Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Gloria Ramirez: Ο παράξενος θάνατος της “Τοξικής Γυναίκας”

Gloria Ramirez: Ο παράξενος θάνατος της “Τοξικής Γυναίκας”

Τα ιατρικά μυστήρια είναι αναμφίβολα μερικά από τα πιο συναρπαστικά. Στο σύνολό τους, έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ με τις ιατρικές εξελίξεις και την κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και των ασθενειών, ώστε ένα πραγματικό, άλυτο αίνιγμα είναι σπάνιο. Έτσι, όταν εμφανίζεται ένα που δεν είναι μόνο μυστηριώδες αλλά και επικίνδυνο για όσους βρίσκονται απλώς δίπλα στον ασθενή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι γίνεται μια διαβόητη υπόθεση.

Μια από τις πιο γνωστές τέτοιες περιπτώσεις είναι η περίπτωση της Gloria Ramirez, της Τοξικής Γυναίκας.

Η Gloria μπήκε στο Γενικό Νοσοκομείο Riverside αναζητώντας θεραπεία, αλλά η ραγδαία επιδείνωσή της και ο τρόπος με τον οποίο η παρουσία της επηρέασε το ιατρικό προσωπικό προβληματίζει ακόμα και σήμερα τους ειδικούς.

Ο θάνατος της Gloria Ramirez

Το όνομα της Gloria Ramirez είναι συνώνυμο με το περιστατικό που συνέβη την τελευταία ημέρα της ζωής της, αλλά στις 19 Φεβρουαρίου 1994, η 31χρονη Gloria ήταν απλώς μια γυναίκα που αναζητούσε βοήθεια.

Ήταν 8:15 μ.μ. όταν η Gloria μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο του Riverside της Καλιφόρνια.

Αντιμετώπιζε μια σειρά από συμπτώματα, όπως ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και δυσκολία στην αναπνοή. Τις τελευταίες ημέρες, είχε επίσης εμφανίσει ναυτία και εμετό, και όταν έφτασε στο νοσοκομείο, βρισκόταν σε σαφή δυσφορία.

Κανένα από αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ασυνήθιστο, αλλά υπήρχε κάτι άλλο από το οποίο έπασχε η Gloria και το οποίο μετέτρεψε αυτά τα συνηθισμένα συμπτώματα σε επείγοντα περιστατικά: Είχε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε τελικό στάδιο και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πέθαινε.

Στο ασθενοφόρο, της παρείχαν βοήθεια. Την έβαλαν σε μόνιτορ, της χορήγησαν οξυγόνο και της έβαλαν ορό.

Ήταν περίπου 7:50 μ.μ. όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο νοσοκομείο, και εκεί, η κατάστασή της συνέχισε να επιδεινώνεται. Με τους ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς της, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να απινιδωθεί η γυναίκα, αλλά ήταν όταν αφαιρέθηκε η μπλούζα της που πραγματικά άρχισε το περιστατικό με την τοξική γυναίκα.

Το περιστατικό της τοξικής γυναίκας

Μόλις το πουκάμισο της αφαιρέθηκε, το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών παρατήρησε ότι το σώμα της φαινόταν να καλύπτεται από κάποιο είδος ελαιώδους γυαλάδας.

Ανέφεραν επίσης μια φρουτώδη, μυρωδιά σκόρδου που αναδυόταν από το στόμα της, αλλά καμία από αυτές τις παραξενιές δεν απασχόλησε το προσωπικό του νοσοκομείου.

Μια νοσοκόμα ονόματι Susan Kane ήταν η πρώτη που πήρε αίμα από την Gloria.

Δεδομένου ότι έκανε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας τελικού σταδίου, υπήρχε η προσδοκία ότι το αίμα της θα μύριζε άσχημα λόγω των ισχυρών φαρμάκων. Αντ’ αυτού, η Kane παρατήρησε μια μυρωδιά αμμωνίας.

Μπερδεμένη, έδωσε το φιαλίδιο σε έναν γιατρό που βρισκόταν στο δωμάτιο, ο οποίος επιβεβαίωσε τη γνώμη της Kane – το αίμα όντως μύριζε έντονα αμμωνία.

Η γιατρός Julie Gorchynski, παρατήρησε επίσης ότι υπήρχαν περίεργα σωματίδια χρώματος μανίλας που επέπλεαν στο δείγμα αίματος. Ακόμα και με όλα αυτά μαζί, όμως, το προσωπικό του νοσοκομείου ανησυχούσε για τη διάσωση της ζωής της Gloria. Όλα τα άλλα θα έπρεπε να περιμένουν.

Μόνο που δεν μπορούσε να περιμένει. Πρώτα, η νοσοκόμα Kane λιποθύμησε γρήγορα και απομακρύνθηκε από το δωμάτιο. Στη συνέχεια, η Gorchynski επηρεάστηκε, υποφέροντας από μια ταχεία εμφάνιση ναυτίας που την ανάγκασε να εγκαταλείψει και αυτή το δωμάτιο και να πάει στο γραφείο της νοσοκόμας για να συνέλθει. Πριν όμως προλάβει να φτάσει στον προορισμό της, λιποθύμησε και αυτή και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Όταν συνήλθε, η Gorchynski ανέφερε ότι δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια ή τα πόδια της.

Σοκαρισμένο από την ξαφνική ασθένεια, το προσωπικό διέταξε την εκκένωση των επειγόντων περιστατικών, ανησυχώντας για πιθανή μόλυνση που θα επηρέαζε τους άλλους ασθενείς. Κάποιοι από το προσωπικό παρέμειναν ακόμη προσπαθώντας να σώσουν την Gloria, αλλά δεν είχε νόημα – μόλις 40 λεπτά μετά την άφιξή της στο Riverside, απεβίωσε. Η αιτία θανάτου της ήταν η νεφρική ανεπάρκεια και η απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος που προήλθε από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε τελικό στάδιο.

Μέχρι να πεθάνει, πέντε εργαζόμενοι του Riverside χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο. Ένας από αυτούς παρέμεινε στην εντατική για δύο εβδομάδες.

Τα επακόλουθα: Τι συνέβη στην Ramirez και το προσωπικό του νοσοκομείου Riverside;

Μετά το θάνατο της Gloria, μια ειδική ομάδα, ντυμένη με στολές επικίνδυνων ουσιών, έφτασε στο Riverside για να παραλάβει τη σορό της Gloria. Η ομάδα έψαξε το νοσοκομείο για άλλες εξηγήσεις, όπως διαρροές αερίου, αλλά δεν ανακαλύφθηκε τίποτα. Φαινόταν ότι αυτή ήταν η αιτία της ασθένειας.

Η σωρός της τοποθετήθηκε σε ένα σφραγισμένο φέρετρο αλουμινίου για ασφάλεια και θα περνούσε μια ολόκληρη εβδομάδα μέχρι μια άλλη ομάδα, επίσης ντυμένη με στολές επικίνδυνων ουσιών, να πραγματοποιήσει τη νεκροψία της. Δεν τους έδωσε περισσότερες απαντήσεις από αυτές με τις οποίες ξεκίνησαν.

Οπότε, γιατί η Gloria Ramirez ήταν τοξική;

Πιθανές αιτίες του συμβάντος της τοξικής γυναίκας

Μαζική υστερία: Η πρώτη πιθανή αιτία του περιστατικού θεωρήθηκε ότι ήταν η μαζική υστερία, μια ψυχική ασθένεια που προκαλεί την εξάπλωση των συμπτωμάτων σε μια ομάδα ανθρώπων, ακόμη και αν δεν εμπλέκεται μολυσματικός παράγοντας.

Ο Οργανισμός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι η μαζική υστερία είχε κυριεύσει το προσωπικό του νοσοκομείου, και αυτός εξακολουθεί να είναι ο επίσημος λόγος πίσω από το περιστατικό, ακόμη και αν το προσωπικό το αρνείται σθεναρά μέχρι σήμερα.

Παραγωγή μεθαμφεταμίνης: Η πιο αμφιλεγόμενη εξήγηση για το γιατί η Gloria Ramirez ήταν τοξική είναι η θεωρία ότι κάπου στο νοσοκομείο παραγόταν παράνομα μεθαμφεταμίνη.

Η θεωρία αυτή υποδηλώνει ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παρασκευής μπορεί να εισήχθησαν λαθραία μέσω ενδοφλέβιων ορρών  και ένας από αυτούς συνδέθηκε κατά λάθος με την Gloria, με τη μυρωδιά των ακατέργαστων χημικών να αρρωσταίνει στη συνέχεια το προσωπικό.

Αυτή η εξήγηση έχει σχεδόν καταρριφθεί, αλλά είναι αρκετά ενδιαφέρουσα ώστε να αξίζει μια αναφορά.

Θειικό διμεθύλιο: Η τελευταία μας εξήγηση έχει ονομαστεί θεωρία του DMSO. Είναι περίπλοκη και θα απαιτούσε πολλές πολύ συγκεκριμένες μεταβλητές να συμβαίνουν ταυτόχρονα, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η θεωρία λειτουργεί πραγματικά.

Το Εθνικό Εργαστήριο Livermore, το οποίο βρήκε μια χημική ουσία που ονομάζεται διμεθυλοσουλφόνη στο αίμα της, πρότεινε τη θεωρία του DMSO.

Υποστηρίζουν ότι συνέβησαν τα εξής για να προκληθεί το περιστατικό με την τοξική κυρία:

  • Η Gloria Ramirez χρησιμοποιεί DMSO, ένα διαλυτικό φάρμακο για τον πόνο από τον καρκίνο.
  • Λόγω της απόφραξης των ούρων της, το DMSO συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός της.
  • Το οξυγόνο που χορηγείται από τους τραυματιοφορείς στο ασθενοφόρο μετατρέπει το DMSO (διμεθυλοσουλφοξείδιο) σε DMSO2 (διμεθυλοσουλφόνη).
  • Όταν της γίνεται αιμοληψία, το DMSO2 κρυσταλλώνεται στο αίμα.
  • Το σοκ του απινιδωτή μετατρέπει το DSMO2 στο επικίνδυνο αέριο DMSO4 (θειικό διμεθυλεστέρα).
  • Το DMSO4 επηρεάζει το προσωπικό του νοσοκομείου και προκαλεί αδιαθεσία.

Gloria Ramirez: Η γυναίκα

Το τι συνέβη στην Gloria Ramirez και τι έκανε το σώμα της στο προσωπικό του νοσοκομείου Riverside, έχει γοητεύσει τους ανθρώπους εδώ και χρόνια.

Αλλά εδώ είναι το θέμα…

Η Gloria Ramirez ήταν μια 31χρονη σύζυγος και μητέρα, η οποία πέθανε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, ήταν μια διασκεδαστική, χαρούμενη γυναίκα. Αυτό που δεν ήταν, ήταν να είναι τοξική.

Το σώμα της Gloria Ramirez μπορεί να προκάλεσε ένα περιστατικό τοξικότητας στο νοσοκομείο, αλλά ήταν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

Για όλους όσους την αγαπούσαν, ήταν απλά η Gloria .

Αναφορές

“A possible chemical explanation for the events associated with the death of Gloria Ramirez at Riverside General Hospital”

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0379073897000765?via%3Dihub

“The Truth About The Mysterious Toxic Lady”

https://www.grunge.com/227049/the-truth-about-the-mysterious-toxic-lady/

Gloria Ramirez: The strange death of the “Toxic Woman”

           https://www.historydefined.net/gloria-ramirez/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ