Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » 4 πράγματα που οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας πρέπει να γνωρίζουν για το σύνδρομο υπεραερισμού

4 πράγματα που οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας πρέπει να γνωρίζουν για το σύνδρομο υπεραερισμού

Κατανόηση του ρόλου της παλμικής οξυμετρίας και της κυματοειδούς καπνογραφίας για την αξιολόγηση και τη θεραπεία ασθενών με υπεραερισμό

Το σύνδρομο υπεραερισμού είναι μια δύσκολη και συχνά παρεξηγημένη κατάσταση που συναντάται συχνά στον προνοσοκομειακό χώρο. Όταν προκαλείται από άγχος, ο υπεραερισμός προκαλεί στους ασθενείς την αίσθηση ότι ασφυκτιούν, αλλά τελικά αυτοδιορθώνεται και είναι φυσιολογικά καλοήθης.

Ο υπεραερισμός είναι επίσης σημάδι διαφόρων απειλητικών για τη ζωή μεταβολικών, αναπνευστικών και κυκλοφορικών καταστάσεων, οι οποίες μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια ευρήματα αξιολόγησης και ζωτικά σημεία όπως ο υπεραερισμός που προκαλείται από πανικό.

Ακολουθούν τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να αναγνωρίσετε και να θεραπεύσετε το σύνδρομο υπεραερισμού που προκαλείται από πανικό.

1. Το Σύνδρομο Υπεραερισμού Είναι Πρωτίστως Ένα Αναπνευστικό Πρόβλημα Που Προλακείται Από Τον Πανικό

Το σύνδρομο υπεραερισμού είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο αναπνευστικός ρυθμός ενός ασθενούς υπερβαίνει τις μεταβολικές απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

Σχετίζεται στενά με τις κρίσεις πανικού, όπου ο ασθενής βιώνει μια ξαφνική εμφάνιση έντονου φόβου, με ή χωρίς αναγνωρισμένο έναυσμα, μαζί με σωματικά συμπτώματα όπως

Πόνος στο στήθος ή αίσθημα παλμών
Δύσπνοια
Εφίδρωση
Ναυτία
Ζάλη

Οι κρίσεις πανικού εξελίσσονται σε σύνδρομο υπεραερισμού όταν οι ασθενείς συνεχίζουν να αναπνέουν ταχύτερα από ό,τι μπορούν να ελέγξουν και χρησιμοποιούν τους μυς του θώρακα αντί του διαφράγματός τους για τον αερισμό.

Αυτό αφήνει ελάχιστο χώρο στο στήθος για να διασταλεί και ο ασθενής αισθάνεται ότι ασφυκτιά.

Στη συνέχεια, ο ασθενής αισθάνεται ότι πρέπει να αναπνεύσει ακόμη πιο γρήγορα και βαθύτερα, οδηγώντας σε έναν κύκλο επιδείνωσης του άγχους και της αναπνευστικής δυσχέρειας.

Ο υπεραερισμός που προκαλείται από τον πανικό προκαλεί την εκπνοή περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι μπορεί να παράγει ο οργανισμός, γεγονός που μειώνει τη μερική πίεση του CO2 στην κυκλοφορία του αίματος (PaCO2), ή αλλιώς την υποκαπνία.

Η υποκαπνία οδηγεί σε αναπνευστική αλκάλωση, η οποία προκαλεί την ισχυρότερη δέσμευση του οξυγόνου στην αιμοσφαιρίνη και την απελευθέρωση λιγότερου οξυγόνου για την αιμάτωση των ιστών.

Η οξεία αναπνευστική αλκάλωση προκαλεί επίσης εγκεφαλική αγγειοσύσπαση και μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συγκοπή και μεταβολή της ψυχικής κατάστασης.

Τα επίπεδα ασβεστίου μειώνονται επίσης στην αναπνευστική αλκάλωση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και σπασμούς των χεριών και των ποδιών του ασθενούς, γνωστός ως καρποποδικός σπασμός. Όταν προκαλείται από μια κρίση πανικού, τα συμπτώματα του ασθενούς βελτιώνονται και τα επίπεδα ηλεκτρολυτών ομαλοποιούνται μόλις επιβραδύνει τον αναπνευστικό του ρυθμό.

2. Ο Υπεραερισμός Είναι  Επίσης Ανταπόκριση Σε Αναπνευστικό, Κυκλοφορικό Ή Μεταβολικό Κίνδυνο 

Οι κρίσεις πανικού είναι μόνο μία από τις αιτίες υπεραερισμού. Ο αυξημένος αναπνευστικός ρυθμός, η δυσκολία στην αναπνοή, το άγχος, η δυσφορία στο στήθος, η εφίδρωση, η συγκοπή και οι σπασμοί των άκρων μπορεί να προκληθούν από άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως

Άσθμα
Πνευμονική εμβολή
Αυθόρμητος πνευμοθώρακας
Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο
Καρδιακές δυσρυθμίες
Σήψη
Διαβητική κετοξέωση
Υπερδοσολογία
Εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο υπεραερισμός που σχετίζεται με αυτές τις καταστάσεις προκαλείται από τον οργανισμό που αντισταθμίζει ένα υποκείμενο πρόβλημα, το οποίο θα επιδεινωθεί εάν ο ασθενής μειώσει τον αναπνευστικό του ρυθμό.

3. Να Κατανοήσετε Πως Να Ερμηνεύετε Τα Ευρήματα Της Αξιολόγησης Σε Ασθενείς Με Υπεραερισμό  

Ξεκινάτε πάντα την αξιολόγησή σας αναζητώντας απειλητικές για τη ζωή αιτίες υπεραερισμού και ο υπεραερισμός που προκαλείται από πανικό πρέπει πάντα να αποτελεί διάγνωση αποκλεισμού.

Οι κρίσεις πανικού έχουν συνήθως ένα γεγονός που τις επιταχύνει, όπως μια διαφωνία, μια κακή είδηση ή μια φοβία, αλλά δεν έχουν πάντα ένα αναγνωρίσιμο έναυσμα. Οι ασθενείς έχουν επίσης συχνά ιστορικό κρίσεων πανικού και μπορούν να συγκρίνουν τα σημερινά τους συμπτώματα με προηγούμενα.

Να θυμάστε ότι άλλες καταστάσεις μπορεί να έχουν διαγνωσθεί λανθασμένα ως κρίσεις πανικού στο παρελθόν, καθώς και ότι η πνευμονική εμβολή, η σήψη, η διαβητική κετοξέωση μπορεί να προκαλέσουν υπεραερισμό σε νέους και κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους. Ο αγγειόσπασμος που σχετίζεται με την αναπνευστική αλκάλωση μπορεί επίσης να προκαλέσει οξέα στεφανιαία σύνδρομα.

Η παλμο-οξυμετρία και η κυματομορφή της καπνογραφίας είναι πολύτιμα εργαλεία για την αξιολόγηση ασθενών με σύνδρομο υπεραερισμού, αλλά έχουν και περιορισμούς.

Οι ασθενείς με υπεραερισμό που προκαλείται από πανικό θα πρέπει να είναι καλά οξυγονωμένοι και να έχουν ένδειξη παλμο-οξυμετρίας άνω του 95%. Η λήψη αξιόπιστης μέτρησης της παλμο-οξυμετρίας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση εάν τα δάχτυλα του ασθενούς είναι σφιγμένα ή εάν δεν παραμένουν ακίνητα. Χορηγήστε συμπληρωματικό οξυγόνο εάν η παλμο-οξυμετρική ένδειξη του ασθενούς είναι χαμηλή (κάτω από 94%) ή εάν δεν υπάρχει αξιόπιστη παλμο-οξυμετρική ένδειξη. Το συμπληρωματικό οξυγόνο δεν θα επιδεινώσει τον υπεραερισμό και είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς που είναι υποξικοί.

Η κυματομορφή της καπνογραφίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την αξιολόγηση ασθενών που υποαερίζονται. Η καπνογραφία παρέχει ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τον αναπνευστικό ρυθμό και την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέεται με κάθε αναπνοή (ETCO2) και την κίνηση του αέρα μέσω των κατώτερων αεραγωγών.

Ενώ το φυσιολογικό εύρος της ETCO2 κυμαίνεται μεταξύ 35 και 45 mmHg και ένα φυσιολογικό καπνογράφημα έχει ορθογώνιο σχήμα, οι ασθενείς με υπεραερισμό που αποβάλλουν περίσσεια CO2 θα έχουν ένδειξη ETCO2 κάτω από 30 mmHg. Σε έναν ασθενή του οποίου η κρίση πανικού επιδεινώνεται, η ETCO2 θα μειωνόταν καθώς αυξάνεται ο αναπνευστικός ρυθμός του. Ομοίως, η μείωση του αναπνευστικού ρυθμού και η αύξηση της ETCO2 υποδηλώνει ότι η κρίση πανικού του ασθενούς βελτιώνεται.

Η κυματομορφή της καπνογραφίας βοηθά επίσης στον αποκλεισμό του βρογχόσπασμου σε ασθενείς με υπεραερισμό. Εκτός από την ακρόαση των πνευμονικών ήχων, το σχήμα της κυματομορφής της καπνογραφίας κατά τη διάρκεια του υπεραερισμού που προκαλείται από πανικό θα έχει ένα ευκρινές ορθογώνιο σχήμα, αλλά με βρογχόσπασμο θα έχει μια συγκεχυμένη ανοδική διαδρομή, ή εμφάνιση πτερυγίου καρχαρία. Η απουσία ασαφούς ανοδικής διαδρομής αποκλείει την ανάγκη για θεραπεία με αλβουτερόλη, η οποία αν χορηγηθεί μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και το άγχος του ασθενούς.

Στους ασθενείς που λιποθυμούν ενώ υπερ αναπνέουν, η παρακολούθηση του αναπνευστικού τους ρυθμού και της ETCO2 μπορεί να βοηθήσει, αλλά όχι να αποκλείσει εντελώς, μια πιο σοβαρή αιτία συγκοπής. Αναζητήστε ένα μοτίβο αύξησης του αναπνευστικού ρυθμού και μείωσης της ETCO2 πριν από το συγκοπτικό επεισόδιο, μια σύντομη περίοδο άπνοιας κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ακολουθούμενη από υψηλότερη ETCO2 μετά την ανάκτηση των αισθήσεων του ασθενούς. Αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναληφθεί εάν η κρίση πανικού συνεχιστεί.

Δυστυχώς, χαμηλή ETCO2 με υπεραερισμό εμφανίζεται επίσης με σοκ και μεταβολική οξέωση, ιδιαίτερα με σοβαρή σήψη και διαβητική κετοξέωση. Η κυματομορφή της καπνογραφίας μπορεί να έχει στρογγυλεμένο σχήμα επιτύμβιας στήλης σε αυτές τις καταστάσεις, αλλά μπορεί επίσης να εμφανίζεται πανομοιότυπη με εκείνη ενός ασθενούς με υπεραερισμό που προκαλείται από πανικό. Συνεπώς, κάθε ασθενής με υπεραερισμό πρέπει να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για αξιολόγηση.

4. Καθοδηγήστε Τους Ασθενείς Με Υποψία Υπεραερισμού Που Προκαλείται Από Πανικό Να Επιβραδύνουν Την Αναπνοή τους 

Οι ασθενείς υποφέρουν πραγματικά κατά τη διάρκεια του υπεραερισμού που προκαλείται από πανικό- περισσότερο από πολλές άλλες καταστάσεις για τις οποίες καλείται το σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας. Όταν ο υπεραερισμός που προκαλείται από πανικό είναι η πιο πιθανή αιτία υπεραερισμού μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και εξέταση των απειλητικών για τη ζωή αιτιών, οι πάροχοι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν τα συμπτώματα του ασθενούς να βελτιωθούν πριν και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς στο νοσοκομείο.

Προσεγγίστε τους ασθενείς με ενσυναίσθηση και αποφύγετε δηλώσεις όπως “χαλαρώστε”, “ηρεμήστε” ή “επιβραδύνετε την αναπνοή σας” – ο ασθενής θα το είχε ήδη κάνει αυτό αν ήταν σε θέση να το κάνει.

Ποτέ μην βάζετε τον ασθενή να αναπνέει σε χαρτοσακούλα ή αποσυνδεδεμένη μάσκα οξυγόνου- αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο αν γίνει με υποξαιμικό ασθενή και είναι συνήθως αναποτελεσματικό για τον υπεραερισμό που προκαλείται από πανικό.

Απομακρύνετε τον ασθενή από οποιονδήποτε ή οτιδήποτε φαίνεται να τον αναστατώνει περισσότερο.

Τοποθετηθείτε στο επίπεδό του, χρησιμοποιήστε απαλή οπτική επαφή, αναγνωρίστε ότι αυτό που αισθάνεται είναι πραγματικό και διαβεβαιώστε τους ότι είναι ασφαλείς. Εξηγήστε τους ότι η πιο αργή και βαθιά αναπνοή θα τους βοηθήσει να αισθανθούν καλύτερα και καθοδηγήστε τους να επικεντρωθούν στη χρήση του διαφράγματός τους για να παίρνουν βαθύτερες αναπνοές.

Μια τεχνική είναι να δείξετε στον ασθενή την κυματομορφή της παλμικής οξυμετρίας και της καπνογραφίας του. Αυτό βοηθά να καθησυχάσει τον ασθενή ότι λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και τον προτρέπει να επικεντρωθεί στον στόχο της επιβράδυνσης της αναπνοής του.

Ο υπεραερισμός που προκαλείται από πανικό είναι μια τρομακτική εμπειρία για τους ασθενείς και αξίζουν ενσυναίσθηση και συμπόνια. Να θυμάστε επίσης ότι το άγχος είναι μόνο μία αιτία υπεραερισμού και ότι άλλες αιτίες είναι πολύ πιο σοβαρές. Χρησιμοποιήστε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της παλμικής οξυμετρίας και της καπνογραφίας, για να αξιολογήσετε και να θεραπεύσετε τους ασθενείς με υπεραερισμό και να συστήνετε πάντα τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Συγγραφέας: Bob Sullivan, MS, NRP

Πηγή: https://www.ems1.com/ems-products/capnography/articles/4-things-ems-providers-need-to-know-about-hyperventilation-syndrome-7AwnOLyZxCZOB22J/?utm_source=EMS1&utm_campaign=a91e4164b4-EMAIL_CAMPAIGN_2023_07_31_04_39&utm_medium=email&utm_term=0_13aebf8568-26773294b9-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ