Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οδηγίες για Διασώστες » 4 Δεξιότητες Ενός Πρώτου Ανταποκριτή Που Θα Καταστρέψουν Τον Γάμο Σας

4 Δεξιότητες Ενός Πρώτου Ανταποκριτή Που Θα Καταστρέψουν Τον Γάμο Σας

Όπως γνωρίζουμε, η δουλειά του πρώτου ανταποκριτή μπορεί να μην σε αφήνει να σκεφτείς τίποτα άλλο και σταδιακά μετατοπίζει και αλλάζει την ταυτότητα του ατόμου, τις προοπτικές και τις αλληλεπιδράσεις με τους γύρω του.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πολλές από τις δεξιότητες που κάνουν τους ανθρώπους επιτυχημένους ως πρώτους ανταποκριτές μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιζήμιες με την πάροδο του χρόνου για τις ρομαντικές σχέσεις.

Ακολουθούν 4 παραδείγματα για το τι εννοώ.

#1

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι πρώτοι ανταποκριτές μαθαίνουν πολύ σύντομα ότι το να ”μπλοκάρουν” τα συναισθήματά τους και τις προσωπικές τους αντιδράσεις είναι στην πραγματικότητα αρκετά χρήσιμο για να μπορούν να παραμένουν ήρεμοι, συγκεντρωμένοι, να συλλέγουν χρήσιμες πληροφορίες και να επιλύουν προβλήματα στη δουλειά.

ΣΕ ΓΑΜΟ

Στο σπίτι, γνωρίζουμε ότι το ”μπλοκάρισμα” των συναισθημάτων μπορεί στην πραγματικότητα να μας απομακρύνει συναισθηματικά από αυτούς που αγαπάμε αφήνοντας τους συντρόφους μας να αισθάνονται παραμελημένοι και μόνοι. Μπορούμε να απομακρυνθούμε όλο και περισσότερο και να αρχίσουμε να νιώθουμε σαν να είμαστε παντρεμένοι με έναν συγκάτοικο και όχι με εκείνον τον φίλο και σύντροφο με τον οποίο δώσαμε όρκους. Όταν ο σύντροφός σας δεν ανταποκρίνεται στα συναισθήματά σας ή δεν περιγράφει τα δικά του, μπορεί να νιώθετε ότι δεν τον ενδιαφέρει ή ότι δεν ακούει κάνοντάς σας να νιώθετε ασήμαντοι.

 

#2

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι πρώτοι ανταποκριτές είναι εξαιρετικοί στο να ”μηδενίζουν” τις πιο χρήσιμες πληροφορίες προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στην κλήση και να κάνουν τη δουλειά τους. Τα μέλη της κοινότητας, όντας σε κατάσταση υπερφόρτωσης, μπορούν συχνά να προσφέρουν μεγάλο όγκο πολύ λεπτομερών πληροφοριών, μεγάλο μέρος των οποίων οι πρώτοι ανταποκριτές μας πρέπει να αποσιωπήσουν και να αποκόψουν προκειμένου να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.

 

ΣΕ ΓΑΜΟ

Στην αρχή των σχέσεών μας οι λεπτομέρειες που μοιραζόμαστε με τον/την σύζυγό μας είναι συνήθως πιο λεπτομερείς από εκείνες που μοιραζόμαστε με άλλους, επειδή θέλουμε πραγματικά να μας ΓΝΩΡΙΖΕΙ και αυτό μας κάνει να νιώθουμε συναισθηματικά συνδεδεμένοι. Στην πραγματικότητα, όταν τα ζευγάρια γνωρίζουν όλα τα μυστικά για τον κόσμο του συντρόφου τους γνωρίζουμε ότι αυτό δημιουργεί μια πιο ικανοποιητική σχέση για τους συντρόφους. Αυτό βελτιώνει τα συναισθήματα εγγύτητας και οικειότητας που οδηγούν σε ποιοτικότερη ερωτική ζωή. Αν ο πρώτος ανταποκριτής  αγνοεί τις λεπτομέρειες και προσπαθεί να μπει στο ψητό με τη σύζυγό του, μπορεί να αρχίσει να κάνει τη σύντροφό του να αισθάνεται ότι δεν ακούγεται και ότι υποτιμάται, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συναισθηματική απόσταση και με τη σειρά του σε λιγότερη οικειότητα.

 

#3

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τα μέλη της κοινότητας καλούν το 112 επειδή υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν μπορούν να λύσουν μόνοι τους. Από τη φύση τους οι πρώτοι ανταποκριτές μας είναι λύτες προβλημάτων, συνήθως ένα από τα χαρακτηριστικά που τους τράβηξε στο επάγγελμα.

 

ΣΕ ΓΑΜΟ

Το να βρίσκεστε συνεχώς σε κατάσταση επίλυσης προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο άγχος και για τα δύο μέρη. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να νιώσει υποστήριξη είναι απλά και μόνο με το να ακούτε πολύ σκόπιμα και να συμπάσχετε με την εμπειρία του. Πολλά προβλήματα οφείλονται στις δικές μας συναισθηματικές αντιδράσεις στην ίδια την εμπειρία και όχι στο πρόβλημα. Συνήθως οι σύντροφοί μας ξεσπούν σε εμάς επειδή θέλουν κάποιον να τους ακούσει και να τους κάνει να νιώσουν ότι ακούγονται και ότι τους καταλαβαίνουν και όχι για να λύσει κάποιος το πρόβλημα ή να τους δώσει ανατροφοδότηση για το τι πρέπει να γίνει.

 

#4

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Στην εργασία μας οι πρώτοι ανταποκριτές είναι οι αρχές επί τόπου για τα μέλη της κοινότητάς μας. Εάν έχουν πάρει προαγωγή ή υπηρετούν σε ειδικές αποστολές, μπορεί επίσης να είναι η αρχή στη σκηνή μεταξύ των συναδέλφων τους. Μπορούν να φέρουν μια ισχυρή διοικητική παρουσία που τους βοηθά να επιβληθούν. Αυτό είναι σημαντικό καθώς σχετίζεται με την ισχυρή ηγεσία και τη διατήρηση του ελέγχου των καταστάσεων.

 

ΣΕ ΓΑΜΟ

Δεκαετίες ερευνών σε ζευγάρια έχουν καταδείξει πόσο σημαντικό είναι για τους συντρόφους να μοιράζονται την εξουσία και την επιρροή. Στην πραγματικότητα, οι πιο ευτυχισμένοι και σταθεροί γάμοι είναι εκείνοι στους οποίους ο σύζυγος δεν αντιστέκεται στο μοίρασμα της εξουσίας και στη λήψη αποφάσεων με τη σύντροφό του και όταν ο σύζυγος δέχεται την επιρροή από τη σύντροφό του, όπως το να ακούει τις προτάσεις της συζύγου του και να κάνει αλλαγές με βάση αυτές. (Αυτή η έρευνα προσδιορίζει συγκεκριμένα ότι αυτό ισχύει μόνο για τους άνδρες στους γάμους).

 

Θέλω οι πρώτοι ανταποκριτές να είναι ευτυχισμένοι στη δουλειά τους και σπουδαίοι σε αυτό που κάνουν και θέλω επίσης να έχουν ευτυχισμένους γάμους που διαρκούν!

Η καλύτερη συμβουλή μου εδώ είναι για τους πρώτους ανταποκριτές να γνωρίζουν τι οδηγεί στην επιτυχία σε κάθε ρόλο και να είναι πολύ προσηλωμένοι στο να μετατοπίζονται μέσα και έξω από κάθε έναν από αυτούς τους ρόλους, ώστε να μπορούν να είναι επιτυχημένοι και στους δύο!

Αν παρατηρήσετε ότι η σχέση σας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια υποστήριξη γύρω από αυτό, πλησιάστε και ζητήστε την τώρα, νωρίς, πριν τα πράγματα έχουν πάρει μόνιμο τίμημα στη σχέση.

Η Rachelle Zemlok, PsyD είναι αδειούχος ψυχολόγος στην Καλιφόρνια και ειδικεύεται στην υποστήριξη και εκπαίδευση των οικογενειών των πρώτων ανταποκριτών.

Πηγή: https://www.firstresponderfamilypsychology.com/post/4-skills-of-a-first-responder-that-will-ruin-your-marriage

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ