Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Η ποδοσφαιρική μπάλα της Σαμοθράκης, η παλαιότερη στον κόσμο!

Η ποδοσφαιρική μπάλα της Σαμοθράκης, η παλαιότερη στον κόσμο!

Σε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη στο νησί της Σαμοθράκης, εμφανίστηκε μια μινιατούρα από τερακότα που μπορεί να αντιπροσωπεύει την παλαιότερη γνωστή μπάλα ποδοσφαίρου στην ιστορία. Ανακαλύφθηκε από τον τάφο S130 στη Νότια Νεκρόπολη, μέρος του Ιερού των Μεγάλων Θεών, αυτό το τεχνούργημα χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο, γύρω στο 275-250 π.Χ.

Η συμπαγής πήλινη σφαίρα μοιάζει εντυπωσιακά με μια σύγχρονη δερμάτινη μπάλα ποδοσφαίρου, παρέχοντας μια ενδιαφέρουσα ματιά στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες της αρχαίας Ελλάδας. Αυτή η ανακάλυψη αυξάνει την πιθανότητα ότι οι ρίζες των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών μπορεί να επεκταθούν πολύ βαθύτερα στην ιστορία από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Το τεχνούργημα βρέθηκε από μια αμερικανική αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Elizabeth Dusenbury, μαζί με τον Έλληνα αρχαιολόγο Ανδρέα Βαβρίτσα. Ο τάφος, που βρίσκεται σε μια τοποθεσία γνωστή για τη θρησκευτική του σημασία, απέδωσε πολλά συναρπαστικά αντικείμενα, αλλά κανένα τόσο σαγηνευτικό όσο αυτό το μικρό, σφαιρικό αντικείμενο.

Η αρχαία ελληνική γραμματεία αναφέρει δερμάτινες μπάλες που κατασκευάζονταν με φούσκωμα της ουροδόχου κύστης ενός μεγάλου ζώου. Αυτές οι μπάλες ήταν κεντρικές σε διάφορα παιχνίδια που διασκέδαζαν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, υποδεικνύοντας ότι το παιχνίδι με μια μπάλα ήταν ένα κοινό χόμπι στην ελληνιστική εποχή.

Η ανακάλυψη αυτής της μπάλας από τερακότα σε έναν τάφο υποδηλώνει ότι τα παιχνίδια με μπάλα είχαν πολιτιστική ή συμβολική σημασία. Θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μέρος ταφικών εθίμων ή θρησκευτικών τελετών, συμβολίζοντας μια αγαπημένη μνήμη ή χόμπι του νεκρού ατόμου.

Η μπάλα τερακότας από τη Σαμοθράκη χρησιμεύει ως ένας συναρπαστικός σύνδεσμος μεταξύ του αρχαίου και του σύγχρονου κόσμου. Ενώ οι αρχαίοι Έλληνες πιθανότατα έπαιζαν διαφορετικά παιχνίδια, η ομοιότητα με τις σύγχρονες μπάλες ποδοσφαίρου υπογραμμίζει τη συνέχεια του ανθρώπινου πολιτισμού και τη διαρκή φύση του παιχνιδιού σε διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς.

Πηγή:

Executive Medical Director @ CLINMED INTERNATIONAL | Clinical Research Expertise

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ