Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » SAMPLE – Ερωτήσεις που μπορούν να σώσουν τη ζωή κάποιου

SAMPLE – Ερωτήσεις που μπορούν να σώσουν τη ζωή κάποιου

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι ΚΑΡΠΑ σημαίνει καρδιοπνευμονική ανάνηψη, όπως ίσως γνωρίζετε ότι η κάρτα SIM στο τηλέφωνό σας είναι η μονάδα αναγνώρισης συνδρομητή.

Όμως, ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε το ακρωνύμιο SAMPLE ως εργαλείο αξιολόγησης για έναν ασθενή που εμφανίζει αδιαθεσία;

Το SAMPLE σάς βοηθά να θυμάστε τις βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε όταν αξιολογείτε κάποιον που μπορεί να πάσχει από μία ασθένεια.

Η συλλογή αυτών των πληροφοριών μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τους επαγγελματίες που ενδέχεται να φτάσουν στη σκηνή.

Επιπλέον, η λεκτική ενασχόληση με τον ασθενή μπορεί να αποκαλύψει πιθανά σημάδια εγκεφαλικού και να βοηθήσει στη μείωση του άγχους συνολικά.

 

Τι είναι το ακρωνύμιο SAMPLE και πώς το χρησιμοποιείτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Εάν συναντήσετε κάποιον που φαίνεται να εμφανίζει σημεία και συμπτώματα ιατρικού ζητήματος ή ασθένειας, χρησιμοποιήστε το ακρωνύμιο SAMPLE για να θυμηθείτε ποιες ερωτήσεις να κάνετε σχετικά με το ιατρικό του ιστορικό και τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτήν την πιθανή ασθένεια. Εάν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται, μπορεί να μπορείτε να ρωτήσετε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας.

S – Σημεία και συμπτώματα (Signs and Symptoms)

Ρωτήστε, “Πώς αισθάνεστε τώρα;” για να μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα του ασθενούς. Επίσης, σημειώστε τυχόν σημάδια ασθένειας που παρατηρείτε μόνοι σας.

Α – Αλλεργίες (Allergies)

Έχει ο ασθενής κάποια γνωστή αλλεργία; Είναι αλλεργικός σε κάποια φάρμακα;

Μ – Φάρμακα (Medications)

Μάθετε εάν ο ασθενής παίρνει κάποια φάρμακα και πόσο πρόσφατα πήρε τα φάρμακά του.

P – Προϋπάρχουσες Ιατρικές Καταστάσεις (Pre-existing Medical Conditions)

Ρωτήστε τον ασθενή εάν έχει κάποια γνωστή, προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση. Σημειώστε ό,τι σας λέει ο ασθενής και δώστε αυτές τις πληροφορίες στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Επειγόντων Περιστατικών κατά την άφιξη.

L – Τελευταίο γεύμα (Last Meal)

Το να γνωρίζετε πόσο πρόσφατα ο ασθενής έφαγε ή ήπιε κάτι και τι ήταν, μπορεί να είναι χρήσιμο. Εάν ο ασθενής δεν έχει φάει για 12 ώρες και αισθάνεται ζάλη, μπορεί να έχει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Η διάρροια μέσα σε 1-6 ώρες μετά το φαγητό μπορεί να υποδηλώνει τροφική δηλητηρίαση. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι δεν κάνετε διάγνωση, αλλά συλλέγετε πληροφορίες.

E – Γεγονότα που οδηγούν στον τραυματισμό ή την ασθένεια (Events Leading Up to the Injury or Illness)

Ρωτώντας τον ασθενή: «Τι έκανες όταν άρχισες να νιώθεις άρρωστος;» μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις για το τι οδήγησε τον ασθενή να αισθανθεί αδιαθεσία. Εάν είναι μια ζεστή μέρα και ο ασθενής απέβαλε πρόσφατα πολλή ενέργεια (πιθανόν από κατάδυση), μπορεί να υποφέρει από θερμοπληξία ή αφυδάτωση.

Εάν ο ασθενής είναι αναίσθητος ή παρουσιάζει σημάδια επείγουσας ιατρικής ανάγκης, η ενεργοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης θα πρέπει πάντα να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα.

Το ακρωνύμιο SAMPLE έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε πολύτιμες πληροφορίες από την αναπνοή, την επίγνωση των ασθενών για να τις μεταβιβάσετε σε επαγγελματίες που ανταποκρίνονται, όχι για να διαγνώσετε ιατρικά προβλήματα.

Πηγή: https://www.emergencyfirstresponse.com/sample-questions-that-can-save-someones-life/

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ