέ με αυτή τη θεραπεία δεν αποθάρρυνε κανέναν.
Υπήρχαν όμως αυτοί οι δύο τύποι στην Αυστραλία που δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποια ήταν η σχέση.
Ειλικρινά, αν είχατε συμπτώματα, η κατάσταση ήταν λίγο πολύ ως εξής:
Ασθενής: Έχω πόνο στο στομάχι μου όταν τρώω.
Γιατρός: Είστε πολύ αγχωμένος;
Στενοχωρημένος: Υποθέτω πως ναι.
Γιατρός: Πιθανώς είναι έλκος.
Όπως όλοι οι καλοί γιατροί, έψαξαν στην ιατρική βιβλιογραφία για να βρουν γιατί οι γιατροί πίστευαν ότι το άγχος προκαλεί έλκος, αλλά έβρισκαν όλο και παλαιότερες αναφορές σε ιατρικά κείμενα, αλλά όχι πειράματα ή μελέτες. Αυτό δεν ακούστηκε σωστό.
Έτσι άρχισαν να μελετούν ασθενείς με έλκος, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων δείγματα από την περιοχή του έλκους. Πήραν φυσικά πλήρες ιατρικό ιστορικό και χρησιμοποίησαν επίσης μια ομάδα ελέγχου.
Βέβαια, όλοι στην ομάδα των ασθενών έλεγαν ότι είχαν πολύ άγχος, αλλά το ίδιο έλεγαν και πολλοί άνθρωποι στην ασυμπτωματική ομάδα.
Καθώς όμως μελετούσαν τα δείγματά τους, διαπίστωσαν κάτι περίεργο. Κάθε δείγμα είχε ένα βακτήριο μέσα του. Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το δημοσίευσαν.
Το βάρος της επιστημονικής γνώμης έπεσε πάνω τους σαν ημιφορτηγό. Πρέπει να υπήρξε κάποιου είδους μόλυνση των δειγμάτων, διότι όλοι γνωρίζουν ότι τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν στο στομάχι. Το στομάχι είναι πολύ όξινο.
Έτσι άρχισαν να ρωτούν αν ίσως το ελικοβακτηρίδιο μπορεί να προκαλεί έλκος. Όλοι τους είπαν ότι ήταν τρελοί. Εκτός από έναν γιατρό. Είπε μόνο στους τύπους ότι έκαναν λάθος, αλλά μάλλον δεν ήταν τρελοί.
Όσο περισσότερο εξέταζαν τα έλκη όμως, τόσο περισσότερο ελικοβακτηρίδιο έβρισκαν. Έτσι αποφάσισαν ένα μάλλον ακραίο πείραμα. Ένας από αυτούς κατάπιε ένα δείγμα ελικοβακτηρίδιου .
Μπαμ. Έπαθε γαστρίτιδα αμέσως. Έτσι πήρε μερικά αντιβιοτικά. Τα συμπτώματα υποχώρησαν.
Δοκίμασαν τα αντιβιοτικά στους ασθενείς τους. Αυτοί έγιναν καλύτερα.
Δημοσίευσαν ξανά. Αυτή τη φορά οι άνθρωποι έδωσαν προσοχή.
Και να ο Μπάρι Μάρσαλ και ο Ρόμπιν Γουόρεν με το βραβείο Νόμπελ.
Πηγή: https://www.quora.com/Has-a-scientific-theory-ever-been-proven-wrong
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ