Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ δεν είναι προετοιμασμένοι για καρδιακά επείγοντα περιστατικά στην εργασία, σύμφωνα με νέες έρευνες μεταξύ εργαζομένων και υπευθύνων για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας.
Οι έρευνες, οι οποίες ανατέθηκαν από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα, αποκάλυψαν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση πάνω στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και στις πρώτες βοήθειες και οι μισοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (ΑΕΑ) στη δουλειά τους.
Υπάρχουν περίπου 10.000 καρδιακές ανακοπές στο χώρο εργασίας κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
Οι χώροι εργασίας κάνουν καλύτερη δουλειά για την προώθηση της υγείας της καρδιάς μέσω της διακοπής του καπνίσματος, των συνδρομών σε γυμναστήρια και των πιο υγιεινών τροφών, δήλωσε ο Peter Fromm, R.N., διαχειριστής στο South Nassau Communities Hospital Center for Cardiovascular Health στο Oceanside της Νέας Υόρκης. Αλλά είναι καιρός οι χώροι εργασίας να προετοιμαστούν επίσης για να σώσουν τις ζωές των εργαζομένων και των πελατών, είπε.
Σε δύο ξεχωριστές διαδικτυακές έρευνες, περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς ερωτήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2017.
Μεταξύ 2.000 εργαζομένων σε εταιρικά γραφεία, στη φιλοξενία, στην εκπαίδευση και στη βιομηχανία/εργασία:
Το 55% δεν μπορεί να λάβει εκπαίδευση πρώτων βοηθειών ή ΚΑΡΠΑ και ΑΕΑ από τον εργοδότη του.
Εάν υπάρχει διαθέσιμη εκπαίδευση, συχνά είναι είτε ΚΑΡΠΑ είτε πρώτες βοήθειες, όχι και τα δύο.
Οι μισοί από τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ δεν μπορούν να εντοπίσουν έναν ΑΕΑ στην εργασία τους.
Στον κλάδο της φιλοξενίας, το 66% των εργαζομένων δεν μπορούν να εντοπίσουν έναν ΑΕΑ.
Μεταξύ περισσότερων από 1.000 υπευθύνων ασφάλειας σε κλάδους που διέπονται από την αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, το ένα τρίτο δήλωσε ότι η εκπαίδευση προσφέρεται μόνο μετά από ένα περιστατικό στο χώρο εργασίας.
Μεταξύ των άλλων ευρημάτων:
Το ένα τρίτο ανέφερε ότι σώθηκαν ζωές στο χώρο εργασίας ή στο σπίτι λόγω της εκπαίδευσης σε θέματα πρώτων βοηθειών, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και ΑΕΑ στο χώρο εργασίας.
Τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι οι τραυματισμοί στο χώρο εργασίας ή οι ιατρικές παθήσεις αντιμετωπίστηκαν με βάση την εκπαίδευση.
Περισσότερο από το ένα τρίτο θεώρησε ότι θα ήταν πολύτιμο να γίνεται εκπαίδευση περισσότερο από κάθε δύο χρόνια (η τρέχουσα απαίτηση).
Παρόλο που περίπου το 45% των νεότερων εργαζομένων έλαβαν εκπαίδευση για πρώτες βοήθειες, ΚΑΡΠΑ ή ΑΕΑ, ήταν λιγότερο πιθανό να το κάνουν σε σχέση με τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.
“Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι αυτοί οι ανεκπαίδευτοι εργαζόμενοι μπορεί να βασίζονται στους ανεκπαίδευτους συναδέλφους τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αφήνοντας στους εργαζόμενους μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας”, δήλωσε ο Michael Kurz, M.D., αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Επειγόντων Περιστατικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, σε δελτίο τύπου.
Η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών διδάσκει στους ανθρώπους να παρέχουν άνεση και να μειώνουν την πιθανότητα περαιτέρω τραυματισμού, δήλωσε ο Fromm. Όταν η καρδιά σταματά, η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση είναι απαραίτητη για την άντληση αίματος πλούσιου σε οξυγόνο στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα. Στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας ΑΕΑ για να επαναφέρει την καρδιά σε φυσιολογικό ρυθμό. Η εκπαίδευση εξοικειώνει τους ανθρώπους με τους ΑΕΑ , αλλά οι ίδιες οι συσκευές είναι “πρακτικά ασφαλείς”, είπε.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άνθρωποι περνούν το ένα τρίτο της ζωής τους στην εργασία τους, το να μάθουν να αντιμετωπίζουν έναν τραυματισμό ή να σώζουν μια ζωή έχει νόημα, δήλωσε ο Fromm.
“Δεν το χρωστάτε [στους συναδέλφους και τους πελάτες] να ξέρετε τι να κάνετε αν τους συμβεί κάτι, ειδικά μια καρδιακή ανακοπή;” είπε.
Ο Fromm βρίσκει ιδιαίτερα ανησυχητική την έλλειψη εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τους ΑΕΑ στον κλάδο της φιλοξενίας.
“Ο κλάδος της φιλοξενίας έχει την ευθύνη να φροντίζει τους επισκέπτες. Ένας ΑΕΑ δεν έχει καμία χρησιμότητα αν δεν ξέρεις πού βρίσκεται και δεν μπορείς να τον πας σε κάποιον που τον χρειάζεται μέσα σε λίγα λεπτά”, δήλωσε.
Οι έρευνες διεξήχθησαν από την Edelman Intelligence και την EHS Daily Advisor.
Πηγή: https://news.heart.org/americans-unprepared-for-workplace-cardiac-emergencies/
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ