Η κατανόηση του πότε πρέπει να καλέσετε ασθενοφόρο, να μεταφέρετε κάποιον στο Τμήμα Επειγόντων ή στον ιατρό του είναι μια κρίσιμη απόφαση.
Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε αν είναι καλύτερο να καλέσετε ασθενοφόρο, να πάτε στα ΤΕΠ ή στον ιατρό σας
Οι πληροφορίες που ακολουθούν έχουν ως στόχο να σας βοηθήσουν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη απόφαση:
Καλείτε πάντα ασθενοφόρο εάν το θύμα είναι ηλικιωμένο άτομο, μωρό ή πολύ μικρό παιδί και ανησυχείτε σοβαρά. Επιπλέον, σημειώστε ότι τα παιδιά μπορούν συχνά να κρύβουν σοβαρά συμπτώματα και η κατάστασή τους μπορεί στη συνέχεια να επιδεινωθεί γρήγορα.
Η απόφαση που θα πάρετε θα διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.
Όπως και να έχει, θα σας συμβουλεύαμε έντονα να δώσετε αμέσως τις Πρώτες Βοήθειες και να καλέσετε ασθενοφόρο, αν υπάρχει κάποιος που:
- Φαίνεται να μην αναπνέει, έχει πόνο στο στήθος, δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή αναπνέει με περίεργο τρόπο – φαίνεται να “ρουφάει” κάτω από το θώρακα και να χρησιμοποιεί άλλους μύες για να τον βοηθήσουν να αναπνεύσει.
- Έχει σοβαρό τραυματισμό που αιμορραγεί έντονα και δεν μπορείτε να σταματήσετε με άμεση πίεση στο τραύμα.
- Είναι αναίσθητο ή δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του ή παρουσιάζει αδυναμία, μούδιασμα ή δυσκολία στην ομιλία.
- Παθαίνει επιληπτική κρίση για πρώτη φορά, ακόμη και αν φαίνεται να ανακάμπτει από αυτήν αργότερα. Θα πρέπει να καλέσετε ασθενοφόρο εάν κάποιος έχει κρίση και η κρίση διαρκεί περισσότερο από 3 λεπτά.
- Παρουσιάζει σοβαρή αλλεργική αντίδραση είναι σημαντικό να του χορηγήσετε τον αυτόματο εγχυτήρα αδρεναλίνης (αν υπάρχει) και στη συνέχεια να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο.
Για ένα παιδί ή ένα ηλικιωμένο άτομο
- Εάν έχουν υποστεί έγκαυμα και το έγκαυμα είναι αρκετά σοβαρό ώστε να πιστεύετε ότι θα χρειαστεί επίδεσμο – περιποιηθείτε το έγκαυμα κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό για 20 ολόκληρα λεπτά και καλέστε ασθενοφόρο. Συνεχίστε να ψύχετε το έγκαυμα μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου – προσέξτε για σημάδια σοκ.
- Για έναν υγιή ενήλικα – δροσίστε το έγκαυμα για 20 λεπτά – περισσότερο αν εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο και στη συνέχεια τοποθετήστε έναν επίδεσμο εγκαυμάτων ή καλύψτε το χαλαρά με μεμβράνη και μεταφέρετέ τον στα επείγοντα για ιατρική φροντίδα.
Τι να κάνετε αν κάποιος πέσει
Καλέστε ασθενοφόρο εάν κάποιος έχει πέσει από ύψος, έχει χτυπηθεί από κάτι που κινείται με ταχύτητα (όπως ένα αυτοκίνητο), έχει υποβληθεί σε κάποια μορφή χειρισμού της σπονδυλικής στήλης, έχει χτυπηθεί με δύναμη ενώ κάνει αθλήματα επαφής και υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.
Κρατήστε τον εντελώς ακίνητο και καλέστε ασθενοφόρο.
Εάν είναι ανάσκελα, αναίσθητος και αναπνέει και ανησυχείτε για τον αεραγωγό του – γυρίστε τον πολύ προσεκτικά σε θέση ανάνηψης και στη συνέχεια καλέστε ασθενοφόρο. Κάντε το αυτό με πολύ προσεκτικό κύλισμα σε θέση ανάρρωσης, χωρίς να στρίψετε τη σπονδυλική του στήλη, αν είναι δυνατόν.
Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ισχυρά σχέδια έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσετε ότι μπορείτε να φέρετε πρόσθετη βοήθεια στην αίθουσα θεραπείας σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Εάν είναι αναίσθητος και δεν αναπνέει, ξεκινήστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Για ένα παιδί ή μωρό, κάντε ένα λεπτό ΚΑΡΠΑ πριν καλέσετε ασθενοφόρο. Για έναν ενήλικα, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο και προμηθευτείτε έναν AEΑ, εάν υπάρχει διαθέσιμος.
Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν θα σας δουν πιο γρήγορα στα τμήματα επειγόντων αν φτάσετε με ασθενοφόρο. Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο φτάνετε εκεί, κατά την άφιξή σας θα σας κάνει ταξινόμηση ένας νοσηλευτής.
Πηγαίνετε κάποιον κατευθείαν στο ΤΕΠ αν έχει:
Πυρετό και είναι ληθαργικός.
Σοβαρό κοιλιακό άλγος
Ένα κόψιμο που ανοίγει ή χάνει πολύ αίμα, αν έχει ακρωτηριαστεί κάποιο δάχτυλο ή αν υπάρχει κάτι ενσφηνωμένο στην πληγή.
Τραυματισμός στο πόδι ή στο χέρι και δεν μπορεί να κινήσει το άκρο.
Κατάπιε δηλητήριο ή δισκία και δεν παρουσιάζει καμία ανεπιθύμητη ενέργεια.
Επικοινωνήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό
Για λιγότερο σοβαρές και μη απειλητικές για τη ζωή ιατρικές ανησυχίες, επικοινωνήστε με τον γενικό σας ιατρό
Το πιο σημαντικό – εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Εάν ανησυχείτε σοβαρά, δώστε τις Πρώτες Βοήθειες και ζητήστε γρήγορα ιατρική βοήθεια.
Η υπηρεσία ασθενοφόρων εξακολουθεί να είναι εκεί για εσάς.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε επικοινωνήσει με τον ιατρό σας εάν έχετε χρόνιες ή οξείες παθήσεις για τις οποίες ανησυχείτε.
Οποιαδήποτε νέα συμπτώματα, δερματικά παράπονα ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που πριν από το Covid θα σας οδηγούσε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Συγγραφέας: Emma Hammett
Πηγή: https://onlinefirstaid.com/9-signs-that-you-should-urgently-call-an-ambulance/
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ