Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Τραυματισμός του αυχένα από έκταση

Τραυματισμός του αυχένα από έκταση

Τραυματισμός στον αυχένα ”δίκην μαστιγίου”

Ο τραυματισμός στον αυχένα από έκταση ή Whiplash, ICD-10 S13.4, περιλαμβάνει τα εξαρθρήματα και τα κατάγματα.
Ο τραυματισμός στον αυχένα συνδέεται με ατυχήματα με αυτοκίνητα, συνήθως, όταν το όχημα έχει χτυπήσει στο πίσω μέρος.

Συμπτώματα τραυματισμού του αυχένα από έκταση

Τα συμπτώματα είναι πόνος στο λαιμό και στην πλάτη, πόνος στους ώμους, αισθητικές διαταραχές (καρφίτσες και βελόνες) στα χέρια και τα πόδια, ζάλη και οι πονοκέφαλοι. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αμέσως μετά τον τραυματισμό, αλλά συχνά γίνονται αισθητά μέρες μετά. Η φλεγμονή, συνήθως, περιορίζεται στη σπονδυλική στήλη. Οι πιο συχνές περιοχές της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζονται είναι ο λαιμός και η μέση. Ο πόνος στον αυχένα είναι πολύ συχνός μεταξύ του ώμου και του λαιμού. Τα γνωστικά συμπτώματα μετά από τραυματισμό στο χτύπημα,  συνδέονται με μια φτωχή πρόγνωση.

Αιτία τραυματισμού του αυχένα από έκταση

Ο τραυματισμός του αυχένα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της παρορμητικής σύμπτυξης της σπονδυλικής στήλης, κυρίως του συνδέσμου: πρόσθιος διαμήκης σύνδεσμος που τεντώνεται ή σχίζεται, καθώς η κεφαλή σπρώχνεται προς τα εμπρός και στη συνέχεια προκαλεί τραυματισμό.
Ένας τραυματισμός από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ονομάζεται τραχηλική βλάβη επιτάχυνσης-επιβράδυνσης. Καθώς, ο επιβάτης του αυτοκινήτου βάλλεται από πίσω, οι δυνάμεις από το πίσω κάθισμα συμπιέζουν την κύφωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, η οποία παρέχει ένα αξονικό φορτίο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό ωθεί την αυχενική σπονδυλική στήλη να παραμορφωθεί σε σχήμα S, όπου η κατώτερη αυχενική σπονδυλική στήλη ωθείται σε κύφωση, ενώ η άνω αυχενική σπονδυλική στήλη διατηρεί την λόρδωσή της. Καθώς, ο τραυματισμός εξελίσσεται, ολόκληρη η αυχενική σπονδυλική στήλη τελικά υπερεπεκτείνεται.
Τα αίτια τραυματισμού του αυχένα από έκταση είναι: η υπερέκταση, η υπέρκαμψη του λαιμού από σύγκρουση αυτοκινήτου στο πίσω μέρος και η ξαφνική αλλαγή στην ταχύτητα του συγκρουόμενου αυτοκινήτου, η οποία ρίχνει την κεφαλή, πρώτα προς τα πίσω και μετά προς τα εμπρός.

 

Μηχανισμός του τραυματισμού του αυχένα από έκταση

Ο τραυματισμός του αυχένα από έκταση προέρχεται από ξαφνική πίεση στους μύες, τα οστά και τα νεύρα στο λαιμό. Ο λαιμός αποτελείται από επτά σπονδύλους, που αναφέρονται ως αυχενικοί σπόνδυλοι. Οι δύο πρώτοι αυχενικοί σπόνδυλοι, ο άξονας και ο άτλαντας, έχουν διαφορετικό σχήμα από τους υπόλοιπους πέντε. Ο άτλαντας και ο άξονας είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του κρανίου από τη μια πλευρά στην άλλη (περιστροφή του αυχένα προς τα δεξιά και προς τα αριστερά). Επίσης, ο αυχένας κινείται προς τα εμπρός και προς τα πίσω (κάμψη και επέκταση του τραχήλου). Η υπερβολική επέκταση και κάμψη μπορεί να διαταράξει τους σπονδύλους.
Υπάρχουν τέσσερις φάσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τραυματισμού του αυχένα ”δίκην μαστιγίου”: Αρχική θέση (πριν από τη σύγκρουση), απόσυρση, επέκταση και ανάκαμψη. Στην αρχική θέση δεν υπάρχει δύναμη στο λαιμό λόγω αδράνειας. Οι τραυματισμοί του πρόσθιου επιμήκους συνδέσμου μπορεί να οδηγήσουν σε αστάθεια του τραχήλου. Κατά τη διάρκεια της φάσης ανάσυρσης  υπάρχει μια ασυνήθιστη φόρτωση των μαλακών ιστών. Η επόμενη φάση είναι η επέκταση και ολόκληρος ο λαιμός και η κεφαλή μετακινούνται στην προέκταση και σταματάει ή περιορίζεται από το προσκέφαλο. Η φάση ανάκαμψης εμφανίζεται ως αποτέλεσμα των φάσεων που αναφέρονται.
Κατά τη διάρκεια της φάσης συστολής η σπονδυλική στήλη σχηματίζει μία καμπύλη σχήματος S και αυτή προκαλείται από την κάμψη στα ανώτερα επίπεδα και την υπερέκταση στα κατώτερα επίπεδα και αυτό υπερβαίνει τα φυσιολογικά όριά τους σε αυτή τη φάση και οι τραυματισμοί συμβαίνουν στους κατώτερους αυχενικούς σπονδύλους. Στη φάση επέκτασης όλοι οι αυχενικοί σπόνδυλοι και το κεφάλι είναι πλήρως εκτεταμένοι, αλλά δεν ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια τους. Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν στους C-5 και C-6 αυχενικούς σπονδύλους.

Παθοφυσιολογία του τραυματισμού του αυχένα από έκταση

Βαθμοί τραυματισμού του αυχένα από έκταση 
Βαθμός 0: δεν παρατηρείται πόνος στον αυχένα ή δυσκαμψία
Βαθμός 1: πόνος στον αυχένα, δυσκαμψία ή ευαισθησία μόνο
Βαθμός 2: πόνος στο λαιμό και μειωμένο εύρος κίνησης και ευαισθησία στο λαιμό
Βαθμός 3: πόνος στον αυχένα και νευρολογικά σημεία, όπως μειωμένα εν τω βάθει αντανακλαστικά, αδυναμία και αισθητηριακά ελλείμματα
Βαθμός 4: πόνος στο λαιμό και κάταγμα ή εξάρθρωση ή τραυματισμός του νωτιαίου μυελού

Πρόληψη τραυματισμού του αυχένα από έκταση

Το επίκεντρο των προληπτικών μέτρων είναι στο σχεδιασμό των καθισμάτων αυτοκινήτων, κυρίως μέσω της εισαγωγής προσκέφαλων. Διάφοροι τύποι υποστηριγμάτων κεφαλής έχουν αναπτυχθεί από διάφορους κατασκευαστές για να προστατεύσουν τους επιβαίνοντες από το χτύπημα.
Ένα σημαντικό ζήτημα στην πρόληψη είναι η έλλειψη σωστής προσαρμογής του συστήματος ασφαλείας των καθισμάτων τόσο από τους οδηγούς όσο και από τους επιβάτες.  Ένα σωστά τοποθετημένο προσκέφαλο, μπορεί να προστατεύσει επαρκώς το κεφάλι και μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού της κεφαλής έως 35% κατά τη σύγκρουση από πίσω. Σε αντίθεση με ένα σωστά προσαρμοσμένο προσκέφαλο, η έρευνα δείχνει ότι ενδέχεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμών στο λαιμό αν το προσκέφαλο είναι τοποθετημένο εσφαλμένα.

Θεραπεία τραυματισμού του αυχένα από έκταση

Αποκατάσταση 
Τα συμπτώματα που παραμένουν περισσότερο από έξι μήνες μετά το τραύμα χαρακτηρίζονται ως σύνδρομο Whiplash. Ο κύριος σκοπός με την πρώιμη αποκατάσταση είναι να μειωθεί ο κίνδυνος για την ανάπτυξη του συνδρόμου Whiplash. Η έγκαιρη αποκατάσταση  εξαρτάται από το βαθμό βλάβης. Μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως βαθμός 0 χωρίς πόνο μέχρι βαθμό 4 με κάταγμα του αυχένα ή εξάρθρωση. Ο βαθμός 4 χρειάζεται προφανώς εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ ο βαθμός 0-3 μπορεί να αντιμετωπιστεί εξωτερικά. Τα συμπτώματα από τον πιθανό τραυματισμό της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι εξουθενωτικά και ο πόνος προκαλεί άγχος στην καθημερινή ζωή, οπότε είναι σημαντικό να ξεκινήσει αμέσως η αποκατάσταση για να αποτραπεί ο μελλοντικός πόνος.
Η ενεργητική κινητοποίηση είναι καλύτερη παρά ένα μαλακό κολάρο κι έχει ως αποτέλεσμα μια πιο γρήγορη ανάκαμψη τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Το μαλακό κολάρο δεν είναι κατάλληλο μέσο για την αποκατάσταση και ο καλύτερος τρόπος ανάκαμψης είναι ένα ενεργό πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει ασκήσεις φυσικοθεραπείας  που αυξάνουν την κινητοποίηση του λαιμού με σημαντικά μικρότερο πόνο μέσα σε τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με τους ασθενείς που χρησιμοποιούν το αυχενικό κολάρο.
Οι ενεργές θεραπείες είναι ελαφρές επαναλαμβανόμενες ασκήσεις που λειτουργούν στην περιοχή για να διατηρηθεί η κανονικότητα.  Αυτές οι ασκήσεις γίνονται και στο σπίτι. Κατά την αποκατάσταση είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με αργές κινήσεις που περιλαμβάνουν την περιστροφή του τραχήλου μέχρι το κατώτατο όριο του πόνου τρεις έως πέντε φορές την ημέρα, την κάμψη και την επέκταση της άρθρωσης, μετακινώντας τα χέρια πάνω και κάτω δύο έως τρεις φορές με τις ωμοπλάτες, ενώ εισπνέετε και να απελευθερώνετε την επέκταση του ώμου κατά την εκπνοή. Αυτές οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται κάθε μέρα μέχρι ο πόνος να αρχίσει να υποχωρεί. Η έγκαιρη κινητοποίηση είναι σημαντική για την πρόληψη του χρόνιου πόνου, αλλά ο πόνος που προκύπτει από αυτές τις ασκήσεις μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά συμπτώματα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη.
Οι παθητικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, η θεραπεία μασάζ και η διέγερση μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα στις ενεργές ασκήσεις. Η επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής θα πρέπει να ενθαρρύνεται το συντομότερο δυνατό για να μεγιστοποιηθεί και να επιταχυνθεί η πλήρης ανάκαμψη.
Για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο, συνιστάται αποκατάσταση. Οι ασθενείς που εισέρχονται σε πρόγραμμα αποκατάστασης είναι σε θέση να ελέγξουν τον πόνο τους και να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Η Θερμοθεραπεία είναι, επίσης, αποτελεσματική.

Φάρμακα τραυματισμού του αυχένα από έκταση

Ήπια αναλγητικά (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα)
Μυοχαλαρωτικά
Η αλλαντική τοξίνη Α χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακούσιας συστολής των μυών και των σπασμών. Η αλλαντοτοξίνη τύπου Α είναι μόνο προσωρινή και πρέπει να γίνουν επαναλαμβανόμενες ενέσεις για να αισθάνονται τα αποτελέσματα.

Πρόγνωση τραυματισμού του αυχένα από έκταση

Φαίνεται ότι περίπου το 50% θα έχει συμπτώματα που παραμένουν.
Υπάρχουν ενδείξεις για επίμονη φλεγμονή στον αυχένα σε ασθενείς με χρόνιο πόνο μετά από τραυματισμό.
Μετά από αυχενικό τραυματισμό μπορεί να υπάρχει δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης.
Μετά από 12 μήνες, μόνο 1 στους 5 ασθενείς παραμένουν συμπτωματικοί, μόνο 11,5% των ατόμων είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία αμέσως μετά τον τραυματισμό και μόνο το 35,4% είναι σε θέση να επανέλθουν στην εργασία σε παρόμοιο επίπεδο απόδοσης μετά από 20 χρόνια.
Πηγή: emedi
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ