Κάθε λεπτό μετράει για κάποιον που παθαίνει καρδιακή ανακοπή. Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου και δεν υπάρχει ούτε ένα δευτερόλεπτο για χάσιμο. Γνωρίζετε όμως τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ σε κάθε κρίσιμο στάδιο;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), οι πιθανότητες ενός ατόμου να επιβιώσει από την καρδιακή ανακοπή μειώνονται κατά επτά έως δέκα τοις εκατό για κάθε λεπτό καθυστέρησης στην έναρξη της ΚΑΡΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε όχι μόνο τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ, αλλά και πώς να τη χορηγείτε σωστά, καθώς και τα προειδοποιητικά σημάδια για το πότε μπορεί να χρειαστεί ΚΑΡΠΑ.
Αυτός ο οδηγός λεπτό προς λεπτό εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ και πώς επηρεάζεται ο οργανισμός τα πρώτα λεπτά μετά την καρδιακή ανακοπή.
Τι συμβαίνει τα λεπτά πριν κάποιος χρειαστεί ΚΑΡΠΑ;
Το πρώτο σημάδι της καρδιακής ανακοπής είναι η απώλεια των αισθήσεων. Αν και η απώλεια συνείδησης δεν προκαλείται πάντα από καρδιακή ανακοπή, τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι μπορεί να λαμβάνει χώρα καρδιακή ανακοπή τις στιγμές πριν το θύμα χάσει τις αισθήσεις του περιλαμβάνουν
- Ταχύς καρδιακός παλμός
- Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας
- Πόνος στο στήθος
- Δύσπνοια
- Ναυτία ή εμετός
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν κατά την ώρα που προηγείται της καρδιακής ανακοπής.
Τι συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ για να αντιστραφούν οι αρνητικές συνέπειες της καρδιακής ανακοπής;
Παρακάτω παρατίθεται αναλυτική περιγραφή λεπτό προς λεπτό.
Τι συμβαίνει στο πρώτο λεπτό της ΚΑΡΠΑ;
Σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, το αίμα δεν κυκλοφορεί αρκετά καλά ώστε να φτάσει το οξυγόνο στα όργανα. Χωρίς το οξυγόνο και τα σάκχαρα που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει, αποτυγχάνει να μεταδώσει τα σήματα που απαιτούνται για να κρατήσει τα όργανα του σώματος σε λειτουργία. Η σωστή χορήγηση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης βοηθά το αίμα να ανακτήσει την κυκλοφορία του όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να το κάνει μόνο του.
Το πρώτο λεπτό της ΚΑΡΠΑ είναι ζωτικής σημασίας. Για κάθε λεπτό που τα όργανα δεν λαμβάνουν οξυγόνο, περισσότερα από τα κύτταρα αυτών των οργάνων αρχίζουν να πεθαίνουν.
Τι συμβαίνει μετά από δύο λεπτά ΚΑΡΠΑ;
Εάν η ΚΑΡΠΑ εκτελείται σωστά, το αίμα θα πρέπει να εξακολουθεί να ρέει μέσα από τις αρτηρίες ενός ατόμου και το οξυγόνο να φτάνει σε αυτά τα ζωτικά όργανα.
Είναι καλύτερο να αρχίσετε την ΚΑΡΠΑ μέσα στα πρώτα δύο λεπτά της καρδιακής ανακοπής.
‘Εάν η ΚΑΡΠΑ καθυστερήσει περισσότερο από τρία λεπτά, αρχίζουν να εμφανίζονται μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες.
Τι συμβαίνει μετά από τέσσερα λεπτά ΚΑΡΠΑ;
Μέχρι τώρα, χωρίς ΚΑΡΠΑ, ο ασθενής έχει σχεδόν σίγουρα υποστεί εγκεφαλική βλάβη. Αυτό ονομάζεται εγκεφαλική ισχαιμία.
Φυσικά, η ΚΑΡΠΑ μπορεί να αλλάξει δραστικά αυτή την αφήγηση. Αυτό συμβαίνει επειδή το άτομο που εκτελεί την ΚΑΡΠΑ αντλεί χειροκίνητα την καρδιά του ασθενούς, η οποία μεταφέρει αίμα σε όλο το σώμα και τροφοδοτεί τα ζωτικά όργανα με το αγαπημένο τους οξυγόνο.
Εάν η ΚΑΡΠΑ ξεκινήσει εντός τεσσάρων λεπτών ή λιγότερο, ο ασθενής είναι λιγότερο πιθανό να έχει αναπτύξει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη μέχρι τότε. Δυστυχώς, χωρίς ΚΑΡΠΑ, ακόμη και αν το άτομο αναζωογονηθεί αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος εγκεφαλικής βλάβης είναι υψηλός.
Τι συμβαίνει μετά από έξι λεπτά ΚΑΡΠΑ;
Τα έξι μπορεί να είναι ο μαγικός αριθμός όταν πρόκειται για καρδιακή ανακοπή. Ο χρόνος του εγκεφαλικού θανάτου μετά από καρδιακή ανακοπή έχει ερευνηθεί ευρέως και η ομοφωνία είναι ότι χωρίς ΚΑΡΠΑ, ο εγκέφαλος μπορεί να επιβιώσει μόνο για έξι σύντομα λεπτά μετά το σημείο της καρδιακής ανακοπής.
Με την ΚΑΡΠΑ στο σενάριο, αυτό μετατρέπεται σε πιθανότητα εγκεφαλικής βλάβης. Αυτό θα μπορούσε ακόμα να είναι καταστροφικό για τον ασθενή, αλλά ο διαχειριστής της ΚΑΡΠΑ έχει αποτρέψει τον πλήρη εγκεφαλικό θάνατο σε αυτά τα έξι λεπτά.
Τι συμβαίνει μετά από 10 λεπτά ΚΑΡΠΑ;
Μετά από 10 λεπτά καρδιακής ανακοπής χωρίς ΚΑΡΠΑ, ο ολικός εγκεφαλικός θάνατος είναι η πιο πιθανή έκβαση. Ακόμη και με ΚΑΡΠΑ, οι πιθανότητες ανάνηψης και ανάκαμψης είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Ενώ οι πιθανότητες επιβίωσης μετά από 10 λεπτά είναι χαμηλές, με ΚΑΡΠΑ είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι αν το άτομο δεν είχε λάβει καθόλου ΚΑΡΠΑ. Η συμβουλή είναι να συνεχίσετε μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια. Ποτέ δεν ξέρετε πώς μπορεί να αντιδράσει ένα άτομο στην ΚΑΡΠΑ όταν αυτή γίνεται σωστά.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ: 20 λεπτά και μετράμε
Μετά από 20 λεπτά, το ποσοστό επιβίωσης πέφτει σε μόλις 4,6% σύμφωνα με την AHA. Από αυτόν τον αριθμό, μόνο το 1,6% θα επιβιώσει χωρίς καταστροφική εγκεφαλική βλάβη.
Τούτου λεχθέντος, η ΚΑΡΠΑ – ακόμη και μετά από 20 λεπτά αναζωογόνησης – μπορεί ακόμη να είναι επωφελής. Στην πραγματικότητα, έχουν υπάρξει αρκετά παραδείγματα επιτυχημένης αναζωογόνησης μετά την παρέλευση των 20 λεπτών.
Έχουν επιζήσει άνθρωποι μετά από λήψη ΚΑΡΠΑ μιας ώρας ή και περισσότερο;
Είναι απίστευτα σπάνιο να επιβιώσει ένας ασθενής μετά από μία ώρα ή περισσότερο ΚΑΡΠΑ. Ωστόσο, υπάρχουν, φυσικά, κάποιες εξαιρέσεις σε αυτούς τους κανόνες. Αυτά τα ιατρικά θαύματα φαίνεται να αψηφούν όλες τις πιθανότητες και να ανακάμπτουν πλήρως αφού έλαβαν ΚΑΡΠΑ για μερικές φορές ώρες κάθε φορά. Μια μελέτη του 2019 ανέδειξε την περίπτωση ενός 52χρονου Ιταλού ορειβάτη που είχε επιβιώσει από καρδιακή ανακοπή με πλήρη ανάκτηση οργάνων μετά από λήψη ΚΑΡΠΑ για 5 ώρες και 44 λεπτά.
Μια άλλη ιστορία, την οποία ανέφερε το Ίδρυμα για την Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή, είναι αυτή του 29χρονου Τζον Λέτερμαν από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος επέζησε μετά από 210 λεπτά – ή τρεισήμισι ώρες – ΚΑΡΠΑ.
Πολλές από αυτές τις ιστορίες είναι ανεπίσημες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εξαιρέσεις από τα πρότυπα που περιγράφονται παραπάνω. Μια ανασκόπηση του 2018 από το Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις των ερευνητών. Ζήτησε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη κατά την καρδιακή ανακοπή.
Ωστόσο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από μελέτες πραγματικών περιπτώσεων σε ιατρικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο, είναι αναμφισβήτητο ότι αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ αυξάνει δραστικά τις πιθανότητες επιβίωσης.
Πηγή: https://www.protrainings.com/blog/what-happens-during-cpr
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ