Η αναπνοή παρέχει έναν τρόπο στον οργανισμό να ανταλλάσσει οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Η αναπνοή ελέγχεται αυτόματα από τον εγκέφαλο.
Μια ποικιλία παραγόντων μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή. όπως:
Τραυματισμός στο κεφάλι, αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση λόγω αιμορραγίας
Αυξημένες αναπνοές με σημαντική απώλεια αίματος
Στρες, γρήγορος ρυθμός και αυξημένο βάθος.
Πυρετός, αυξημένος ρυθμός.
Υποθερμία, βραδύτερος ρυθμός και ρηχές αναπνοές.
Φαρμακευτική αγωγή. Τα ναρκωτικά σε μεγάλες δόσεις μπορούν να μειώσουν τόσο τον ρυθμό όσο και το βάθος.
Ο εκούσιος έλεγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την αναπνοή μέχρι ενός σημείου. Για να αποφύγετε εκούσιες αλλαγές στο ρυθμό ή το βάθος. Είναι καλύτερο να μετράτε τις αναπνοές με τέτοιο τρόπο ώστε ο ασθενής να μην αντιλαμβάνεται ότι μετράται.
Ξεκινήστε με τη μέτρηση του σφυγμού του ασθενούς ενώ κρατάτε τον καρπό του ασθενούς και κοιτάτε το ρολόι σας, χρησιμοποιήστε την περιφερική σας όραση για να παρατηρήσετε την άνοδο και την πτώση. Πολλοί έμπειροι εξεταστές θα πάρουν στην πραγματικότητα πρώτα τον αναπνευστικό ρυθμό, παρόλο που κρατούν τον καρπό και φαίνεται ότι παίρνουν τον σφυγμό.
Ιδανικά, οι αναπνοές παρατηρούνται για ένα πλήρες λεπτό και αναφέρονται ως RR ίσος με 16. Αυτό σημαίνει ότι ο αναπνευστικός ρυθμός ισούται με 16 αναπνοές ανά λεπτό. Συχνά οι αναπνοές παρατηρούνται μόνο για 30 δευτερόλεπτα και τα αποτελέσματα διπλασιάζονται για να δοθεί ο αναπνευστικός ρυθμός ανά λεπτό. Εάν ο χρόνος πιέζει, οι αναπνοές μπορούν να παρατηρηθούν επί 15 δευτερόλεπτα και να τετραπλασιαστούν για να δώσουν τον RR.
Ο φυσιολογικός αναπνευστικός ρυθμός στους ενήλικες είναι 12 έως 20 αναπνοές ανά λεπτό. Εάν ο ρυθμός του ασθενούς βρίσκεται εκτός αυτών των ορίων, αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια σημαντική παθολογική διεργασία. Οι φυσιολογικές αναπνοές είναι βαθιές και ομοιόμορφες. Ο θώρακας διαστέλλεται πλήρως και η κοιλιά ανεβοκατεβαίνει.
Η ανώμαλη αναπνοή περιλαμβάνει βαθιά αναπνοή, ρηχή αναπνοή και γρήγορη αναπνοή. Οι ανώμαλες αναπνοές μπορεί να είναι ακανόνιστες λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Εάν ο ασθενής αντιμετωπίζει δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να υπάρχουν σχετικοί θόρυβοι όπως συριγμός, ρόγχος ή κόχλασμα. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα καθιστός ή να σκύβει προς τα εμπρός. Μπορεί να εμφανίζεται ανήσυχος και αγχωμένος. Το δέρμα του μπορεί να είναι ωχρό ή κυανωτικό.
Μια καλή αξιολόγηση του ρυθμού και της ποιότητας της αναπνοής του ασθενούς θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τα κατάλληλα θεραπευτικά μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσετε.
Πηγή: https://emsseo.com/respirations-review-assessment-keys/
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ