Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η χρήση τουρνικέτ από τους πολίτες συνδέεται με έξι φορές μείωση της θνησιμότητας του τραυματία

Η χρήση τουρνικέτ από τους πολίτες συνδέεται με έξι φορές μείωση της θνησιμότητας του τραυματία

Παρόλο που αρκετές μελέτες εξέτασαν τη χρήση τουρνικέτ σε αστικά περιβάλλοντα, το όφελος επιβίωσης για τους ασθενείς ήταν ασαφές. Ωστόσο, νέα έρευνα από το Τέξας δείχνει ότι για τους άμαχους ασθενείς με περιφερική αγγειακή βλάβη, η χρήση προνοσοκομειακών τουρνικέτ  συνδέεται με δραματικά βελτιωμένες πιθανότητες επιβίωσης.
Η νέα μελέτη – Civilian Prehospital Tourniquet Use Is Associated with Improved Survival in Patients with Peripheral Vascular Injury  – δημοσιεύθηκε πρόσφατα ως άρθρο στον Τύπο από την Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Χειρουργών (Journal of the American College of Surgeons).

Για τη μελέτη, η ομάδα έρευνας αξιολόγησε 1.026 ασθενείς με αγγειακά τραύματα των χεριών ή των ποδιών που έγιναν δεκτοί σε 11 αστικά κέντρα τραυματισμού επιπέδου Ι στο Τέξας από το 2011 έως το 2016.

Προνοσοκομειακό τουρνικέτ χρησιμοποιήθηκε στο 17,6 τοις εκατό των περιπτώσεων, αν και η χρήση του ποικίλλει ευρέως μεταξύ των κέντρων τραυματισμού, κυμαινόμενο από 62% έως 1,4%.

Ο μέσος χρόνος χρήσης τουρνικέτ σε αυτούς τους ασθενείς ήταν περίπου 77 λεπτά. Μετά από ανάλυση πολλαπλών μεταβλητών, η ομάδα στην οποία δεν χρησιμοποιήθηκε τουρνικέτ είχε σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από την ομάδα των ασθενών στην οποία χρησιμοποιήθηκε (προσαρμοσμένος λόγος πιθανοτήτων: 5,86).

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που είμαστε πραγματικά σε θέση να αποδείξουμε το όφελος επιβίωσης από τη χρήση του τουρνικέτ στον άμαχο πληθυσμό”, δήλωσε ο επικεφαλής της και συγγραφέας της μελέτης Pedro Teixeira, MD, FACS, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin, Dell Medical School.
Συνολικά, το 9,6% των ασθενών της μελέτης είχαν υποστεί ακρωτηριασμούς και σε πάνω από το ένα τρίτο αυτών των ασθενών είχε γίνει χρήση τουρνικέτ. Ωστόσο, οι ασθενείς με ακρωτηριασμό στους οποίους είχε τοποθετηθεί τουρνικέτ, είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από όσους δεν το έκαναν – 2,9% έναντι 7,9%.
Τα τουρνικέτ λειτουργούν καλύτερα όταν εφαρμόζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα στο σημείο του τραυματισμού, σημειώνει ο Dr. Teixeira.

“Το ιδανικό πρόσωπο για να εφαρμόσει το τουρνικέτ είναι το πρόσωπο που μπορεί να το κάνει το ταχύτερο δυνατόν, αμέσως μετά την αναγνώριση του τραύματος”, είπε. “Αυτό το σενάριο είναι η υψηλότερη πιθανότητα για τον ασθενή να επιβιώσει.”
Παρ’ όλο το κόστος που συνεπάγεται η διάθεση τουρνικέτ για γενική χρήση, η έρευνα του Texas Tourniquet Study Group μπορεί να βοηθήσει στο να δικαιολογηθεί αυτό το κόστος, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του American College of Surgeons.
“Είμαστε ικανοί πια να αποδείξουμε ότι τα τουρνικέτ πραγματικά κάνουν τη σημαντική δουλειά για την οποία προορίζονται και υποστηρίζουμε τις συστάσεις της εκστρατείας Stop the Bleed, συμβάλλοντας στη μείωση της θνησιμότητας από την αιμορραγία στους δρόμους της Αμερικής και αλλού”, δήλωσε ο Dr. Teixeira.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2017 στην 76η ετήσια συνάντηση της  American Association for the Surgery of Trauma (Αμερικανικής Ένωσης Χειρουργικής του Τραύματος) και του Κλινικού Συνεδρίου Οξείας Χειρουργικής στη Βαλτιμόρη.

Πηγή: https://www.trauma-news.com/2018/04/civilian-tourniquet-use-associated-with-six-fold-reduction-in-mortality/

Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ