Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » 9 λάθη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

9 λάθη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

Υπάρχουν πολλές λανθασμένες ενέργειες για τις οποίες οι εκπαιδευτές θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ΚΑΡΠΑ.

Οι εκπαιδευτές Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) πρέπει να προσέχουν αυτά τα 9 κοινά λάθη εκπαίδευσης που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης

9 συμβουλές για την εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ σχετικά με το τι ΠΡΕΠΕΙ και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε:

  1. Κρατήστε τα χέρια σας όσο το δυνατόν πιο ίσια (τεντωμένα). Οι μυς των χεριών κουράζονται πολύ πιο γρήγορα από το βάρος του σώματός σας. Η διατήρηση των χεριών σε ευθεία γραμμή βοηθάει το βάρος του σώματος να οδηγήσει τη συμπίεση προς τα κάτω και να διατηρήσει το σωστό βάθος.

 

 

 

2. Τα χέρια του διασώστη πρέπει να παραμένουν σε επαφή με το στήθος του ασθενούς κατά τη διάρκεια των συμπιέσεων. Αποφύγετε την αναπήδηση, διατηρώντας την επαφή των χεριών με το θωρακικό τοίχωμα. Να θυμάστε να αποφεύγετε να “γέρνετε” πάνω στο θύμα.

 

3. Στη σωστή θέση, οι ώμοι του διασώστη βρίσκονται πάνω (κάθετα) από τον ασθενή. Αυτή η θέση διασφαλίζει ότι οι συμπιέσεις γίνονται κατ’ ευθείαν προς τα κάτω και η καρδιά συμπιέζεται μεταξύ του στέρνου και της σπονδυλικής στήλης.

 

 

4. Μην διασταυρώνετε τα χέρια σας. Για να μεγιστοποιήσετε τη δύναμη των συμπιέσεων, τα χέρια του διασώστη πρέπει να είναι ευθεία το ένα πάνω στο άλλο.

 

 

5. Η δύναμη της συμπίεσης ασκείται μέσω του σκληρού μέρους της παλάμης. Αρκετοί διασώστες στρέφουν τα δάχτυλά τους προς τα κάτω, πραγματοποιώντας  πιο πολύ μασάζ και λιγότερη συμπίεση. Ένα άλλο λάθος του χεριού που μπορούμε να δούμε εδώ είναι όταν οι διασώστες λυγίζουν τα δάχτυλα και των δύο χεριών. Τα δάχτυλα πρέπει να είναι πλεγμένα ή το ένα χέρι πάνω στο άλλο με τα δάχτυλα τεντωμένα από το στήθος του ασθενούς.

6. Η πλήρης ανάκρουση του θώρακα είναι εξίσου σημαντική με το βάθος και τον ρυθμό των θωρακικών συμπιέσεων. Ορισμένοι διασώστες θα στηριχθούν λίγο στο στήθος μεταξύ των συμπιέσεων, ειδικά καθώς επέρχεται η κόπωση. Στην εικόνα βλέπουμε ότι ο θώρακας του προπλάσματος δεν έχει επεκταθεί πλήρως μεταξύ των συμπιέσεων. Η κλίση ή η διατήρηση έστω και λίγης πίεσης στο στήθος μεταξύ κάθε συμπίεσης θα μειώσει σοβαρά την αποτελεσματικότητα της ΚΑΡΠΑ. Ο διασώστης πρέπει να πάρει όλο το βάρος του από το στήθος του ασθενούς μεταξύ κάθε συμπίεσης, ώστε ο θώρακας να αναδιπλωθεί πλήρως.

 

7. Μείνετε στο ρυθμό! Είναι τουλάχιστον 100 συμπιέσεις ανά λεπτό. Έλα, όλοι ξέρουν το Stayin’. Alive. Να θυμάστε ότι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ρυθμοί πάνω από 120 παλμούς ανά λεπτό δεν δίνουν χρόνο στην καρδιά να επαναπληρώνεται παθητικά μεταξύ κάθε συμπίεσης. Χρησιμοποιήστε ένα μετρονόμο για να παραμείνετε μεταξύ 100 και 120 συμπιέσεων ανά λεπτό. Υπάρχουν πολλοί δωρεάν ψηφιακοί μετρονόμοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο μάθημά σας.

 

 

8. Οι περισσότεροι διασώστες δεν συμπιέζουν αρκετά δυνατά. Χωρίς το κατάλληλο βάθος, οι συμπιέσεις δεν είναι αποτελεσματικές. Μερικές φορές η καλύτερη οδηγία που δίνω για τη βελτίωση των συμπιέσεων είναι να “πιέζετε όσο πιο δυνατά μπορείτε”. Δεν χρειάζεται να το ακούσουν όλοι αυτό, αλλά όταν το λέτε στο σωστό άτομο μπορεί να τον βοηθήσει να επιτύχει τουλάχιστον 5 εκατοστά.

 

9. Πολλοί άνθρωποι μιλάνε με τον τρόπο τους κατά τη διάρκεια των ενεργειών. Σε αφήνουν να μάθεις κάθε σκέψη που έχουν στο μυαλό τους. Ωστόσο, πρέπει να κάνουν τις ενέργειες, όχι να μιλούν. Δώστε οδηγίες στους μαθητές να “κάνουν αυτό που θα κάνατε” σε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περιορίστε τις προτροπές σας στις βασικές ενέργειες που θέλετε να εκτελέσει ο διασώστης. Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο και μετρήστε δυνατά, ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν πόσο χρόνο έχουν για να ολοκληρώσουν τις συμπιέσεις και τις αναπνοές.

 

 

Πηγή: https://www.emssafetyservices.com/2015/03/02/9-cpr-training-errors/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ