Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Καινοτομίες στον τομέα του ασθενοφόρου

Καινοτομίες στον τομέα του ασθενοφόρου

Οι τελευταίες τεχνολογίες φέρνουν επανάσταση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Ο τομέας των ασθενοφόρων υφίσταται τεχνολογική έκρηξη, με τις νέες τεχνολογίες να ενισχύουν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια, την ανταπόκριση και την προστασία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να καταστήσουν τα ασθενοφόρα ισχυρότερα, αποτελεσματικότερα και σημαντικά ασφαλέστερα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Έξυπνα ασθενοφόρα: Συνδεσιμότητα και αποτελεσματικότητα

Το έξυπνο ασθενοφόρο ή τα έξυπνα ασθενοφόρα είναι μια ανατρεπτική καινοτομία. Αυτά τα οχήματα είναι ενσωματωμένα με τεχνολογίες όπως το 5G και συνδεδεμένες συσκευές, επιτρέποντας στο όχημα να επικοινωνεί με το νοσοκομείο.

Για παράδειγμα, τα έξυπνα ασθενοφόρα στο Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργούν στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της O2, με λογισμικό συνεργασίας βίντεο από την Visionable και συσκευές της Samsung που επιτρέπουν σε ένα ασθενοφόρο να στέλνει δεδομένα και βίντεο απευθείας στο νοσοκομείο κατά τη μεταφορά.

Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς και τους παραϊατρικούς να λαμβάνουν υποστήριξη μέσω βίντεο από ειδικούς γιατρούς με βάση τα συμπτώματα που ανιχνεύει το ασθενοφόρο εν κινήσει.

Αυτό επιτρέπει στους παραϊατρικούς να ξεκινήσουν τη θεραπεία των ασθενών ακόμη και πριν φτάσουν στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, το 5G επιτρέπει τη μετάδοση κρίσιμων βίντεο και δεδομένων, όπως εικόνες ΗΚΓ και υπερήχων, μειώνοντας τους χρόνους διαλογής και βελτιώνοντας την ετοιμότητα του νοσοκομείου πριν από την άφιξη του ασθενούς.

Αποδοτικότητα και ασφάλεια με RFID και τηλεματική

Η ευρεία υιοθέτηση των συσκευών RFID έχει επίσης αυξήσει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών ασθενοφόρων.

Επιπλέον, οι αναφορές σε πραγματικό χρόνο που παρέχονται από την προηγμένη τηλεματική σχετικά με την κατάσταση του οχήματος επιτρέπουν στους διαχειριστές του στόλου να παρακολουθούν συνεχώς τη θέση των ασθενοφόρων και να τα κατευθύνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών.

Τα συστήματα αυτά προωθούν επίσης την ασφάλεια των ασθενών και του πληρώματος που ταξιδεύουν, παρέχοντας ζωτικά δεδομένα για την τηλεματική και τις εργασίες συντήρησης.

Μια επανάσταση στη Μαλαισία

Η εφαρμογή του πρώτου έξυπνου ασθενοφόρου 5G της Μαλαισίας είναι μια άλλη αξιοσημείωτη πρόοδος. Αυτό το ασθενοφόρο κινείται ενώ οι γιατροί στα νησιά δεν χρειάζεται να αποθηκεύουν παρατηρήσεις ή αναφορές.

Η YTL Communications και η First Ambulance Services συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός ασθενοφόρου που μπορεί να μεταφέρει διαγνωστικά και φωτογραφικά δεδομένα στους γιατρούς σε πραγματικό χρόνο.

Με το ενσωματωμένο σύστημα που βασίζεται στο Wi-Fi, εικόνες όπως υπερήχους και ηλεκτροκαρδιογραφήματα από τους γιατρούς μπορούν να μεταφέρουν οδηγίες στους τεχνικούς του ασθενοφόρου για τη θεραπεία.

Τα κρυπτογραφημένα δεδομένα που διατηρούνται από άκρο σε άκρο ακολουθούν τα πρότυπα προστασίας δεδομένων.

Καινοτομίες στα συστήματα ασφαλείας

Το σύστημα ασφαλείας είναι μια άλλη ζωτικής σημασίας πτυχή του ασθενοφόρου.

Συστήματα όπως το ACETECH AVA (Audio Voice Alert) παρέχουν ζωντανή ανατροφοδότηση στον οδηγό, βελτιώνοντας τους ελιγμούς οδήγησης και μειώνοντας τη συχνότητα των ατυχημάτων.

Η παρακολούθηση παραμέτρων όπως η ταχύτητα, οι δυνάμεις G, η χρήση φώτων και σειρήνων και οι ζώνες ασφαλείας αποτρέπουν κρίσιμα περιστατικά με όλες τις συνέπειες.

Με όλες αυτές τις νέες καινοτομίες, το σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας υφίσταται ολοένα και μεγαλύτερη εξέλιξη και μετασχηματισμό, καθιστώντας το πολύ πιο ευέλικτο, αποτελεσματικό και ασφαλές.

Η τεχνολογία έπαιξε και συνεχίζει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της προνοσοκομειακής περίθαλψης, διασφαλίζοντας ότι ο πληθυσμός λαμβάνει την απαιτούμενη βοήθεια στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Πηγές

  • https://www.medicaldevice-network.com
  • https://techwireasia.com
  • https://www.ems1.com
  • https://www.emergency-live.com/ambulance/innovations-in-the-ambulance-field/

Διαβάστε περισσότερα….

Οι τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες στα ασθενοφόρα στην Ευρώπη

Ασθενοφόρα στον κόσμο: διαφορές και ιδιαιτερότητες

Καινοτομίες στον τομέα του ασθενοφόρου

Fiat Type 2: η εξέλιξη της διάσωσης στο πεδίο της μάχης

Παιδιατρικά ασθενοφόρα: Καινοτομία στην υπηρεσία των παιδιών

Η επανάσταση των αυτόνομων ασθενοφόρων: μεταξύ καινοτομίας και ασφάλειας

 

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ