Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Ψυχολογία » NΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ ΚΑΙ Η «ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ BULLYING» ΣΕ 4 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

NΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ ΚΑΙ Η «ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ BULLYING» ΣΕ 4 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Μήπως απόψε η βάρδιά σου στον θάλαμο του νοσοκομείου ή του χειρουργείου συμπίπτει με την βάρδια της συναδέλφου που και μόνο στο άκουσμα του ονόματός της αγχώνεσαι, σε πιάνουν ρίγη, σε λούζει κρύος ιδρώτας και που θα πανηγύριζες αν αυτή εξαφανιζόταν αύριο ;
Μήπως αυτή η συνάδελφος  κάνει κουμάντο στην ομάδα  και  είναι πιο ισχυρή ακόμη και από την προϊσταμένη; Αν, ναι τότε μάλλον δουλεύεις με μια πριγκίπισσα ή  βασίλισσα του bullying.
Αναρωτήθηκες όμως ποτέ πώς κατάφερε η συνάδελφος να γίνει βασίλισσα του εκφοβισμού; Πως ανέβηκε στον θρόνο; Πώς κατέκτησε το βασίλειο;
Ένας τρόπος είναι πιθανώς πως όταν ήρθε στον εργασιακό σας χώρο κάποιες «μικρές» απαράδεκτες και ενοχλητικές συμπεριφορές της απέναντι στους συναδέλφους απλά «πέρασαν» χωρίς αντίκτυπο, ελεύθερα. Αυτό της έδωσε την άδεια να συνεχίσει όλο και περισσότερο με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση την καταστροφική και εξοντωτική της συμπεριφορά.
Ας παρακολουθήσουμε όμως ένα ένα τα επεισόδια του έργου.

Επεισόδιο Πρώτο:

Ας πούμε πως η «βασίλισσα» αποκαλεί για πρώτη φορά κάποια νοσηλεύτρια «ηλίθια» χωρίς το θύμα να αντιδράσει και χωρίς να τις ακούσει κανείς άλλος. Υπέροχα! Αμέσως κατακλύζεται από αίσθηση δύναμης και εξουσίας. Την επόμενη φορά το πάει παρακάτω και δοκιμάζει το επόμενο βήμα.

Επεισόδιο Δεύτερο:

Τώρα αποκαλεί κάποια «ηλίθια» μπροστά σε άλλους. Κανείς δεν λέει ή δεν κάνει κάτι να το σταματήσει! Τότε αυτή συνειδητοποιεί πως μπορεί να λέει σχεδόν ό,τι θέλει χωρίς κανένας να την βάζει στην θέση της! Αυτό της δίνει περισσότερη αίσθηση δύναμης και εξουσίας! Η ενθρόνιση πλησιάζει. Η ηδονή που  συνοδεύει την νίκη είναι ακαταμάχητη.

Επεισόδιο Τρίτο:

Περπατάει στους θαλάμους και όλοι την αποφεύγουν ή γυρίζουν αλλού το κεφάλι τους. «Ωχ, αυτή!». Νιώθουν μικρότεροι αφού συρρικνώνονται στην θεσούλα τους. Ζήτω! Συνειδητοποιεί πως τους εξουσιάζει. Νιώθει πως μετατρέπεται σε «βασίλισσα» των υπηκόων που σκύβουν το κεφάλι. Αποφασίζει τότε να ανέβει τα σκαλιά στην αίθουσα του θρόνου.
Και τώρα το καλύτερο…

Επεισόδιο Τέταρτο:

Αρχίζει να υπονομεύει τις αποφάσεις της προϊσταμένης ή του διευθυντή και αρχίζει να δοκιμάζει αλλαγές στις βάρδιες, αλλαγές στην νοσηλεία των ασθενών, στο πρόγραμμα αδειών, κ.ο.κ. Τώρα πια αισθάνεται άτρωτη γιατί ο διευθυντής ή η προϊσταμένη, αν και γνωρίζουν πλήρως τις συμπεριφορές της ΔΕΝ λένε ούτε κάνουν τίποτε .
Καταφέρνει να ανέβει όλα τα σκαλιά του θρόνου.
Ποιός και πώς θα την εκθρονίσει;
Όλοι γνωρίζουμε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
ΜΗΝ αφήσετε κανέναν να ανέβει στον θρόνο του Bullying. Δράστε όσο είναι νωρίς. Θυμήσου το πρώτο επεισόδιο.
Για παράδειγμα: Κάποια ή κάποιος σε αποκαλεί «ηλίθια»,  λέει ή κάνει οτιδήποτε αγενές για πρώτη φορά. Σταμάτησέ τον/την  αμέσως, ορθώνοντας ανάστημα και λέγοντας με αποφασιστικότητα «Με αποκαλείς ηλίθια; Μην το ξαναπείς αυτό ποτέ! Στον χώρο αυτό είμαι επαγγελματίας και δεν στο επιτρέπω».
Με αυτό τον τρόπο εντοπίζεις την πρώτη  προσπάθεια για απρέπεια και στέλνεις μήνυμα πως η κακή συμπεριφορά δεν θα είναι αποδεκτή στο χώρο εργασίας. Αν αυτό γίνει από όλους τους εργαζόμενους και κυρίως με τα  πρώτα σημάδια απαράδεκτης συμπεριφοράς κάποιου, τότε η άνοδός  στο θρόνο του Bullying δεν θα είναι εύκολη για κανέναν υποψήφιο.
Μαρία Κάλφα
Ιατρός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική Yπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.
 
Πηγή: facelife
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ