Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Επικαιρότητα » Μελέτη: περισσότερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου στρέφονται σε μη αστυνομικούς ανταποκριτές σε συμβάντα κρίσεων ψυχικής υγείας

Μελέτη: περισσότερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου στρέφονται σε μη αστυνομικούς ανταποκριτές σε συμβάντα κρίσεων ψυχικής υγείας

Σαν Ντιέγκο – Μια νέα έκθεση διαπίστωσε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου της χώρας – συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Σαν Ντιέγκο – στρέφονται σε μη αστυνομικούς ανταποκριτές για τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών συμπεριφορικής υγείας και περιορίζουν το πότε οι αστυνομικοί μπορούν να σταματούν και να ψάχνουν άτομα.

Οι αλλαγές έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενου ελέγχου σχετικά με καταστάσεις που αφορούν κρίσεις ψυχικής υγείας που καταλήγουν σε αστυνομική βία, καθώς και τις επίμονες φυλετικές ανισότητες στους αστυνομικούς ελέγχους – τις περιστάσεις που συμβαίνουν όταν μια φυλετική ομάδα προσάγεται σε ποσοστά υψηλότερα από το ποσοστό της στον πληθυσμό.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Brennan Center for Justice, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Νέα Υόρκη που επικεντρώνεται στην ποινική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα ψήφου και άλλα θέματα δημόσιας πολιτικής.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40 τοις εκατό των 50 μεγαλύτερων υπηρεσιών επιβολής του νόμου της χώρας υιοθέτησαν προγράμματα μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουλίου 2022 που απαιτούν την αποστολή ειδικών σε θέματα συμπεριφορικής υγείας ή εκπαιδευμένων μελών της κοινότητας σε ορισμένα επείγοντα περιστατικά.

Ένα άλλο 30 τοις εκατό των υπηρεσιών δημιούργησαν προγράμματα που είτε συνδυάζουν ειδικούς – όπως παραϊατρικούς ή θεραπευτές – με αστυνομικούς είτε τους στέλνουν σε περιστατικά αντί για αστυνομικούς.

Ένα στα πέντε μεγάλα τμήματα περιόρισε επίσης πότε οι αστυνομικοί μπορούσαν να κάνουν έλεγχο κυκλοφορίας και πεζών.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πόλεις και οι πολιτείες βασίζονται εδώ και καιρό στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την επίλυση πλήθους κοινωνικών δεινών – ορισμένα από τα οποία οι αξιωματικοί και οι υπαρχηγοί δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι για να τα αντιμετωπίσουν, όπως τα επείγοντα περιστατικά ψυχικής υγείας.

Αλλά η αστυνομία είναι συχνά η μόνη πηγή άμεσης εξυπηρέτησης όσων έχουν επείγουσα ανάγκη, μια πραγματικότητα που διοχετεύει πολλούς ανθρώπους με προβλήματα συμπεριφορικής υγείας στις φυλακές, αναφέρεται στην έκθεση.

Στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο, περίπου το ένα τρίτο από τα περίπου 4.000 άτομα που φυλακίστηκαν τον Σεπτέμβριο έπαιρναν ψυχοτρόπα φάρμακα για διαταραχές ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τα αρχεία των φυλακών.

“Τόσο τα προγράμματα συν-ανταπόκρισης όσο και τα προγράμματα εναλλακτικής πρώτης ανταπόκρισης, ιδίως (Κινητές Ομάδες Κρίσεων), έχουν αποδεδειγμένα μειώσει τις άσκοπες συλλήψεις και τις επείγουσες νοσηλείες, ενώ συνδέουν τους ανθρώπους με τις κατάλληλες υπηρεσίες και τη θεραπεία που βασίζονται στην κοινότητα”, αναφέρεται στη μελέτη.

Οι κινητές ομάδες αντιμετώπισης κρίσεων της κομητείας του Σαν Ντιέγκο ήταν μεταξύ των προγραμμάτων που αναφέρονται στην έκθεση.

Οι ομάδες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021 και αποτελούνται από κλινικούς γιατρούς ψυχικής υγείας, διαχειριστές περιπτώσεων και ειδικούς σε θέματα υποστήριξης από ομοτίμους. Οι αξιωματούχοι της κομητείας λένε ότι αυτοί οι επαγγελματίες είναι σε μοναδική θέση να προσφέρουν μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε μη βίαιες καταστάσεις συμπεριφορικής υγείας, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα από εκπαιδευμένους κλινικούς ιατρούς παρά από αστυνομικούς.

Μέχρι τον Μάιο, οι ομάδες είχαν ανταποκριθεί σε σχεδόν 1.300 κλήσεις.

Παρόμοια προγράμματα δημιουργήθηκαν πρόσφατα σε άλλες 18 πόλεις, σύμφωνα με την έκθεση, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων Crisis Assistance Response and Engagement στο Σικάγο και Holistic Assistance Response στο Χιούστον.

Όπως και στο Σαν Ντιέγκο, πολλά από τα προγράμματα επικεντρώνονται στην έλλειψη στέγης ή στη συμπεριφορική υγεία – περιστάσεις που δεν αποτελούν απαραίτητα κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, αλλά που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια εξειδικευμένη απάντηση, όπως διαπιστώθηκε στην έκθεση.

Παρόλο που πολλά από τα προγράμματα βρίσκονται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, αρκετά, συμπεριλαμβανομένου του MCRT της κομητείας, έχουν ήδη επεκταθεί.

“Επενδύοντας σε εναλλακτικές λύσεις αντί της αστυνομίας, (οι δικαιοδοσίες) όχι μόνο διασφαλίζουν ότι τα συνήθη, μη βίαια θέματα λαμβάνουν τις κατάλληλες απαντήσεις, αλλά και απελευθερώνουν την αστυνομία για να αφοσιωθεί στα σοβαρά εγκλήματα”, αναφέρεται στην έκθεση.

Άλλες αλλαγές που εξετάζονται στην έκθεση έχουν συζητηθεί στο Σαν Ντιέγκο, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί.

Το Μπέρκλεϊ και η Φιλαδέλφεια και η πολιτεία του Όρεγκον έχουν αποφασίσει να μην δίνουν προτεραιότητα στις μικροπαραβάσεις της τροχαίας, όπως το σπασμένο φανάρι και η ληγμένη άδεια κυκλοφορίας, παραβάσεις που πλήττουν δυσανάλογα τις έγχρωμες κοινότητες, λένε οι ειδικοί.

Το Λος Άντζελες ενέκρινε μια οδηγία που επιτρέπει στους αστυνομικούς να σταματούν άτομα για μικρές παραβάσεις μόνο εάν η παράβαση αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Οι αστυνομικοί υποχρεούνται να καταγράφουν το σκεπτικό τους με τις κάμερες που φορούν στο σώμα τους κατά τη διεξαγωγή τέτοιου είδους στάσεων.

“Οι προσπάθειες να μειωθεί ο ρόλος της αστυνομίας στην επιβολή της κυκλοφορίας δεν τυγχάνουν ευρείας υποστήριξης μεταξύ των αστυνομικών και δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί ή μελετηθεί ευρέως”, διαπιστώνει η έκθεση. “Όμως αυτός ο τομέας της μεταρρύθμισης είναι ώριμος για πειραματισμό”.

Στο Σαν Ντιέγκο, προτεινόμενα πακέτα πολιτικής, όπως το διάταγμα για την πρόληψη της υπερβολικής αστυνόμευσης μέσω της δίκαιης κοινοτικής μεταχείρισης – ή PrOTECT – θα περιόριζε πότε οι αστυνομικοί μπορούν να σταματούν και να ψάχνουν άτομα.

Οι υποστηρικτές λένε ότι οι αλλαγές θα προφυλάξουν από τη φυλετική σκιαγράφηση και θα ενισχύσουν τη λογοδοσία. Οι ηγέτες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου έχουν αποκαλέσει τη δέσμη μέτρων ριζοσπαστική και υποστηρίζουν ότι θα παρεμποδίσει σοβαρά το σημαντικό έργο της αστυνομίας.

Πέρυσι, η επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας και Ζωντανών Γειτονιών ζήτησε από το Γραφείο του Εισαγγελέα της πόλης να επανεξετάσει την πρόταση. Δεν έχει εξεταστεί επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στην εφημερίδα San Diego Union-Tribune.

Πηγή: https://www.ems1.com/research/articles/study-more-law-enforcement-agencies-turn-to-nonpolice-responders-in-mental-health-crises-8YjYzipQGMzEMkue/?fbclid=IwAR1rLZ0dSLTF1ZvpBBIX8X3F1H7f4hO–EnlXvBuzLUQmkvqarMHFgPfMAc

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ