Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε μαθητές αθλητές

Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε μαθητές αθλητές

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι μια συχνή και ανησυχητική αιτία θανάτου μεταξύ των νέων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 2.000 νέοι, φαινομενικά υγιείς άνθρωποι κάτω των 25 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Επιπλέον, κατά μέσο όρο, κάθε 3 ημέρες εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας αγωνιζόμενος αθλητής παθαίνει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Το ποσοστό επιβίωσης είναι μόνο 5-7% εάν το θύμα δεν αντιμετωπιστεί πριν από την άφιξη του ασθενοφόρου. Μελέτες δείχνουν ότι με την άμεση ΚΑΡΠΑ ή/και απινίδωση που χορηγείται μέσα σε λίγα λεπτά από την καρδιακή ανακοπή, τα ποσοστά επιβίωσης διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται, οδηγώντας σε καλύτερα νευρολογικά αποτελέσματα. Η επιβίωση εξαρτάται από τα άτομα που βρίσκονται στον τόπο του συμβάντος, τα οποία καλούν το 199, ξεκινούν ΚΑΡΠΑ και χρησιμοποιούν AEΑ το συντομότερο δυνατό.

Για το λόγο αυτό, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να διαθέτουν έναν AEΑ σε κοντινή απόσταση, μαζί με ένα σχέδιο αντιμετώπισης καρδιακής έκτακτης ανάγκης για να σώσουν τις ζωές των αθλητικών θυμάτων ανακοπής.

Τι είναι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή;

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή δεν είναι καρδιακή προσβολή. Είναι μια απειλητική για τη ζωή έκτακτη ανάγκη που συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπάει. Μπορεί να πλήξει άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων. Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με ΚΑΡΠΑ και απινίδωση.

“Από τις κύριες αιτίες θανάτου των νέων (ατυχήματα, αυτοκτονία, ανθρωποκτονία, καρκίνος και καρδιακές παθήσεις), η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι η μόνη που μπορεί να προληφθεί μέσω στρατηγικών πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης”.

Ποιοι είναι οι πιθανοί δείκτες που θέτουν τους μαθητές-αθλητές σε κίνδυνο για αιφνίδια καρδιακή ανακοπή;

Το πρώτο σύμπτωμα της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι συχνά ο θάνατος. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν ενδείξεις ή συμπτώματα, όπως

Λιποθυμία (το #1 σύμπτωμα μιας πιθανής καρδιακής πάθησης) ή επιληπτική κρίση, ειδικά αμέσως μετά την άσκηση.
Αίσθημα καρδιακού παλμού (ταχυκαρδία ή φτερούγισμα του καρδιακού παλμού)
Πόνος στο στήθος ή δυσφορία κατά την άσκηση
Υπερβολική δύσπνοια
Ζάλη
Ακραία κόπωση (κούραση) κατά τη διάρκεια της άσκησης

Αυτά τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με τη σωματική εξάντληση. Μία ανακοπή μπορεί να προληφθεί εάν τα υποκείμενα αίτια μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν.

Έλεγχος αθλητών για την πρόληψη της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής

Η  αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι ο #1 δολοφόνος των μαθητών-αθλητών και η κύρια αιτία θανάτου στις σχολικές εγκαταστάσεις. Ο έλεγχος και η εκπαίδευση είναι σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρόληψης του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νεαρούς αθλητές. Ορισμένες πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εφαρμόσει νόμους που απαιτούν την εφαρμογή πρωτοκόλλων πρόληψης της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών για τον έλεγχο και πόρων για γονείς, νέους, προπονητές και αθλητικούς διευθυντές είναι το Ίδρυμα Eric Paredes Save a Life Foundation. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο epsavealife.com για εργαλεία και πόρους για τον εντοπισμό και τον έλεγχο για τα προειδοποιητικά σημάδια της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής .

Το Maryland αναλαμβάνει δράση

Ο νόμος του Maryland, από την 1η Ιουλίου 2022, απαιτεί από κάθε γυμνάσιο και λύκειο να αναπτύσσει ένα ειδικό σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης για τη λειτουργία και τη χρήση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AEΑ) και τον εγκλιματισμό στη ζέστη, όπως ορίζεται.

Οι AEΑ απαιτούνται στα γυμνάσια και λύκεια του Maryland εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόν τον ΝΕΟ νόμο, τα σχολεία πρέπει τώρα να καταρτίσουν σχέδια δράσης για τους AEΑ που να διασφαλίζουν:

  • ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής παρέχεται επί τόπου και βρίσκεται  σε μικρή απόσταση με τα πόδια από μια αθλητική προπόνηση ή εκδήλωση σε σχολική ιδιοκτησία.
  • ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι ελεύθερα προσβάσιμος κατά τη διάρκεια όλων των σχολικών λειτουργιών.
  • όλα τα μέλη του προπονητικού προσωπικού είναι εκπαιδευμένα στη λειτουργία και τη χρήση ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.
  • ένα εκπαιδευμένο μέλος του προπονητικού προσωπικού είναι παρόν σε όλες τις αθλητικές προπονήσεις και εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου.

Τα σχέδια αντιμετώπισης καρδιακής έκτακτης ανάγκης πρέπει να αναρτώνται και να διανέμονται, να είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του σχολείου και να προβάλλονται πριν από κάθε αθλητική περίοδο. Μπορείτε να ανατρέξετε στον νέο νόμο του House Bill 836 εδώ.

AEΑ σε αθλητικούς χώρους

Ο θάνατος ενός μαθητή-αθλητή είναι πάντα ένα καταστροφικό γεγονός με καταστροφικές συνέπειες για την οικογένεια, τους συμπαίκτες, το σχολείο και την τοπική κοινότητα. Η στρατηγική τοποθέτηση απινιδωτών στο αθλητικό γήπεδο ή κοντά σε αυτό μπορεί να προσφέρει ένα μέσο έγκαιρης δράσης. Ένας προσιτός AEA, εκπαιδευμένο προσωπικό και ένα καλά εκτελεσμένο σχέδιο αντιμετώπισης καρδιακής έκτακτης ανάγκης μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης ενός νεαρού αθλητή σε περίπτωση αιφνίδιας καρδιακής κρίσης.

Πηγές του άρθρου

Πηγή: https://rescue-one.com/sudden-cardiac-arrest-in-student-athletes/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ