Όταν μεταφέρετε έναν βαριά άρρωστο ασθενή, είναι εύκολο να επικεντρωθείτε μόνο στην επείγουσα ιατρική κατάσταση. Αλλά τα ατυχήματα με ασθενοφόρο είναι συνηθισμένα – περισσότερα από 6.500 ατυχήματα με ασθενοφόρο συμβαίνουν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να χάνονται κατά μέσο όρο 33 ζωές ετησίως. Η ασφάλεια των ασθενοφόρων εξαρτάται από τη λήψη προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου σε περίπτωση ατυχήματος.
Η Society of Automotive Engineers (SAE) εκδίδει πρότυπα ασφαλείας για όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενοφόρων. Η συμμόρφωση με αυτά τα πρότυπα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την ασφάλεια των ασθενοφόρων.
SAE J3027: Ασφαλής φορείο ασθενούς
Αυτό το πρότυπο απαιτεί το φορείο του ασθενούς να διαμορφώνεται και να ασφαλίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε ούτε αυτό, ούτε ο ασθενής να μετακινούνται προς τα εμπρός περισσότερο από 35 εκατοστά σε περίπτωση σύγκρουσης. Το προηγούμενο πρότυπο ήταν 76 εκατοστά. Επιπλέον, το πρότυπο αυτό απαιτεί να ασφαλίζονται τα κλινοσκεπάσματα στο ασθενοφόρο. Τα κομμάτια εξοπλισμού, οι ιατρικές προμήθειες μιας χρήσης και άλλα μικρά αντικείμενα μπορεί να μη φαίνονται επικίνδυνα. Αλλά σε μια σύγκρουση, μπορούν να γίνουν βλήματα, θέτοντας σε κίνδυνο όλους όσους βρίσκονται στο όχημα. Η ασφαλέστερη επιλογή είναι η απομάκρυνση όλων εκείνων που δεν είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των ασθενών.
SAE J3026: Ασφάλεια χώρου ασθενούς
Τα προηγούμενα πρότυπα SAE αναγνώριζαν ότι οι άνθρωποι στο θάλαμο ασθενών μπορεί να χρειάζονται επιπλέον κινητικότητα για την υποστήριξη της φροντίδας των ασθενών, οπότε δεν υπήρχε η απαίτηση ότι οι χώροι ασθενών πρέπει να είναι τόσο ασφαλείς όσο οι άλλες περιοχές του ασθενοφόρου. Το τελευταίο πρότυπο απαιτεί την ίδια ασφάλεια με τους άλλους χώρους. Τα καθίσματα πρέπει να εγκαθίστανται σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή – άρα όχι μεταγενέστερες εγκαταστάσεις – και πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμές πρόσκρουσης. Αυτό προστατεύει την ομάδα σας σε περίπτωση σύγκρουσης, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να συνεχίσει να παρέχει φροντίδα στους ασθενείς.
SAE J3043: Ασφαλείς βάσεις εξοπλισμού
Το SAE J3043 είναι μια κρίσιμη αλλαγή προτύπου για την ανάπτυξη προτύπων δοκιμών για βάσεις εξοπλισμού. Ένα κομμάτι εξοπλισμού που χαλαρώνει σε μια σύγκρουση μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο κίνδυνο, ειδικά αν ο εξοπλισμός αυτός είναι βαρύς ή έχει μικρά μέρη που μπορούν να μετακινηθούν και να γίνουν βλήματα.
Στόχος αυτού του προτύπου είναι να παράσχει στους κατασκευαστές και τους καταναλωτές λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες τεχνικές στερέωσης είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Όπου κρίνεται σκόπιμο, το πρότυπο στοχεύει να δώσει στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να προβούν σε αλλαγές που βελτιώνουν την ασφάλεια.
Άλλες στρατηγικές ασφάλειας
Αυτά τα πρότυπα ασφαλείας σηματοδότησαν μια στροφή προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ότι οι επιβάτες ασθενοφόρων είναι εξίσου ασφαλείς με τους επιβάτες άλλων οχημάτων. Τα ασθενοφόρα πρέπει να πληρούν τα πρότυπα δοκιμών πρόσκρουσης, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της ασφάλειας των ασθενοφόρων εξαρτάται από τους επιβάτες.
Ακολουθούν ορισμένες απλές στρατηγικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να παραμείνετε σε συμμόρφωση και να ενισχύσετε την ασφάλεια:
Φορέστε τη ζώνη ασφαλείας σας και ασφαλίστε τους ασθενείς σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμπλέκονται σε θανατηφόρα ατυχήματα ασθενοφόρων δεν φορούν ζώνες ασφαλείας. Η ζώνη ασφαλείας σας μπορεί να σας σώσει τη ζωή.
Διατηρείτε το ασθενοφόρο καθαρό. Αυτό διευκολύνει την εύρεση κρίσιμου εξοπλισμού όταν τον χρειάζεστε. Εξασφαλίζει επίσης ότι τα κομμάτια εξοπλισμού δεν θα γίνουν επικίνδυνα βλήματα σε περίπτωση σύγκρουσης.
Βεβαιωθείτε ότι οι οδηγοί ακολουθούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ειδικά όταν η μεταφορά γίνεται σε μη επείγουσα κατάσταση. Και δώστε προσοχή. Η απόσπαση της προσοχής από την οδήγηση είναι η κύρια αιτία των τροχαίων ατυχημάτων σήμερα.
Χρησιμοποιείτε σωστά τις ζώνες ασφαλείας. Από το 44% των ασθενών που εκτινάχθηκαν από τις καμπίνες τους, πολλοί δεν ήταν συγκρατημένοι τόσο με ζώνες ώμων όσο και με ζώνες γόνατος. Η χρήση μόνο ζωνών γονάτων θέτει τους ασθενείς σε υψηλότερο κίνδυνο να γίνουν βλήματα και να τραυματίσουν τους εαυτούς τους ή άλλους στο θάλαμο.
Σε ένα όλο και πιο συνειδητοποιημένο κλίμα ασφάλειας, μια βαριά επιτοίχια μονάδα αναρρόφησης είναι ανέφικτη. Οι φορητές συσκευές αναρρόφησης ασφαλίζονται εύκολα, είναι εύκολες στους ελιγμούς σε σενάρια τακτικής υψηλής πίεσης και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στον καθαρισμό του αεραγωγού.
Πηγή: https://blog.sscor.com/4-ways-to-enhance-ambulance-safety
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ