Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
Η βασική ψυχολογική υποστήριξη (στα αγγλικά basic psychological support από την οποία το ακρωνύμιο BPS) είναι ένα πρωτόκολλο πρώτων βοηθειών που έχει σχεδιαστεί και για περιστασιακούς διασώστες και αποτελείται από μια σειρά συμπεριφορών και ελιγμών που στοχεύουν στην άμεση αντιμετώπιση ενός ατόμου με συμπτώματα και σημεία κρίσης πανικού ή/και διαταραχών από οξύ άγχος. Ο διασώστης δεν είναι απαραίτητα γιατρός, ψυχολόγος ή άλλο πρόσωπο υγείας, αλλά μπορεί να είναι οποιοσδήποτε πολίτης.
Για να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση παρουσίας κρίσης πανικού, ο διασώστης πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσει τα αίτια, τα κύρια χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα αυτών των κρίσεων, επομένως απαιτείται προετοιμασία, αν και βασικά, η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία.
Η βασική ψυχολογική βοήθεια ΔΕΝ είναι ιατρική, ψυχολογική ή ψυχοθεραπευτική παρέμβαση αλλά διαμορφώνεται ως μια ακολουθία απλών ενεργειών με τη λειτουργία παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε όσους υποφέρουν από αυτές τις κρίσεις, ενώ περιμένουν (και διευκολύνουν την πιθανή παρέμβαση) ειδικής και ιατρικής βοήθειας.
Φάσεις βασικής ψυχολογικής βοήθειας
Η βασική ψυχολογική υποστήριξη αποτελείται από επτά φάσεις:
- ασφάλεια
- επικοινωνία
- προκαταρκτική αξιολόγηση
- εκτίμηση
- παρέμβαση
- επανεκτίμηση
- ανάλυση
Θα πρέπει να γνωρίζετε
Για πολλά χρόνια, σε όλο τον κόσμο, το Basic Life Support (BLS) θεωρείται το πιο κοινό πρωτόκολλο παρέμβασης, χάρη στο οποίο έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.
Η επιτυχία αυτής της τεχνικής πρώτων βοηθειών, όσον αφορά τα αποτελέσματα και τη διάδοση, αποδίδεται στην απλότητα της παρέμβασης και στο γεγονός ότι οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων μη εκπαιδευμένων ατόμων, μπορεί να τη μάθει και να τη χρησιμοποιήσει.
Η αρχή ότι κάθε άνθρωπος μπορεί ουσιαστικά να σώσει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου ήταν μια πραγματική επανάσταση, όχι μόνο στον ιατρικό τομέα, αλλά και από κοινωνική άποψη, ωστόσο ιστορικά δεν έγινε η ίδια επανάσταση στο πεδίο της ψυχολογικής βοήθειας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ψυχικός πόνος είναι μια ανησυχητική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, εμφανίζοντας εντυπωσιακούς και σταθερά αυξανόμενους αριθμούς. Η κρίση πανικού, ειδικότερα, είναι ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο στον πληθυσμό: η παροχή βασικών πρώτων βοηθειών σε ένα άτομο που βιώνει κρίση πανικού στην οξεία φάση της είναι σίγουρα μια σημαντική ενέργεια, ωστόσο, χωρίς επαρκή εκπαίδευση, η παρεχόμενη βοήθεια μπορεί να είναι αναποτελεσματική ή ακόμη και αντιπαραγωγική.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το BPS σχεδιάστηκε ως πρωτόκολλο παρέμβασης για διασώστες βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία και αποτελείται από απλές διαδικασίες και συμπεριφορές που στοχεύουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση της κρίσης πανικού και των διαταραχών από οξύ άγχος, εν αναμονή εξειδικευμένων επιχειρήσεων διάσωσης.
Ένα πρωτόκολλο σχεδιασμένο για όλους, εύκολο στη μάθηση και εύχρηστο, το οποίο στοχεύει να παρέχει στους πολίτες ορισμένες απλές δεξιότητες αλλά με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο και που αντιπροσωπεύουν μια πραγματική καινοτομία στον τομέα της διεθνούς ψυχολογίας.
ΠΗΓΗ: medicinaonline
Μετάφραση:
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ