Ναι, είναι αλήθεια ότι μουρμουρίζοντας το «Stayin’ Alive» μπορεί να βοηθήσει κατά την εκτέλεση συμπιέσεων ΚΑΡΠΑ. Η ιδέα είναι ότι θα πρέπει να κάνετε θωρακικές συμπιέσεις με ρυθμό 100 έως 120 παλμούς ανά λεπτό (BPM), και ορισμένα τραγούδια τηρούν αυτό το BMP στους ρυθμούς τους. Ακούγεται διασκεδαστικό και ίσως λίγο ανόητο, αλλά το να ακούτε το σωστό τέμπο στο μυαλό σας μπορεί να σας βοηθήσει καθώς προσφέρετε συμπιέσεις που σώζουν τη ζωή σε κάποιον. Ας εξερευνήσουμε περαιτέρω πώς η μουσική βοηθάει κατά την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ και πέντε τραγούδια για να κάνετε ΚΑΡΠΑ.
Το φαινόμενο του μετρονόμου
Αν παίζετε κάποιο όργανο, ίσως έχετε συναντήσει στο παρελθόν έναν μετρονόμο. Οι μετρονόμοι βοηθούν τους μουσικούς να διατηρούν το ρυθμό ενώ παίζουν. Το εργαλείο ρυθμίζεται σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό και το άτομο που παίζει ένα όργανο ακούει το χτύπημα του ήχου που σηματοδοτεί έναν ρυθμό ξανά και ξανά.
Ακριβώς όπως η χρήση ενός μετρονόμου όταν παίζετε μουσική, το άκουσμα μιας μελωδίας στο μυαλό σας μπορεί να σας πει πότε να κάνετε την επόμενη συμπίεση κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ. Η καταμέτρηση των συμπιέσεων είναι σημαντική και κατά τη διάρκεια του άγχους της προσπάθειας να σώσετε τη ζωή κάποιου, το τραγούδι που έχετε μόνιμα κολλημένο στο κεφάλι σας εμφανίζεται για να σας βοηθήσει.
Η μουσική ηρεμεί
Η εκτέλεση ΚΑΡΠΑ είναι αγχωτική, είτε βρίσκεστε αυτή τη στιγμή σε εκπαίδευση για πιστοποίηση είτε έχετε λάβει εκπαίδευση πριν από χρόνια και βοηθάτε τακτικά άλλους. Η πίεση για να σώσετε μια ζωή δεν μοιάζει με καμία άλλη.
Δεν υπάρχει χρόνος για να αναζητήσετε την αγαπημένη σας ηρεμιστική μουσική όταν προκύψει μια έκτακτη ανάγκη. Ωστόσο, το να ακούτε ένα τραγούδι στο μυαλό σας σας βοηθά να συγκεντρωθείτε και να παραμείνετε ήρεμοι, ειδικά αν έχετε εκπαιδεύσει το μυαλό σας να ακούει ένα συγκεκριμένο τραγούδι όταν είναι ώρα να κάνετε ΚΑΡΠΑ.
Τραγούδια με τον σωστό ρυθμό (BPM)
Μπορείτε να ψάξετε μόνοι σας για τα κατάλληλα τραγούδια που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ενώ κάνετε ΚΑΡΠΑ ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω προτάσεις. Εφόσον το τραγούδι έχει 100 έως 120 BPM, θα πρέπει να λειτουργεί καλά καθώς μετράτε τις συμπιέσεις.
«Hips Don’t Lie»
Αν δεν σας πειράζει να κοκκινίζετε ενώ σιγοτραγουδάτε το «Hips Don’t Lie» της Shakira, θα περάσετε με ευκολία τους παλμούς ανά λεπτό. Είναι ένα ομαλό και σταθερό 100 BPM και μετατρέπεται γρήγορα σε διπλό χρόνο με 200 BPM.
«Eye of the Tiger»
Αν επιλέξετε το «Eye of the Tiger», απλά θυμηθείτε να κάθεστε ακίνητοι και να εστιάζετε στο έργο σας αντί να παρασύρεστε από σκέψεις κατάκτησης του κόσμου. Είναι ένα κλασικό κομμάτι και έχει 108 BPM για να σας κρατάει σε εγρήγορση.
«Work It»
Ακούς το ρυθμό στο κεφάλι σου αυτή τη στιγμή; Το «Work It» έχει προφανή ρυθμό και με 102 BPM, είναι ιδανικό για να σας συνοδεύει καθώς κάνετε συμπιέσεις.
«What’s Going On”»
Αντισταθείτε στην παρόρμηση να τραγουδήσετε το «What’s Going On;» του Marvin Gaye καθώς κάνετε συμπιέσεις. Οι άνθρωποι μπορεί να αμφισβητήσουν τις ικανότητές σας στην ΚΑΡΠΑ αν κάνετε αυτή την ερώτηση δυνατά. Απλά σιγοτραγουδήστε το στο κεφάλι σας σε 203 BPM.
«Just Dance»
Το «Just Dance» θα σας βοηθήσει να μετρήσετε στους 119 BPM και θα ελαφρύνει το φορτίο με τους ζωηρούς στίχους και τη μελωδία του. Όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν, απλά χορέψτε (και κάντε τεχνητή αναπνοή).
Ακόμη και ως παρευρισκόμενος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα πέντε τραγούδια για να κάνετε ΚΑΡΠΑ όταν ψάχνετε τρόπο να βοηθήσετε. Αν δεν μπορείτε να κάνετε ΚΑΡΠΑ, αλλά τυχαίνει να βρίσκεστε κοντά όταν κάποιος άλλος το κάνει, αναζητήστε γρήγορα ένα από αυτά τα τραγούδια και παίξτε το γι’ αυτόν.
Πηγή: https://cpr123.com/5-heart-pounding-songs-to-do-cpr-to-besides-stayin-alive/
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ