“Δεν αισθάνομαι καλά.” Κάθε γονιός μισεί να ακούει αυτές τις τρεις λέξεις καθώς βιάζεται να ολοκληρώσει την πρωινή του ρουτίνα για να πάει τα παιδιά του στο σχολείο.
Αλλά με την εποχή του κρύου καιρού εδώ, η αύξηση των ιών όπως το κρυολόγημα, η γρίπη, ο στρεπτόκοκκος, η COVID-19 και ο RSV καθιστούν αυτές τις λέξεις σχεδόν αναπόφευκτες.
Πολλά συμπτώματα από αυτούς τους κοινούς ιούς επικαλύπτονται, καθιστώντας δύσκολο να προσδιορίσετε τι είδους ασθένεια έχει το παιδί σας και αν πρέπει να μείνει στο σπίτι από το σχολείο.
Η Schae Hanson, MD, ειδικευόμενη οικογενειακής ιατρικής στο Clarkson Family Medicine που βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Old Market, συνιστά να κρατάτε το παιδί σας στο σπίτι εάν έχει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Ναυτία
- Εμετό
- Πυρετό
- Διάρροια
- Πονόλαιμο
Πώς να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα, τη γρίπη, τον πονόλαιμο, τον RSV και την COVID-19
“Το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, ο RSV και η COVID-19 είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ιούς που βλέπουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα”, λέει η Dr. Hanson. “Μοιράζονται πολλά από τα ίδια συμπτώματα, οπότε είναι δύσκολο να πούμε ποιον ιό έχετε χωρίς επίσημη εξέταση, αλλά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας δεν αισθάνεται καλά είναι να το κρατήσετε στο σπίτι και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα μέχρι να νιώσει καλύτερα”.
Οι περισσότερες ιώσεις είναι μεταδοτικές για τρεις έως τέσσερις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, οπότε είναι ένας καλός κανόνας να κρατάτε το παιδί σας στο σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λέει η Dr. Hanson.
Τα συμπτώματα, ωστόσο, μπορεί να παραμείνουν για πέντε έως επτά ημέρες και μερικές φορές για 10 έως 14 ημέρες. Εάν το παιδί σας έχει COVID-19, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να παραμείνετε στο σπίτι για πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων για να αποτρέψετε την εξάπλωση της λοίμωξης.
Η θεραπεία των ιογενών ασθενειών είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, λέει η Dr. Hanson.
Αυτό περιλαμβάνει:
- Χρησιμοποιήστε φάρμακα χωρίς συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ή ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (όπως η ιβουπροφαίνη) για τον πυρετό ή/και τους πόνους του σώματος.
- Ξεκουραστείτε αρκετά.
- Πίνετε πολλά υγρά, ειδικά αυτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες.
Πώς να αντιμετωπίσετε τον στρεπτόκοκκο στο λαιμό και η επιπεφυκίτιδα
Άλλες κοινές ασθένειες που μπορεί να είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν και μπορεί να απαιτούν αντιβιοτική αγωγή είναι ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό και η επιπεφυκίτιδα.
Ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό συνήθως συνοδεύεται από πυρετό, πονόλαιμο, κόκκινη εμφάνιση του λαιμού με πιθανές λευκές κηλίδες στις αμυγδαλές ή πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό.
Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικό, το οποίο μπορεί να συνταγογραφηθεί μετά από προσωπική αξιολόγηση και εξέταση με φαρυγγικό επίχρισμα. Αυτή η ασθένεια μπορεί να είναι αρκετά μεταδοτική και μπορεί να εξελιχθεί σε άλλες σοβαρές ασθένειες εάν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς, συνήθως με αντιβιοτικά.
Η επιπεφυκίτιδα, μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια ή αλλεργίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα στο λευκό των ματιών, υγρά μάτια (με διαυγή δάκρυα ή παχύρρευστο, κίτρινο έκκριμα) και πόνο στα μάτια.
Εάν προκαλείται από αλλεργίες (που πιθανώς συνοδεύονται από κοινά συμπτώματα, όπως φτέρνισμα, φαγούρα στα αυτιά και ρινική καταρροή), είναι κατάλληλες οι αλλεργικές οφθαλμικές σταγόνες.
Εάν προκαλείται από ιό (συνήθως συνοδεύεται από ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα ρινική καταρροή, βήχα, πονόλαιμο ή πυρετό), συνήθως θα υποχωρήσει με τη διαχείριση των άλλων συμπτωμάτων.
Εάν προκαλείται από βακτήρια, θα χρειαστεί αντιβιοτική οφθαλμική αλοιφή, η οποία πρέπει να συνταγογραφηθεί.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, αν το παιδί σας έχει κόκκινα μάτια που δεν φαίνεται να βελτιώνονται, θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό. Τα περισσότερα σχολεία απαιτούν να εξεταστούν τα παιδιά για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, καθώς αυτή είναι μεταδοτική και μπορεί εύκολα να μεταδοθεί σε άλλα παιδιά.
Για να αποφύγετε την εξάπλωση της επιπεφυκίτιδας και άλλων ασθενειών, φροντίστε να πλένετε καλά και συχνά τα χέρια σας, να πλένετε τις μαξιλαροθήκες και να απολυμαίνετε επιφάνειες στις οποίες ερχόσαστε σε συχνή επαφή.
Εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματα του παιδιού σας, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε τον οικογενειακό σας γιατρό.
Τα συμπτώματα που προτρέπουν σε αξιολόγηση σε κλινική περιλαμβάνουν:
Συμπτώματα που επιδεινώνονται.
Πυρετός άνω των 40 βαθμών Κελσίου που δεν πέφτει με φαρμακευτική αγωγή.
Πυρετός που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες.
Προβλήματα στην αναπνοή, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν θορυβώδη αναπνοή, σάλια, σκύψιμο προς τα εμπρός, αδυναμία να ξαπλώσει ή βαριά αναπνοή κατά την οποία μπορείτε να δείτε τα πλευρά του παιδιού.
Δυσκολία στο ξύπνημα του παιδιού.
Ξηρή γλώσσα ή μικρότερη ποσότητα παραγωγής ούρων (σημάδια αφυδάτωσης).
Δεν τρώει ή δεν πίνει.
Πονόλαιμος που συνοδεύεται από πυρετό, κατακόκκινο λαιμό και λευκές κηλίδες στις αμυγδαλές.
Σύμφωνα με την Dr. Hanson, η καλύτερη προστασία από τις ασθένειες του χειμώνα είναι εσείς και η οικογένειά σας να ενημερώνεστε να εφαρμόζετε καλή υγιεινή των χεριών, να ξεκουράζεστε αρκετά και να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι με νερό.
Πηγή: https://www.nebraskamed.com/health/healthy-lifestyle/when-to-keep-your-sick-child-home-from-school
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ