Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οδηγός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Μαιευτικών Περιστατικών

Οδηγός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Μαιευτικών Περιστατικών

Οι κλήσεις για περιπτώσεις έκτακτων μαιευτικών περιστατικών, ειδικά εκείνες όπου η έγκυος είναι ετοιμόγεννη, είναι μερικές από τις πιο τρομακτικές αλλά ταυτόχρονα και πιο ευχάριστες που αντιμετωπίζουμε ως επαγγελματίες του ιατρικού τομέα.
Είναι σημαντικό να έχετε πλήρη κατανόηση της εξέλιξης του εμβρύου καθώς και έκτακτων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν για το νεογέννητο βρέφος ή / και τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας.
Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε σε μια κανονική γέννα.

Στην αρχή

Όταν αρχίζει μια κανονική εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, η γυναικεία ωοθήκη απελευθερώνει ωάριο (αυγό) το οποίο αρχίζει το ταξίδι του μέσω του μητρικού σωλήνα.

Ταυτόχρονα στο μητρικό σωλήνα, το σπέρμα από το αρσενικό, γονιμοποιεί το ωάριο για να σχηματίσει ένα μονοκύτταρο ζυγώτη.

Μετά από λίγες μέρες ταχείας διαίρεσης των κυττάρων, μια σφαίρα κυττάρων που ονομάζεται μορίδιο σχηματίζεται. Το μορίδιο σχηματίζει μια κοίλη σφαίρα κυττάρων που ονομάζεται βλαστοκύτταρο και λαμβάνει χώρα εμφύτευση, η εμβρυϊκή ανάπτυξη αρχίζει αμέσως.

Η κανονική διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 40 εβδομάδες από την πρώτη ημέρα του τελευταίου κύκλου των ασθενών.

Η εγκυμοσύνη περιγράφεται συχνά σε τρίμηνα, με κάθε τρίμηνο να διαρκεί 13 εβδομάδες ή τρεις ημερολογιακούς μήνες.
  •   Το πρώτο τρίμηνο αποτελείται από τους μήνες 1 – 3 ή τις εβδομάδες 1-15
  •  Το δεύτερο τρίμηνο αποτελείται από τους μήνες 4 – 6 ή τις εβδομάδες 16-27
  •  Το τρίτο τρίμηνο περιλαμβάνει τους μήνες 7 – 9 ή τις εβδομάδες 28-40

Καθώς ο Χρόνος περνάει

Πλακούντας

Ο πλακούντας σχηματίζεται περίπου δεκατέσσερις ημέρες μετά την ωορρηξία, είναι ένα δισκοειδές όργανο που αποτελείται από σύμπλεξη εμβρυϊκών και μητρικών ιστών, είναι το όργανο της ανταλλαγής θρεπτικής ουσίας μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου.

Ο πλακούντας είναι κρίσιμος για την εμβρυϊκή ανάπτυξη και είναι υπεύθυνος για τα ακόλουθα:

1. Μεταφορά αερίων: Τη διάχυση οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα μέσω της μεμβράνης του πλακούντα και είναι παρόμοια με την ίδια διάχυση που συμβαίνει στους πνεύμονες. Το διαλυμένο Ο2 στο μητρικό αίμα διαχέεται στην εμβρυϊκή κυκλοφορία. Το διοξείδιο του άνθρακα διαχέεται από το εμβρυϊκό αίμα πίσω στο μητρικό αίμα.

2. Μεταφορά θρεπτικών συστατικών: Οι άλλες μεταβολικές ουσίες που χρειάζεται το έμβρυο, διαχέονται στο εμβρυϊκό αίμα με τον ίδιο τρόπο όπως και το Ο2. Ο πλακούντας επίσης απορροφά ενεργά ορισμένα θρεπτικά συστατικά από τη μητρική κυκλοφορία.

Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν:

  • Γλυκόζη
  • Λιπαρά οξέα
  • Κάλιο
  • Νάτριο
  • Χλωριούχο
3. Αποβολή των αποβλήτων : Τα απόβλητα διαχέονται από την εμβρυϊκή έως τη μητρική κυκλοφορία και εκκρίνονται με τα απόβλητα της μητέρας. Αυτά τα απόβλητα είναι:
  • ουρία
  • ουρικό οξύ
  • κρεατινίνη
4. Παραγωγή ορμονών : Ο πλακούντας γίνεται προσωρινός ενδοκρινικός αδένας με την έκκριση οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτό βοηθά στην προετοιμασία του σώματος των μητέρων και του εμβρύου για τοκετό.
5. Δημιουργία φραγμού: Ο πλακούντας σχηματίζει φραγμό στις επιβλαβείς ουσίες καθώς και στις χημικές ουσίες στην κυκλοφορία της μητέρας. Ο πλακούντας είναι επιλεκτικός και προστατεύει μόνο το έμβρυο από ορισμένες βλαβερές ουσίες, άλλες μπορούν εύκολα να διασχίσουν το φράγμα.

Ομφάλιος λώρος

 

Ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τον πλακούντα με το έμβρυο αποτελείται από μία ομφαλική φλέβα και δύο αρτηρίες και είναι παρόν από την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης έως τον τοκετό. Η φλέβα φέρει οξυγονωμένο αίμα προς το έμβρυο, οι αρτηρίες επιστρέφουν το αίμα από το έμβρυο στη μητέρα.

Αμνιακός Σάκος

 

Ενώ ο πλακούντας παρέχει θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο και βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων, ο αμνιακός σάκος, ο οποίος αποτελείται από μεμβράνες που καλύπτουν το έμβρυο, παρέχει προστασία. Ο αμνιακός σάκος γεμίζει με αμνιακό υγρό που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το έμβρυο και να παρέχει ένα περιβάλλον που είναι βέλτιστο για την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Ένας όγκος μέχρι ενός λίτρου αμνιακού υγρού διατηρείται από την έκκριση ούρων από το έμβρυο, καθώς και από την κατάποση του αμνιακού υγρού.

Τοκετός

Ο κύριος στόχος σας κατά την αξιολόγηση μιας εγκύου ασθενούς είναι να διαπιστώσετε εάν η δυσφορία της σχετίζεται με τις ωδίνες του τοκετού και αν ναι, η γέννα είναι επικείμενη;
  • Προετοιμάστε τα απαραίτητα εργαλεία
  • Εξετάστε εάν φαίνεται το κεφάλι του μωρού
  • Αισθανθείτε για συσπάσεις της μήτρας
  • Πάρτε τα βασικά ζωτικά σημεία

Τα στάδια του τοκετού

Στάδιο Ι : (Διαστολή τραχηλικού στομίου) Οι κανονικές συσπάσεις, το άνοιγμα και η βαθμιαία διαστολή του τραχήλου, καταλήγουν σε πλήρως διεσταλμένο τράχηλο (10 cm). Διαρκεί: 12-16 ώρες για την έγκυο που γεννά για πρώτη φορά, 5-7 ώρες γι’ αυτήν που έχει γεννήσει ξανά
Στάδιο ΙΙ : (εξώθηση) Πλήρης διαστολή. Η περίοδος κατά την οποία το έμβρυο πιέζεται από τις συστολές της μήτρας, σπρώχνεται προς τα έξω και γεννιέται! . Η σκηνή διαρκεί 80 λεπτά για την έγκυο που γεννά για πρώτη φορά, 30 λεπτά γι’ αυτήν που έχει γεννήσει ξανά
Στάδιο III : (υστεροτοκία) Ο χρόνος μεταξύ γέννησης και μετά τον τοκετό. Μέσος χρόνος 5 έως 30 λεπτά.

Κατά την αξιολόγηση της ασθενούς για συμπτώματα της γέννας, φροντίστε να κάνετε τα σωστά ερωτήματα:

1. Καταγράψτε το πλήρες όνομά της και την ηλικία της

2. Ποια είναι η αναμενόμενη ημερομηνία της γέννας;
3. Είναι αυτή η πρώτη εγκυμοσύνη;
4. Είχε προγεννητική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
5. Πότε άρχισαν οι πόνοι της γέννας;
6. Υπήρξε μια απότομη ροή υγρού ή αισθάνθηκε μουσκεμένη (σπάσιμο των νερών) ή υπάρχει αίμα;
7. Η ασθενής αισθάνεται την ανάγκη να πιέσει;
8. Η ασθενής αισθάνεται την ανάγκη να αφοδεύσει;
Ποτέ μην επιτρέπετε σε μία ετοιμόγεννη που αισθάνεται ωδίνες τοκετού να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
Κατά τη διάρκεια της γέννας, η μητέρα θα παρουσιάσει συσπάσεις της μήτρας που βοηθούν τον τράχηλο της μήτρας να διασταλεί και να ωθήσει το έμβρυο από τη μήτρα στο κανάλι γέννησης. Οι συστολές εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, που κυμαίνονται από 30 λεπτά αρχικά έως 1 λεπτό, καθώς πλησιάζει η επικείμενη γέννα. Οι συσπάσεις ή οι πόνοι διαρκούν από 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό, εάν ο πόνος είναι συνεχής ή παρατεταμένος, εξετάστε άλλες αιτίες του πόνου.
Εάν τα σημεία και τα συμπτώματα σας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι η έγκυος μπορεί να βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του τοκετού
Εκθέστε την κοιλιά και την περιοχή των γεννητικών οργάνων, ενώ είστε διακριτικοί, επαγγελματίες και ήρεμοι.

Οι συστολές που συμβαίνουν σε διάστημα 2 λεπτών η μία από την άλλη προειδοποιούν ότι η γέννα είναι επικείμενη.

Οι προετοιμασίες θα πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος διάρκειας για το τελευταίο στάδιο της γέννας, κάθε ετοιμόγεννη είναι διαφορετική, ειδικά αυτές που δεν είναι η πρώτη τους γέννα.

Να είστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε!

Λάβετε υπόψη, όμως, ότι η πρώτη γέννα συνήθως διαρκεί αρκετές ώρες.
Οι μητέρες που έχουν γεννήσει προηγουμένως, συχνά γνωρίζουν πότε είναι έτοιμες να γεννήσουν.
Η γέννα τείνει να είναι μικρότερη σε κάθε επόμενη γέννα.
Εξετάστε τη μεταφορά της μητέρας εάν η γέννα δεν πραγματοποιηθεί εντός 20 λεπτών από τη στιγμή που εμφανίζονται συσπάσεις που απέχουν 2-3 λεπτά.
Ελέγξτε οπτικά για το αν φαίνεται το κεφάλι του μωρού, για αιμορραγία ή άλλα σημάδια έκτακτης ανάγκης που μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στον τοκετό.

Κατά την αξιολόγηση της μητέρας, λάβετε υπόψη τα τέσσερα σημάδια επικείμενης γέννας:

  • Αν φαίνεται το κεφάλι του μωρού
  • Συσπάσεις <2 λεπτά
  • Πληρότητα ορθού (που χρειάζεται για να υπάρξει κίνηση του εντέρου)
  • Αίσθημα της εγκύου ότι πρέπει να πιέζει

Μόλις διαπιστώσετε ότι υπάρχει άμεση γέννα, θα πρέπει να προετοιμάσετε τα εξής:

  • Ζητήστε μια παραϊατρική μονάδα
  • Βάλτε αποστειρωμένα γάντια, ποδιά και προστασία των ματιών
  • Θέση μητέρας με την πλάτη της, με τα πόδια ανεβασμένα
  • Παροχή συμπληρωματικού οξυγόνου
  • Προετοιμάστε τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν
  • Προετοιμάστε την αμπού μωρού

Γέννες που δεν μπορούν να παραδοθούν με επιτυχία στον τομέα:

  • Μια γέννα μεμονωμένων άκρων
  • Πρόπτωση του ομφάλιου λώρου

Γέννες που μπορούν να παραδοθούν με επιτυχία στον τομέα:

  • Κανονική εμφάνιση κεφαλής (αρχικά)
  • Ομφάλιος λώρος γύρω από το λαιμό του εμβρύου *
  • Δυστοκία ώμου *
  • Ο πισινός πρώτα*
  • Διπλό πέλμα *

Ευρήματα που δείχνουν πιθανή ανάγκη αναζωογόννησης νεογνών:

  • Η έγκυος δεν έχει λάβει προηγούμενη προγεννητική φροντίδα
  • Μια πρόωρη γέννα
  • Γέννα που προκαλείται από τραύμα
  • Πολλαπλή γέννα
  • Ιστορικό προβλημάτων εγκυμοσύνης (δηλαδή, αποκόλληση του πλακούντα και ισχιακή προβολή)
  • Γέννα που προκαλείται από την παράνομη χρήση ναρκωτικών (κυρίως ναρκωτικών) και αλκοόλ
  • Η παρουσία μηκωνίου στο αμνιακό υγρό όταν σπάνε τα νερά

Το μηκώνιο είναι το πρώτο κόπρανο των νεογνών, συνήθως συμβαίνει αμέσως μετά τη γέννηση. Σε μερικές περιπτώσεις, όταν η εγκυμοσύνη έχει υπερβεί την πιθανή ημερομηνία τοκετού ή όταν το έμβρυο δυσχερεί κατά τη διάρκεια της γέννας, τότε αφοδεύει και προκαλεί την ανάμειξη του μηκωνίου με το αμνιακό υγρό.

Η παρουσία μηκωνίου στο αμνιακό υγρό φαίνεται πως αποτελεί σημείο δυσχέρειας του εμβρύου και χρήζει άμεσης αναρρόφησης. Επίσης, ο έλεγχος των αεραγωγών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων για το νεογέννητο.

 

Βοηθώντας στη γέννα

Όταν βοηθάμε τη μητέρα να γεννήσει το μωρό της, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η γέννηση του παιδιού είναι ένα φυσικό γεγονός και στις περισσότερες περιπτώσεις, είμαστε ακριβώς εκεί για να «πιάσουμε τη μπάλα».

Εάν η έγκυος βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της γέννας, ο αμνιακός σάκος έχει συνήθως σπάσει, αποβάλλοντας το καθαρό αμνιακό υγρό που έχει προστατεύσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο καθ ‘όλη την εγκυμοσύνη.

Ο αμνιακός σάκος δεν αρχίζει πάντα να διαρρηγνύεται αρχικά, ο παραϊατρικός μπορεί να τον διαπεράσει με ένα γαντοφορεμένο χέρι όταν το κεφάλι παρουσιάζεται από το κανάλι γέννησης.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει το σάκο από τη μύτη και το στόμα του νεογέννητου γιατί για πρώτη φορά το μωρό θα τα χρειαστεί για να αναπνεύσει.

Οδηγίες τοκετού

1. Ενθαρρύνετε τη μητέρα να αναπνεύσει βαθιά ανάμεσα στις συσπάσεις και να πιέσει με συσπάσεις.
2. Καθώς εμφανίζεται το κεφάλι του μωρού, στηρίξτε το με ελαφριά πίεση πάνω στο περίνεο και στηρίξτε απαλά το κεφάλι του καθώς αυτό εξέρχεται για να αποφύγετε μια ”εκρηκτική” γέννηση και να αποτρέψετε τραυματισμούς.
3. Εάν ο αμνιακός σάκος εξακολουθεί να είναι άθικτος, σπάστε τον με ένα δάκτυλο για να αφήσετε το αμνιακό υγρό να διαρρεύσει.
Σημειώστε το χρώμα και το χαρακτήρα του αμνιακού υγρού: Το φυσιολογικό υγρό είναι διαυγές ή χρώματος αχύρου. Το μηκώνιο στο υγρό παράγει μια χρωματισμένη, αποχρωματισμένη ή παχύρρευστη σούπα μπιζελιού η οποία πρέπει να καταγράφεται και να διατηρείται.
4. Μόλις εμφανιστεί το κεφάλι του μωρού, αναρροφήστε το στόμα και τα ρουθούνια με μια σύριγγα βολβών. Απομακρύνετε τον αέρα από τη σύριγγα προτού εισαγάγετε, τοποθετήστε τη σύριγγα όχι περισσότερο από μία ίντσα στο στόμα και όχι περισσότερο από ½ ίντσα σε κάθε ρουθούνι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν παρατηρήσετε σημάδια εισρόφησης μηκωνίου, μην διεγείρετε το βρέφος πριν αναρροφήσετε το στόμα και τη μύτη. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η αναρρόφηση κοπράνων που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία

5. Εάν ο ομφάλιος λώρος είναι τυλιγμένος γύρω από το λαιμό του μωρού, σπρώξτε το απαλά πάνω από το κεφάλι χωρίς να ασκήσετε κάποια δύναμη! Εάν ο λώρος είναι πολύ σφιχτός για να γλιστρήσει πάνω από το κεφάλι, εφαρμόστε σφιγκτήρες ομφάλιου λώρου και κόψτε το λώρο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σφίξτε και κόψτε τον ομφάλιο λώρο μόνο εάν έχει βγει το κεφάλι του μωρού και βρίσκεται σε θέση που σας επιτρέπει να διαχειριστείτε τον αεραγωγό.

6. Ενθαρρύνετε τη μητέρα να ωθήσει. Υποστηρίξτε το κεφάλι του μωρού καθώς γεννιέται.

Προσοχή, τα μωρά γλιστράνε!

7. Αφήστε το μωρό να έρθει με το δικό του ρυθμό. Οι μόνες παρεμβάσεις που ίσως πρέπει να κάνετε είναι να τραβήξετε απαλά τους ώμους του μωρού (έναν κάθε φορά) έτσι ώστε να μπορέσουν να συμπιεστούν μέσα από το άνοιγμα του κόλπου. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να απαιτείται κατά τη διάρκεια μιας κανονικής γέννησης. Για να βοηθήσετε στην παράδοση του πρόσθιου ώμου, εφαρμόστε απαλή πίεση προς τα κάτω στον ώμο, ενώ στηρίζετε συνεχώς το κεφάλι του νεογέννητου.
8. Μόλις παρέλθει ο πρόσθιος ώμος, εφαρμόστε απαλή πίεση προς τα πάνω για να βοηθήσετε στην εμφάνιση του οπίσθιου ώμου.
9. Όταν οι δύο ώμοι έχουν εμφανισθεί, να είστε έτοιμοι για την άμεση εμφάνιση του υπόλοιπου σώματος. Τα νεογέννητα μωρά είναι ολισθηρά και χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί.
10. Ενθαρρύνετε το νεογέννητο να αναπνεύσει κτυπώντας τα πόδια, αν είναι απαραίτητο.
11. Σε περίπτωση που σταματήσουν οι παλμοί, σφίξτε το λώρο τοποθετώντας έναν σφιγκτήρα περίπου 8-10 ίντσες από το μωρό. Τοποθετήστε ένα δεύτερο σφιγκτήρα περίπου 2 ίντσες από το πρώτο, στη συνέχεια κόψτε το λώρο μεταξύ των σφιγκτήρων. Μην κόβετε ή σφίγγετε ένα λώρο που εξακολουθεί να πάλλεται. Εφαρμόστε ένα σφιγκτήρα ή δέστε περίπου 10 ίντσες από το μωρό. Αυτό αφήνει αρκετό λώρο για τους παραϊατρικούς και το νοσοκομειακό προσωπικό για να ξεκινήσουν τις IV γραμμές.

Σημείωση:  Μη δένετε, σφίγγετε ή κόβετε τον ομφάλιο λώρο σε ένα μωρό που δεν αναπνέει, εκτός εάν ο λώρος βρίσκεται γύρω από το λαιμό του μωρού. 

12. Αναρροφήστε το στόμα και τα ρουθούνια του μωρού εάν το νεογέννητο δεν αναπνέει ή έχει αναπνευστική δυσχέρεια.
13. Στεγνώστε και τυλίξτε το μωρό σε μια ζεστή κουβέρτα και καλύψτε το κεφάλι του. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για ένα νεογέννητο μωρό είναι να γίνει υποθερμικό και υπογλυκαιμικό καθώς προσπαθεί να διατηρηθεί ζεστό.
14. Τοποθετήστε το νεογέννητο στο πλάι για να διευκολύνετε την αποστράγγιση των εκκρίσεων.
15. Εκτελέστε μια αξιολόγηση APGAR σε 1 λεπτό και 5 λεπτά μετά τη γέννα.

Κανονικά ζωτικά για νεογέννητα:

  • Ζωτικά σημάδια:
    • Θερμοκρασία (ικανό να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία σώματος σε κανονικό περιβάλλον δωματίου)
    • Παλμός (συνήθως 120 έως 160 παλμούς ανά λεπτό στη νεογέννητη περίοδο)
    • Ρυθμός αναπνοής (συνήθως 40 έως 60 αναπνοές ανά λεπτό στη νεογέννητη περίοδο)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
Για πρόωρες γέννες, παρέχετε στο βρέφος οξυγόνο χορηγώντας οξυγόνο στο πρόσωπο του βρέφους. Προστατέψετε το βρέφος για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς και από την επαφή ή την εκπνοή από άλλους που ενδέχεται να μεταδώσουν λοιμώξεις.


Apgar

Το APGAR Testing and Scoring αποδίδεται στα πρώτα λεπτά μετά τη γέννηση για να βοηθήσει στην αναγνώριση των μωρών που έχουν δυσκολία στην αναπνοή ή έχουν πρόβλημα που χρειάζεται περαιτέρω φροντίδα. Το μωρό ελέγχεται σε ένα λεπτό και πέντε λεπτά μετά τη γέννηση για καρδιοαναπνευστικά ποσοστά, μυϊκό τόνο, αντανακλαστικά και χρώμα.

Κάθε τμήμα / κατηγορία μπορεί να έχει βαθμολογία 0, 1 ή 2, με 10 μονάδες το μέγιστο. Συνολικό σκορ 10 σημαίνει ότι το μωρό βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Σχεδόν όλα τα μωρά βαθμολογούνται μεταξύ οκτώ και δέκα, με ένα ή δύο σημεία να αφαιρούνται για τα μπλε χέρια και τα πόδια λόγω της ανώριμης κυκλοφορίας. Εάν ένα μωρό έχει μία δύσκολη γέννα, αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη βαθμολογία Apgar.

Σημείωση: Τα αποτελέσματα Apgar 3 ή λιγότερο, συχνά σημαίνουν ότι ένα μωρό χρειάζεται άμεση προσοχή και φροντίδα.

Φροντίδα του νεογέννητου μετά τη γέννηση:

Μόλις το σώμα παραδώσει το μωρό θα πρέπει να ξεκινήσει να αναπνέει από μόνο του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αλλά αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια αιωνιότητα, να είστε υπομονετικοί και ήρεμοι!

Αν η αναπνοή δεν ξεκινά αυθόρμητα, πρέπει να το διεγείρετε τρίβοντας το νεογνό στην πλάτη ή χτυπώντας τα δάχτυλά σας στα πέλματα των ποδιών.
Εάν το νεογέννητο δεν αρχίσει να αναπνέει αποτελεσματικά μέσα σε 10 – 15 δευτερόλεπτα από τη διέγερση, χρησιμοποιήστε Αμπού  για να αερίσετε, ακριβώς για να προκαλέσετε το στήθος να αυξηθεί.
Εάν μετά από 30 δευτερόλεπτα υποβοηθούμενου αερισμού δεν υπάρχει απόκριση και ο καρδιακός ρυθμός είναι <60 κτύπους / λεπτό, αρχίστε CPR και ζητήστε βοήθεια για ALS.
Κρατήστε το νεογέννητο ζεστό στεγνώνοντάς το και στη συνέχεια τυλίξτε το σε θερμαινόμενες κουβέρτες. Αφού ο ομφάλιος λώρος συσφιχθεί και κοπεί, καλύψτε το κεφάλι του μωρού για να διατηρήσετε τη θερμότητα του σώματος. Προσέξτε γιατί ένα βρεγμένο μωρό είναι πολύ ολισθηρό. Επαναλάβετε την αναρρόφηση της μύτης και του στόματος, αν χρειαστεί.
Θυμηθείτε να ελέγξετε την βαθμολογία APGAR στο 1 και 5 λεπτά.
Κρατήστε τη μητέρα και το μωρό ασφαλές και ζεστό, τοποθετήστε το τυλιγμένο μωρό στο θώρακα της μητέρας για ζεστασιά, μεταφέροντάς τους στην πλησιέστερη κατάλληλη εγκατάσταση. Προετοιμαστείτε για  την αποκόλληση του πλακούντα περίπου 20 λεπτά μετά την γέννηση του νεογνού.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η μητέρα μπορεί να είναι ο πιο σοβαρός ασθενής μετά από μια κανονική γέννα. Η αιμορραγία μετά τον τοκετό μπορεί να σκοτώσει. Δώστε έμφαση στο ότι η μητέρα μπορεί να είναι ο πιο σοβαρός ασθενής.

Η αιμορραγία μετά τον τοκετό μπορεί να σκοτώσει!

Κοιλιακό μασάζ της μήτρας της μητέρας μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η αιμορραγία μετά τον τοκετό. Είναι επώδυνο για τις περισσότερες μητέρες να το βιώσουν αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά παρόλα αυτά είναι απαραίτητο σε περίπτωση υπερβολικής αιμορραγίας.
 Εάν η αιμορραγία είναι υπερβολική και το μασάζ αποτύχει να επιβραδύνει ή να σταματήσει την αιμορραγία, ξεκινήστε χορήγηση υγρών και φαρμάκων για να βοηθήσουν στον έλεγχο της απώλειας αίματος.

Πηγή: https://medictests.com/quick-dirty-guide-childbirth1/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ