Τα επείγοντα περιστατικά του αναπνευστικού στους ηλικιωμένους είναι συχνά. Ως ανταποκριτής έκτακτης ανάγκης, ειδικά αν εργάζεστε σε θερμότερα κλίματα θα κληθείτε συχνά να χορηγήσετε σωτήριες για τη ζωή θεραπείες σε άτομα με αναπνευστική δυσχέρεια.
Εδώ, θα εξετάσουμε τέσσερα κοινά αναπνευστικά επείγοντα περιστατικά που είναι πιθανό να συναντήσετε μεταξύ των ηλικιωμένων ασθενών σας: πνευμονία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθμα και καρκίνο του πνεύμονα. Παρόλο που ο καρκίνος του πνεύμονα θεωρείται μια χρόνια, μακροχρόνια ασθένεια, μπορεί και πάλι να επισπεύσει ένα επείγον αναπνευστικό περιστατικό.
Ας εξετάσουμε, λοιπόν, ορισμένα από τα σημεία και τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και τους τρόπους διαχείρισης αυτών των κοινών αναπνευστικών παθήσεων.
Πνευμονία
Η πνευμονία είναι μια συχνή πάθηση μεταξύ των γηριατρικών ασθενών, η οποία ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες εισαγωγές σε νοσοκομεία κάθε χρόνο. Προκαλείται από ιούς ή άλλους μολυσματικούς παράγοντες, όπως ο Πνευμονικός Στρεπτόκοκκος και ο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος, οι οποίοι είναι κοινοί στους οίκους ευγηρίας.
Τα σημεία και τα συμπτώματα της πνευμονίας περιλαμβάνουν:
Πυρετό
Παραλήρημα
Ταχύπνοια
Παραγωγικό βήχα
Κακουχία
Ανεπαρκή ανάπτυξη
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για πνευμονία. Η ηλικία είναι ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες, με τη θνησιμότητα να αυξάνεται όσο ο ασθενής μεγαλώνει.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου για πνευμονία περιλαμβάνουν:
Ιογενείς λοιμώξεις
Καρδιακή ανεπάρκεια
Ηπατική νόσος
Γρίπη
Πνευμονοπάθεια
Εάν οποιαδήποτε από τις παραπάνω καταστάσεις οδηγήσει τον ασθενή στην ανάπτυξη πνευμονίας, η πνευμονία θεωρείται συννοσηρότητα.
Ορισμένες παθήσεις θέτουν τον ασθενή σε κίνδυνο για πνευμονία από αναρρόφηση, όπως:
Δυσφαγία (ή οποιαδήποτε πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στην κατάποση, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο)
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Διαβήτης
Κάθε φορά που ο ασθενής έχει μια υποκείμενη πάθηση που τον προδιαθέτει για εισρόφηση, κινδυνεύει να αναπτύξει πνευμονία, γι’ αυτό προστατέψτε επιμελώς τον αεραγωγό σε αυτούς τους ασθενείς. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους άνδρες ασθενείς, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς στις παραπάνω καταστάσεις.
ΧΑΠ
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχει υψηλή συχνότητα εμφάνισης στους ηλικιωμένους, με τουλάχιστον 10% των ατόμων άνω των 65 ετών να διαγιγνώσκονται στις Η.Π.Α.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν
Βήχα
Χρόνια παραγωγή πτυέλων
Συριγμό
Δύσπνοια
Όπως και με την πνευμονία, οι περισσότεροι ασθενείς με ΧΑΠ πάσχουν από συνοδά νοσήματα, όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση, καρκίνο του πνεύμονα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια άλλη ομοιότητα μεταξύ της πνευμονίας και της ΧΑΠ είναι ότι η ηλικία αποτελεί κοινό παράγοντα στη ΧΑΠ.
Ωστόσο, ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ΧΑΠ δεν είναι η ηλικία, αλλά το κάπνισμα, ιδίως σε όσους καπνίζουν σήμερα ή καπνίζουν 20 πακέτα ή περισσότερα το χρόνο.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
Έκθεση στο περιβάλλον σε καπνό βιομάζας
Επαγγελματική έκθεση
Ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις
Προηγούμενη λοίμωξη από φυματίωση
Άσθμα
Έχουμε την τάση να θεωρούμε τους πάσχοντες από άσθμα νεότερους, αλλά οι ηλικιωμένοι πάσχουν επίσης συχνά, με πολλούς να διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 50 ετών.
Το άσθμα μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί από τη ΧΑΠ στους γηριατρικούς, αλλά συνήθως παρουσιάζουν:
Σφίξιμο στο στήθος
Συριγμό
Δύσπνοια κατά την ηρεμία
Φλέγματα το πρωί
Χρόνιο βήχα
Πολλά από αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται τη νύχτα και μπορεί να εμφανίζονται με διαφορετική διάρκεια. Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του άσθματος από τη ΧΑΠ στους ηλικιωμένους περιλαμβάνουν την παρουσία εκλυτικών παραγόντων, την έλλειψη καπνίσματος, την έναρξη στην παιδική ηλικία και τον επεισοδιακό συριγμό. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται οι συνυπάρχουσες ασθένειες και η παχυσαρκία, ενώ τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να περιπλέκονται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Καρκίνος του πνεύμονα
Αν και ο καρκίνος του πνεύμονα θεωρείται χρόνια ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ειδικά στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα των διαγνωσμένων.
Όπως με την πνευμονία και την ΧΑΠ, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται με την ηλικία, ειδικά πέρα από τα 60 χρόνια. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 70 χρόνια.
Όπως και με την πνευμονία και την ΧΑΠ, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται με την ηλικία, ειδικά μετά τα 60 χρόνια· η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 70 χρόνια.
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα θεωρούνται μη ειδικά, αλλά περιλαμβάνουν:
Πόνος στο στήθος
Βήχα
Δυσκολία στην αναπνοή
Βραχνάδα
Αιμόπτυση
Το κάπνισμα είναι ο κύριος παράγοντας για τη διάγνωση, αν και περίπου το 20% των διαγνωσμένων δεν έχει καπνίσει ποτέ.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
Παθητικό κάπνισμα
Περιβαλλοντικές εκθέσεις
Ράδιο
Ακτινοθεραπεία
Ορισμένες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένων της λοίμωξης από τον ιό HIV, της ΧΑΠ, του οικογενειακού ιστορικού και της πνευμονικής ίνωσης.
Ο Ρόλος της Αναρρόφησης στις Γηριατρικές Αναπνευστικές Επείγουσες Καταστάσεις
Η αντιμετώπιση των αναπνευστικών επειγόντων περιστατικών στους ηλικιωμένους περιλαμβάνει την εξασφάλιση ανοιχτού αεραγωγού, την παροχή συμπληρωματικού οξυγόνου, τη φαρμακευτική αγωγή (όταν είναι απαραίτητο) και την τοποθέτηση προηγμένου αεραγωγού όταν είναι αναγκαίο.
Η αναρρόφηση παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση αναπνευστικών επειγόντων περιστατικών σε ασθενείς κάθε ηλικίας.
Η αφαίρεση αίματος, σάλιου, εμετού και πηγμάτων από τον αεραγωγό αποκαθιστά την παροχή, επιτρέπει την οπτικοποίηση των φωνητικών χορδών κατά την διασωλήνωση και διατηρεί έναν καθαρό δρόμο για την ανταλλαγή αέρα.
Στους ασθενείς που πάσχουν από πνευμονία, άσθμα, ΧΑΠ ή καρκίνο του πνεύμονα, η διατήρηση της αναπνευστικής οδού καθαρής μέσω αναρρόφησης θα σταθεροποιήσει—και ίσως ακόμη και να σώσει—έναν ηλικιωμένο που έχει αναπνευστική έκτακτη ανάγκη.
Πηγή: https://blog.sscor.com/four-common-respiratory-emergencies-among-the-elderly
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ