Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Όταν το ανθρώπινο σώμα έρχεται σε άμεση επαφή με μια πηγή ηλεκτρισμού, το ρεύμα το διαπερνά, προκαλώντας αυτό που ονομάζεται ηλεκτροπληξία. Ανάλογα με την τάση του ρεύματος και τη διάρκεια της επαφής, αυτό το ηλεκτροσόκ μπορεί να προκαλέσει από μικρή δυσφορία έως σοβαρό τραυματισμό (ακόμη και θάνατο).

Τα μικρά παιδιά, ιδίως τα νήπια, παθαίνουν ηλεκτροπληξία πιο συχνά όταν δαγκώνουν ηλεκτρικά καλώδια ή βάζουν μεταλλικά αντικείμενα, όπως πιρούνια ή μαχαίρια, σε απροστάτευτες πρίζες ή συσκευές. Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί επίσης να συμβούν όταν ηλεκτρικά παιχνίδια, συσκευές ή εργαλεία χρησιμοποιούνται εσφαλμένα ή όταν το ηλεκτρικό ρεύμα έρχεται σε επαφή με νερό στο οποίο κάθεται ή στέκεται ένα παιδί. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα φώτα τους αποτελούν έναν εποχιακό κίνδυνο.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τους ηλεκτρικούς τραυματισμούς είναι να καλύπτετε όλες τις πρίζες, να βεβαιώνεστε ότι όλα τα καλώδια είναι σωστά μονωμένα, να κρύβετε τα καλώδια μακριά από τα παιδιά σας και να παρέχετε την επίβλεψη ενηλίκων όποτε τα παιδιά βρίσκονται σε χώρο με πιθανούς ηλεκτρικούς κινδύνους. Οι μικρές συσκευές αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο γύρω από μπανιέρες ή πισίνες.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αποσυνδέστε την παροχή ρεύματος πριν αγγίξετε ένα τραυματισμένο παιδί που εξακολουθεί να δέχεται ρεύμα- τραβήξτε το φις ή κλείστε τον κεντρικό διακόπτη.

Ποτέ μην αγγίζετε με γυμνά χέρια καλώδιο υπό τάση. Εάν πρέπει να σηκώσετε ένα καλώδιο υπό τάση από ένα παιδί, χρησιμοποιήστε ένα στεγνό ραβδί, μια τυλιγμένη εφημερίδα, χοντρά ρούχα ή άλλο ανθεκτικό, στεγνό, μη μεταλλικό αντικείμενο που δεν θα μεταφέρει τον ηλεκτρισμό.

Μετακινήστε το παιδί όσο το δυνατόν λιγότερο, διότι η σοβαρή ηλεκτροπληξία μπορεί να έχει προκαλέσει κάταγμα στη σπονδυλική στήλη.

Εάν δεν μπορείτε να απομακρύνετε την πηγή του ρεύματος, προσπαθήστε να μετακινήσετε το παιδί, αλλά μην χρησιμοποιήσετε τα γυμνά σας χέρια. Μονώστε τον εαυτό σας με καουτσούκ ή με οποιοδήποτε από τα μη αγώγιμα αντικείμενα που προτείνονται για την ανύψωση ενός ηλεκτροφόρου καλωδίου, ώστε το ρεύμα να μην περάσει από το σώμα του παιδιού στο δικό σας.

Μόλις διακοπεί το ρεύμα, ελέγξτε γρήγορα την αναπνοή, τον σφυγμό, το χρώμα του δέρματος και την εγρήγορση του παιδιού. Εάν το παιδί δεν αναπνέει ή δεν υπάρχει καρδιακός παλμός, ξεκινήστε αμέσως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ενώ κάποιος άλλος θα πάει για ιατρική βοήθεια.

Μόλις το παιδί απομακρυνθεί με ασφάλεια από το ρεύμα, ελέγξτε το για εγκαύματα και καλέστε αμέσως το 166, τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης ή τον παιδίατρό σας.

Θεραπεία

Ένα παιδί που έχει υποστεί ηλεκτροπληξία θα πρέπει να εξεταστεί από παιδίατρο, επειδή το σοκ μπορεί να προκαλέσει εσωτερική βλάβη που δεν μπορεί να εντοπιστεί χωρίς ιατρική εξέταση.

Ο παιδίατρός σας θα καθαρίσει και θα επιδέσει τα επιφανειακά εγκαύματα και θα διατάξει εξετάσεις για ενδείξεις βλάβης σε εσωτερικά όργανα.

Τα εγκαύματα στο στόμα (όπως από δάγκωμα ηλεκτρικού καλωδίου) είναι συχνά πολύ βαθύτερα από ό,τι φαίνονται. Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση μετά την αρχική επούλωση. Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την πιθανότητα αιμορραγίας από εγκαύματα στο στόμα ώρες ή και ημέρες μετά τον τραυματισμό. Εάν εμφανιστεί αιμορραγία, εφαρμόστε ένα καθαρό επίθεμα και καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας.

Εάν ένα παιδί έχει σοβαρά εγκαύματα ή οποιοδήποτε σημάδι εγκεφαλικής ή καρδιακής βλάβης, θα πρέπει να εισαχθεί σε νοσοκομείο.

The Big Book of Symptoms: A-Z Guide to Your Child’s Health (Copyright © 2014 American Academy of Pediatrics)

Πηγή: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/Electric-Shock.aspx

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ