Οι κακώσεις κεφαλής είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες στα παιδιά και κατά κανόνα περιορίζονται σε ήπια τοπικά φαινόμενα. Λόγω της αυξημένης συχνότητάς τους κατά την παιδική ηλικία, οι γονείς επιβάλλεται να είναι σε θέση να γνωρίζουν τα συνήθη συμπτώματα που τις χαρακτηρίζουν, καθώς και αυτά τα οποία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εξειδικευμένη εκτίμηση. Κατά τη βρεφική και τη νηπιακή ηλικία, το πιο συχνό αίτιο των κακώσεων κεφαλής αποτελούν οι πτώσεις, κατά την προσπάθεια του παιδιού για αυτόνομη βάδιση. Αντιθέτως σε μεγαλύτερα παιδιά, είναι πιο συχνοί οι τραυματισμοί που σχετίζονται με την άθληση και το παιχνίδι, καθώς και αυτοί που σχετίζονται με κινούμενα οχήματα.
Τι μπορεί να συμβεί μετά από χτύπημα στο κεφάλι;
Τα πιο συνηθισμένα ευρήματα έπειτα από χτύπημα στο κεφάλι, είναι:
- Οίδημα (καρούμπαλο), το οποίο οφείλεται στην τοπική ρήξη αιμοφόρων αγγείων.
- Κεφαλαλγία. Στα μικρά παιδιά που δεν μιλούν, ένδειξη κεφαλαλγίας αποτελεί η έντονη ανησυχία και η δυσφορία.
- Ναυτία – επεισόδια εμέτων. Ένα μικρό ποσοστό των παιδιών παρουσιάζει τουλάχιστον έναν έμετο, συνήθως αμέσως μετά τον τραυματισμό, ως αποτέλεσμα του φόβου και του πόνου.
- Ανορεξία-μειωμένη επιθυμία πρόσληψης τροφής.
Συμπτώματα που επιβάλλουν την άμεση ιατρική εκτίμηση του παιδιού:
- Δυσκολία αιμόστασης στο σημείο του τραυματισμού.
- Επαναλαμβανόμενοι έμετοι
- Επιδεινούμενη κεφαλαλγία
- Έξοδος ορώδους ή οροαιματηρού υγρού από την μύτη ή τα αυτιά
- Σπασμοί
- Διανοητική σύγχυση ή απώλεια συνείδησης μετά τον τραυματισμό
- Αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού (λήθαργος, ευερεθιστότητα κτλ)
- Νευρολογικά σημεία (αδυναμία λήψης αντικειμένων, αδυναμία διατήρησης της καθιστής ή της όρθιας θέσης, αστάθεια στο βάδισμα, διπλωπία κτλ)
Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι στην περίπτωση βρεφών ηλικίας κάτω των 6 μηνών, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, η επικοινωνία με τον Παιδίατρο κρίνεται αναγκαία.
Οδηγίες προς τους γονείς
Λάβετε υπόψιν, ότι σε περίπτωση ήπιας κάκωσης κεφαλής, προτείνεται η στενή παρακολούθηση του παιδιού για τα δύο πρώτα 24ώρα.
1) Εάν το σημείο του τραύματος αιμορραγεί, καθαρίστε το με νερό και σαπούνι και πιέστε το με μια καθαρή γάζα.
2) Σε περίπτωση τοπικού οιδήματος, τοποθετείστε πάγο τυλιγμένο σε μία πετσέτα στην περιοχή του τραυματισμού και πιέστε ελαφρά για 10 λεπτά. Μπορείτε να επαναλάβετε την εφαρμογή του πάγου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3) Σε περίπτωση κεφαλαλγίας, μπορείτε να χορηγήσετε αναλγητικά.
4) Παροτρύνετε το παιδί να ξεκουραστεί και αποφύγετε την οποιαδήποτε έντονη σωματική δραστηριότητα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα νέας κάκωσης κεφαλής, με χειρότερες συνέπειες. Σε περίπτωση ηπίου τραύματος, το παιδί επιτρέπεται να κοιμηθεί, χωρίς να κρίνεται απαραίτητη η συστηματική αφύπνισή του, πάντα ενώ βρίσκεται υπό παρακολούθηση.
Εν τέλει, να γνωρίζετε, ότι η Ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και στην περίπτωση της κάκωσης κεφαλής. Τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά φάρμακα εμφανίζουν άμεση και αποτελεσματική δράση στην αποφυγή του τοπικού οιδήματος και κατ’ επέκταση των λοιπών συμπτωμάτων.
Πηγή: kosmarikou
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ