Μια γυναίκα που παθαίνει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε δημόσιο χώρο έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσει από ό,τι ένας άνδρας.
Οι γυναίκες έχουν 27% λιγότερες πιθανότητες να λάβουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από τους παρευρισκόμενους σε σχέση με τους άνδρες.
ΓΙΑΤΙ;
Είναι γυναίκες και οι άνθρωποι (ιδιαίτερα οι άνδρες) ανησυχούν για το πού θα τοποθετήσουν τα χέρια τους, νιώθουν αμηχανία να τις αγγίξουν και να εκθέσουν το στήθος τους.
Εάν κάποιος πάθει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, είναι ουσιαστικά ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ.
Μόνο η ΚΑΡΠΑ με απινίδωση μπορεί να σώσει τη ζωή του, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσει κάποιος αμέσως ΚΑΡΠΑ.
Είμαι σίγουρος ότι οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ γυναίκες θα προτιμούσαν να τις αγγίξει ένας άγνωστος και να εκθέσει το στήθος τους μπροστά σε όλους τους θεατές του σταδίου Wembley παρά να ΠΕΘΑΝΟΥΝ!
Τα στήθη μιας γυναίκας τείνουν να πέφτουν εκατέρωθεν του κορμού κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ, οπότε δεν εμποδίζουν τις θωρακικές συμπιέσεις.
Η εικόνα δείχνει ότι όσον αφορά την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων, το αριστερό στήθος μπορεί να χρειαστεί να σηκωθεί για να εφαρμοστεί το ηλεκτρόδιο, αλλά στη συνέχεια επανέρχεται στη θέση του, πάνω από την κορυφή του ηλεκτροδίου- το σοκ περνάει από την κάτω πλευρά του ηλεκτροδίου.
Η μόνη βεβαιότητα του να ΜΗΝ κάνετε ΚΑΡΠΑ και Απινίδωση είναι ότι ο ασθενής ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ και ενδεχομένως σώστε μια ζωή !
Πηγή: Andrew Deptford
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ